Ponovo uspostavljeno spoljno napajanje strujom nuklearke u Zaporožju

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Nuklearna elektrana Zaporožje isključena je sa spoljnog napajanja preko linije sa teritorije Ukrajine i prebačena na dizel generatore, objavljeno je na Telegram kanalu nuklearke

Ukrajinski državni operater prenosa električne energije "Ukrenergo" saopštio je danas da je spoljne napajanje strujom nuklearne elektrane u Zaporožju nakon kratkog vremena ponovo uspostavljeno nakon prijavljenog požara na elektroenergetskom objektu u gradu Zaporožje. "Ukrenergo" je saopštio da je obnovio dalekovod koji snabdeva strujom nuklearku u Zaporožju, preneo je Rojters.

Ukrajinsko državno preduzeće za proizvodnju nuklearne energije "Energoatom" prethodno je danas saopštilo da je nuklearna elektrana u Zaporožju isključena iz elektromreže zbog ruskog granatiranja eksternog dalekovoda.

"Energoatom" je naveo na Telegramu da je dalekovod u Dnjepropetrovsku koji snabdeva strujom nuklearnu elektranu u Zaporožju, koja je sada pod kontrolom Moskve, obustavio isporuke nakon što je pogođen u ruskom granatiranju tokom noći.

Nuklearna elektrana Zaporožje isključena je sa spoljnog napajanja preko linije sa teritorije Ukrajine i prebačena na dizel generatore, objavljeno je na Telegram kanalu nuklearke.

"Usled gašenja visokonaponske linije od 750 kilovolta, nuklearka Zaporožje je izgubila eksterno napajanje. Snagu za sopstvene potrebe obezbeđuju dizel generatori“, navedeno je u objavi, prenosi Interfaks.

Dodaje se da je radijacija na lokaciji nuklearne elektrane normalna. Zaporožje ​​je najveća nuklearna elektrana u Evropi, sa šest blokova. Stanica ne proizvodi struju od 11. septembra 2022. godine.

Pet reaktora je u hladnom režimu, a jedan radi zbog obezbeđivanja sopstvenih potreba elektrane. Od marta prošle godine nuklearka Zaporožje je pod kontrolom ruskih snaga, a od 1. septembra prošle godine u njoj dežura nekoliko stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji se periodično smenjuju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Sin glumačke legende najavio snimanje: Uskoro film o Bati Živojinoviću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ukrainci

    22. maj 2023 | 11:19

    Trebaju koristit sve u odbrani zemlje pa zasto jednom ne sruse nyklearnu u Zaporozjy par raketa i gotovo vidili bi onda kako bi i agresori okrenuli plocu

  • Vapaj

    22. maj 2023 | 09:59

    O Boze hoce li ovo sve stati vise🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA