Vreme čitanja: oko 1 min.

Vulkan Popokatepetl se "probudio": Izbacuje oblak pepela, zatvorene obližnje škole

Vreme čitanja: oko 1 min.

U zoni od 100 kilometara od kratera živi oko 25 miliona ljudi

  • 0
Meksiko vulkdan Popokatepetl Foto: Tanjug/AP

Aktivnost vulkana Popokatepetl intenzivirana je poslednjih dana, a vlasti u Meksiku obustavile su nastavu u školama za više od 100.000 učenika u više gradova koji se nalaze u njegovoj blizini.

Naučnici i geolozi pomoću sofisticirane opreme, senzora i kamera, pomno prate svaku promenu vulkanske aktivnosti. Iz vulkana se izdiže ogroman oblak pepela, prenosi AP.

Popokatepetl je visok 5.426 metara i drugi je najviši vulkan u Meksiku. Nalazi se 72 kilometra jugoistočno od meksičke prestonice, a u zoni od 100 kilometara od kratera živi oko 25 miliona ljudi.

Nastava je obustavljena u državnim i privatnim školama na svim nivoima u 22 grada usled relativno malih, ali snažnih erupcija koje su dovele do izbacivanja pepela.

Učenici će nastavu privremeno pratiti onlajn jer pepeo i gasovi izbačeni erupcijama mogu biti štetni, a u najgorem slučaju mogu da dovedu do masovne evakuacije stanovništva.

Škole u glavnom gradu su ostale otvorene, ali zvaničnici su preporučili da se izbegavaju aktivnosti na otvorenom. Meksički centar za prevenciju katastrofa zadržao je žuti nivo uzbune, što ukazuje na umereni rizik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA