Još jedan Hrvat postaje predsednik u Južnoj Americi? Izuzetno je bogat, evo odakle vuče poreklo

 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 7

Ako pobedi na izborima, Topić će biti drugi južnoamerički predsednik hrvatskog porekla, pošto je trenutno na čelu Čilea Gabrijel Borić.

Službeno je potvrđena kandidatura Jana Topića za predsednika Ekvadora. Topić je sin telekomunikacijskog magnata i vlasnika "Telconeta" Tomislava Topića iz Gvajalika.

Školovao se na Harvardu i UPennu (University of Pennsylvania), po struci je ekonomista i stručnjak za nacionalnu bezbednost, osnivač i vlasnik najveće firme za obezbeđenje u Ekvadoru, koja zapošljava 2.000 ljudi. Nije član niti jedne partije, ali u kandidaturi iza njega stoji Hrišćansko-socijalna stranka. On poziva sve stranke da se, bez obzira na opredeljenje, udruže za dobrobit građana, javlja "Slobodna Dalmacija".

U svom obraćanju je rekao da želi da zaustavi kaos i nasilje koje vlada u Ekvadoru. Kao vojnik bio je na ratištima Sirije, Afrike i Ukrajine i gledao kako se uništavaju milenijumske kulture i smatra da je vreme za uvođenje reda. Sebe ne predstavlja kao političara već kao ekonomistu i stručnjaka za bezbednost, koji ima plan, ekipu i odlučnost da uvede mir, poradi na zdravstvu, obrazovanju i zapošljavanju u zemlji.

"Kao jedan od glavnih, a usuđujem se reći i najizazovnijih zadataka, je stati na kraj narko kartelima i očistiti zatvore od delinkvenata, te iskorijeniti korupciju u policiji i vojsci. Tek tada biće moguće omogućiti i strana ulaganja i poraviti ekonomiju, razviti turizam i produktivne sektore" smatra Topić koji želi da oko sebe okupi sposobne, nepotkupljive ljude kojima je ispred svega interes Ekvadora i namera da se jednako razvijaju urbana i ruralna područja.

Naseljavanje u Ekvador započelo je krajem 19. veka kada su Hrvati tamo dolazili da sakupljaju semenke koštane palme ("tagua"), tadašnji najvažniji izvozni proizvod, od kojega se izrađivala dugmad. Nakon što se razvila hemijska industrija, "tagua" se nastavila koristiti samo u visokoj modi, a Hrvati su se okrenuli gajenju banana i ribarstvu.

Ako pobedi na izborima, Topić će biti drugi južnoamerički predsednik hrvatskog porekla, pošto je trenutno na čelu Čilea Gabrijel Borić.

Topića ima širom sveta

Na portalu Actacroatica o prezimenu Topić stoji:

- Topići u Hrvatskoj uglavnom su Hrvati, većim delom iz okolice Makarske, a prema nekim izvorima iz Ogorja kod Muća ili okoline Mostara. Vrlo retko su i Srbi, te Bošnjaci (takođe Bosanska krajina). U prošlom stoleću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Splitu i Zagrebu. U Trišćanima u Rami, BiH, svaki drugi stanovnik prezivao se Topić.

Rasprostranjenost

U Hrvatskoj danas živi oko 3.400 Topića u 1.300 domaćinstava. Sredinom prošlog veka bilo ih je približno 1.100, pa se njihov broj utrostručio. Prisutni su u svim hrvatskim županijama, u 96 gradova i 231 manjem naselju, najviše u Zagrebu (570), Splitu (360), Baškoj Vodi u okolini Makarske (165), Sesvetama (160), te u Solinu (100).

Izvan Hrvatske

Prezime Topić (uključujući: Topic, Topich, Topitsch, Topicz, Topych, Topick, Topics i Topicha) prisutno je u 42 države širom sveta. Prezime "Topic" nosi oko 1.000 osoba u Nemačkoj, približno 900 u Češkoj, te oko 400 osoba u Americi. "Topich" nosi oko 90 osoba u Argentini, približno 60 u Americi, te manji broj osoba u Nemačkoj. "Topicz" nosi manji broj osoba u Americi.

U organizaciji Tomislava Topića i hrvatske zajednice u Ekvadoru 2018. Godine u Gvajakvilu je održan 4. Sastanak Hrvata Južne Amerike, a od nedavno deluje i Počasni konzulat Republike Hrvatske na čelu s počasnim konzulom Diegom Miletićem. U Kvitu deluje Ekvadorska provincia instituta Skužbenica milosrđa (Ančele), koje drže centar za integralno obrazovanje u koji je uključeno 300 siromašne dece, a organizuju se i kursevi čitanja i pisanja kako bi se smanjila nepismenost, posebno među ženama. Centar deluje oko 38 godina, a na njegovom je čelu od samih početaka sestra Klementina Banožić.

I na kraju u Kvitu deluje fudbalski klub Hajduk Kvito, koji je osnovan nakon što je prvi tim Hajduka tamo odigrao utakmicu početkom 1970. godine. Hajduk Kvito i danas postoji, a iz njegove Omladinske škole je izašao Aleks Aguinaga, najbolji fudbaler u istoriji Ekvadora.

(Telegraf.rs)

Video: Sumnjiči se za više krivičnih dela: Jedan od najtraženijih Hrvata deportovan iz Kolumbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok27

    23. maj 2023 | 07:19

    Nije Hrvat,nego Bosanac iz Sirokog Brijega.

  • Hm

    23. maj 2023 | 05:45

    Da, Topići nikako nisu hrvatsko prezime. Kao i sve kod Hrvata, sve je njihovo, a u suštini, ništa nije njihovo.

  • Dane

    23. maj 2023 | 01:36

    Cuj hrvatsko haha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA