Iran gradi novo nuklearno postrojenje? Duboko je u zemlji kako ga američki vazdušni napadi ne bi pogodili

 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 2

Objekat se nalazi pored postrojenja Natanc koje je značajno oštećeno

Nedaleko od vrha planine Zagros u centralnom Iranu, gradi se novo nuklearno postrojenje toliko duboko pod zemljom da će vrlo verovatno biti van dometa najrazvijenijeg američkog oružja za uništavanje takvih objekata, sudeći prema mišljenju eksperata i satelitskim snicima koje je analizirala agencija AP.

Fotografije i snimci Planet Laboratorije PBC pokazuju da je Iran počeo da kopa tunele u planini nedaleko od nuklearnog postrojenja Natanc koje je imalo više problema u radu usled sporenja Teherana i Zapada oko njegovog nuklearnog programa.

Dok Iran sada proizvodi uranijum koji je blizu nivoa sposobnog za oružje posle kraha nuklearnog sporazuma sa svetskim silama, nova instalacija komplikuje napore Zapada da spreči Teheran da eventualno razvije atomsku bombu.

Završetak takvog objekta "bio bi scenario iz noćne more koji bi mogao da podstakne novu spiralu eskalacije", upozorio je Kelsi Devenport, direktor Asocijacije za kontrolu oružja za politiku razoružanja iz Vašingtona.

"Imajući u vidu koliko je Iran nadomak bombe, ostalo je veoma malo prostora da razvija svoj program a da ne pređe crvene linije SAD i Izraela. U ovom trenutku, svaka dalja eskalacija povećava rizik od konflikta", rekao je on.

Misija Irana pri Ujedinjenim nacijama je u odgovoru na pitanja AP povodom nove konstrukcije, odgovorila da su "mirnodopske nulearne aktivnosti Irana transparentne i pod budnim okom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)". Ipak, Iran ograničava pristup međunarodnim inspektorima već godinama.

Teheran kaže da će novo postrojenje zameniti nadzemno postrojenje u Natancu koje je oštećeno u eksploziji i požaru 2020. godine. Za taj incident, Teheran je optužio Izrael za koga veruje da sabotira njegov program.

Iran nije priznao nikakve druge planove za taj objekat, iako bi morao da prijavi objekat IAEA ako planira da unese uranijum u njega. Na pitanje o novom podzemnom postrojenju AP navodi da nije dobio odgovor agencije IAEA.

Objekat je verovatno ukopan i do 100 metara

Novi projekat gradi se pored Natanca, oko 225 kilometara južno od Teherana. Štite ga protivavionske jedinice, ograda i Revolucionarna garda, a objekat se prostire na 2,7 kvadratnih kilometara.

Satelitski snimci koje je u aprilu izradila Planet Laboratorija PBC a koje AP analizira pokazuju iskopavanje u Kuh-e Kolang Gaz La, na zaravni planine iza južne ograde Natanca.

Druga grupa slika koju je analizirao Centar za studije o neširenju nuklearnog oružja Džejms Martin pokazuju da su iskopana četiri ulaza na obroncima planine po dva na istoku i zapadu. Svaki je širok šest metara i visok osam.

Na osnovu analiza stručnjaci procenjuju da Iran verovatno gradi objekat na dubini između 80 i 100 metara. Institut za nauku i međunarodne studije iz Vašingtona je još prošle godine sugerisao da bi tuneli mogli biti na još većoj dubini.

Stručnjaci navode da veličina građevinskog projekta ukazuje i da bi Iran mogao da koristi lokaciju i za obogaćivanje uranijuma, ne samo za izgradnju centrifuga.

"Dubina postrojenja izaziva zabrinutost za nas. Bilo bi mnogo teže uništiti ga pomoću konvencionalnog oružja, kao što su bombe za uništenje bunkera", kaže Stiven de la Fuente, istraživač u centru koji je analizirao izradu tunela.

Novo postrojenje u Natancu biće verovatno još dublje pod zemljom nego objekat Fordo.

Ovakva podzemna postrojenja navela su SAD da proizvedu bombu GBU-57 koja može da prodre barem 60 metara u dubinu zemlje pre detonacije. Američki vojni zvaničnici navodno su razgovarali o upotrebi dve takve bombe kako bi se osiguralo uništenje objekta.

Nije ipak izvesno da li bi to moglo da uništi tako dubok objekat poput onog u Natancu.

(Telegraf.rs)

Video: Bolna pesma za Dušana: Sestra ubijeng dečaka recitovala poemu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    24. maj 2023 | 07:28

    Koji su to licemeri fašistički, samo bagra može imati atomsku bombu ostali ne

  • kale

    24. maj 2023 | 22:49

    A nasi pametnjakovici su vratili obogaceni uranijum u rusiju i odrekli se atomskog programa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA