Ovo je video kojim CIA želi da regrutuje ruske špijune: Ne spominju se ni Putin ni rat u Ukrajini

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U videu koji traje dva minuta prikazuju se Rusi koji žive svakodnevni život, naizgled razmišljajući o važnim odlukama. Kroz ceo snimak provlači se tema porodice

Centralna obaveštajna agencija (CIA) objavila je snimak kojim pokušava da vrbuje špijune, odnosno Ruse nezadovoljne ratom u Ukrajini i životom u Rusiji, da podele svoje tajne.

CIA je prvo objavila video na Telegramu, a zatim i na drugim društvenim mrežama, uključujući Twitter, Instagram i Facebook. Video se završava uputstvima kako anonimno i sigurno stupiti u kontakt s CIA-om, prenosi CNN.

Službenici CIA-e koji su uključeni u projekt navode da je ruska invazija na Ukrajinu stvorila istorijsku priliku "da Rusi dođu k nama i daju potrebne informacije CIA".

Neimenovani službenik CIA-e poručio je Rusima da ih "agencija razume bolje nego što misle" i dodao kako ovim snimkom žele da se demistifikuje proces kontaktiranja CIA-e, piše CNN.

Poruka, prema jednom zvaničniku, za koju se nadaju da Rusi koji rade u osetljivim poljima sa pristupom vrednim informacijama sada čuju jeste: "Razumemo vas, možda bolje nego što mislite".

"Želeli smo da prenesemo Rusima na njihovom jeziku da znamo kroz šta prolaze", dodao je zvaničnik, koji je pod uslovom anonimnosti razgovarao o osetljivom projektu.

CIA je ovim projektom ciljala na grupu ruskih državljana, za koje veruje da ih ima na hiljade, koji bi mogli da imaju vredne informacije. Mnogi od njih možda ne znaju kako da stupe u kontakt s CIA-om ili misle da informacije koje imaju nemaju neku posebnu vrednost.

Zvaničnik insistira na tome da video "apsolutno ne" treba da bude zapaljiv ili da podstakne nemire među širom populacijom, već cilja na pojedinve koji možda imaju vredne informacije.

U snimku se ne spominje Putin ni rat u Ukrajini.

"Ukrajina je na prvom mestu, ali to je manje-više simptom nečeg većeg. U Rusiji uvek postoje pojedinci koji se identifikuju sa onim što imamo da kažemo ovde", rekao je jedan zvaničnik.

U videu koji traje dva minuta prikazuju se Rusi koji žive svakodnevni život, naizgled razmišljajući o važnim odlukama. Kroz ceo snimak provlači se tema porodice.

"Zbog mojih postupaka, živećemo dostojanstveno", govori narator na ruskom dok žena u automobilu telefonom kontaktira CIA, pre nego što se pojavi logo agencije i uputstva za kontakt.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA