Suđenje Australijancima uhapšenim u Srbiji 2018: Misterija nestalog kokaina vrednog 1,4 milijarde evra

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Tajni agenti vodili su operaciju hapšenja australijskih biznismena osam meseci

Pred sudom u Sidneju počelo je suđenje dvojici Australijanaca za umešanost u šverc 1,28 tona kokaina, koji su uhapšeni u luksuznom hotelu u Srbiji 2018. godine, a kasnije izručeni Australiji.

U uvodnom obraćanju poroti tužilac Šon Flad rekao je da je granična policija proverila kontejner koji je stigao iz Šangaja 1. aprila 2017. i da je u njemu našla 2.500 blokova ukupno oko 1,28 tona nečistog kokaina sakrivenih u prerađenom čeliku.

Australijska policija, kako je rekao, pretvarala se da je kontejner sa kokainom izgubljen.

Prisluškivani telefonski razgovori i presretnute poruke otkrile su neuspele napore navodnih osumnjičenih za krijumčarenje droge vredne 1,5 milijardi dolara koja je kulminirala dramatičnim hapšenjem u luksuznom srpskom hotelu, čulo se na sudu.

Tristan Voters (39) i Dejvid Kembel (53) izjasnili su se da su nevini u Okružnom sudu Novog Južnog Velsa zbog optužbi da su se udružili radi uvoza 1.280 kilograma kokaina u Australiju.

Kembelu se takođe sudi za udruživanje radi posedovanja komercijalne količine kokaina, dok je Voters priznao krivicu za isto delo.

Na ročištu u sudu 3. aprila čulo se da je Kembelu rečeno da je jedan kontejner za transport koji je naručio – koji nije sadržao drogu – stigao u Australiju, ali da je onaj napunjen kokainom izgubljen.

Bez njegovog znanja, službenici Australijske federalne policije (AFP) zaplenili su kontejner u kome je bio kokain vredan 1,5 milijardi dolara i smišljali plan da ga razotkriju.

Kembel je zatim pozvao kompaniju za logističke usluge i pitao ih šta se "dešava sa ovim kontejnerom“.

"Meni treba onaj koji je nestao. Ne treba mi ovaj", navodno je rekao Kembel dodajući da mu tovar treba hitno i da će imati problema sa klijentom kome je obećao isporuku.

Misterija kontejnera s drogom

U drugom telefonskom pozivu koji je presrela policija, Kembel je navodno rekao svom prijatelju da je ono što se dogodilo sa kontejnerom misterija.

U narednih nekoliko meseci, Kembel i njegovi saučesnici vodili su seriju navodno inkriminišućih razgovora s tajnim agentima policije Australije i Novog Zelanda, putujući u nekoliko zemalja dok su očajnički pokušavali da pronađu svoj "nestali“ kontejner.

Tužilaštvo navodi da je policija pozvala logističku kompaniju da kaže da je pronašla kontejner. Kembelu je rečeno da su članovi grupe koja je pronašla "nestali“ kontejner na Novom Zelandu tražili novac za njega.

Jedan tajni agent, koji se predstavljao kao Henri, pozvao je Kembela da kaže da "zna šta je u kontejneru“ i da su "momci počeli da seku čelik“. Na sudu je rečeno i da je želeo da razgovara sa Kembelom, ali ne telefonom.

Kembel je 25. oktobra navodno rekao Henriju da ima čoveka koji može da mu donese šifrovani telefon i sam je otputovao u Okland sledećeg dana, gde se sastao sa Henrijem i Ivanom, još jednim policajcem na tajnom zadatku.

U presretnutom telefonskom razgovoru u hotelskoj sobi, Kembel je navodno rekao Henriju da se radi "o čeliku". Iako je Henri pokazao Kembelu fotografije kontejnera dodavši da očigledno nije čelik, Kembel je rekao da je to poseban čelik. Henri je potom rekao da želi 1,8 miliona dolara u gotovini.

Na kraju sastanka Kembel je prikrivenom agentu tražio da mu pomogne da izvuče kontejner i da će za to biti plaćeni, rekao je tužilac.

Sudu je rečeno da su u grupnom ćaskanju pod nazivom "Projekat NZ“, Kembel i njegovi saučesnici – isključujući Votersa – detaljno razgovarali o razmeni kontejnera i gotovine. Tražio je i da se poruke potom obrišu.

Ipak, kako je naveo tužilac Flad, u Pertu je potom došlo do neuspele razmene kada je jedan prikriveni policajac iz straha odustao od pokušaja.

Ali sudbina osumnjičenih je zapečaćena 16. januara 2018. godine, nakon što je Ivan predložio grupi da se sastane u Srbiji "radi bezbednosti” i  da tu završe posao, čulo se na sudu.

Tristan Waters Foto: Facebook

Tristan Voters bio je Kembelov prijatelj koji se navodno uključio u operaciju samo devet dana pre nego što su senzacionalno uhapšeni u jednom beogradskom hotelu, prenosi news.com.au.

Druga osoba u grupi je navodno donela oko milion dolara u koferu, a preostalih dva miliona dolara je čekalo u Pertu.

Nekoliko trenutaka pre hapšenja, Voters je navodno rekao policajcima na tajnom zadatku da želi da im da novac.

„Želimo nazad naše zalihe, vi ćete biti plaćeni i svi će biti veoma srećni - nema više drama“, navodno je rekao Voters.

Obojica su kasnije izručena Australiji.

Kembelov branilac Ronald Drils rekao je sudu da je većina dokaza posredna i da je njegov klijent nevin, dodajući da svi dobijeni dokazi jednostavno potvrđuju policijsku navodnu pristrasnost da potvrdi svoje sumnje.

Za prvu optužbu, zaveru za uvoz kokaina, Drils je tvrdio da Kembel nije imao pojma da je u kontejneru bio kokain.

"Nema dokaza da je gospodin Kembel isplatio bilo kakav novac, bilo gde, bilo kome, ili primio neke velike iznose zbog navodne umešanosti", rekao je on.

Što se tiče optužbe za posedovanja kokaina, Kembelov advokatski tim takođe je tvrdio da je on nevin. Odbrana tvrdi i da je život Kembela i njegove porodice bio ugrožen.

Voters je izjavio da nije kriv za prvu tačku optužnice za zaveru o uvozu kokaina, ali je priznao krivicu za umešanost u posedovanje kokaina.

Njegov advokat Dejvid Dalton rekao je da Voters nema nikakve veze sa uvozom narkotika.

On je rekao da je njegov klijent postao umešan u čitavu priču na samom kraju, od 7. do 16. januara 2018. godine kada su uhapšeni u Srbiji.

Suđenje se nastavlja.

(Telegraf.rs)

Video: Policija zaplenila skoro 3 tone kokaina skrivene među bananama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA