Prigožin želeo da otkrije Kijevu pozicije ruskih trupa? Oglasio se šef Vagnera i sve demantovao

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 6

Dokument ne otkriva koje pozicije ruskih trupa je Prigožin navodno ponudio da otkrije, a u njegove namere posumnjali su i američki zvaničnici

Nakon što je The Washington Post, pozivajući se procurela dokumenta američke obaveštajne službe, objavio da se šef paravojne plaćeničke organizacije Vagner Jevgenij Prigožin ponudio ukrajinskoj vladi da joj otkrije položaje ruskih trupa, oglasio se i lider Vagnera i demantovao ove navode.

U audio poruci koju je njegova pres-služba objavila na Telegramu, Prigožin je te navode nazvao ''besmislicom'' i ocenio da iza napada na njega stoje stanovnici moskovskog predgrađa Rubljovka, dom poslovne i političke elite.

Prigožin je negirao da se sastao sa šefom ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilom Budanovom u Africi, rekavši da nije bio na tom kontinentu od početka sukoba u Ukrajini i ocenivši ideju o telefonskom razgovoru s njim kao smešnu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da izveštaj ''izgleda kao najnovija prevara''.

U izveštaju američkog dnevnika se podseća da su pripadnici Vagnera predvodili krvavu bitku za Bahmut. Međutim, kako prenosi The Washington Post, Prigožin je u januaru, u zamenu za neometano povlačenje svojih snaga sa ratišta u tom gradu, ponudio ukrajinskoj obaveštajnoj službi da otkrije položaje ruskih snaga, ali Ukrajina je navodno odbila tu ponudu, prenosi Rojters.

Dva anonimna ukrajinska zvaničnika potvrdila su za Post da je Prigožin razgovarao sa ukrajinskim obaveštajnim zvaničnica u više navrata. Jedan zvaničnik je rekao da je Prigožin više od jednom dao ovu ponudu, ali su lideri Kijeva, skeptični oko njegovih namera, odbili.

Dokument ne otkriva koje pozicije ruskih trupa je Prigožin ponudio da otkrije, a u njegove namere posumnjali su i američki zvaničnici.

Prigožin, bliski saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, javno je zapretio da će povući svoje plaćenike iz oblasti oko Bahmuta ukoliko od ruske vojske ne dobije preko potrebnu municiju.

Međutim, u svojoj audio poruci objavljenoj prošlog utorka Prigožin je rekao da bi njega i njegove ljude smatrali izdajnicima ukoliko bi napustili to područje.

The Washington Post tvrdi da je Prigožinova ponuda stigla preko njegovih kontakata sa ukrajinskom obaveštajnom službom.

(Telegraf.rs)

Video: "Idem u krevet i ne znam da li ću se sutradan probuditi": Sve strahote granatiranja Ukrajine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA