Britanija isporučila Ukrajini krstareće rakete dugog dometa: Poslali im "Olujnu senku"

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 26

Ovo znači da bi Ukrajinci mogli da udare duboko u teritoriju koju drže Rusija u istočnoj Ukrajini

Velika Britanija poslala je Ukrajini rakete dugog dometa Olujna senka (Storm shadow), što ukrajinskim snagama omogućuje sposobnost za dugotrajne udare pre dugo očekivane kontraofanzive protiv ruskih snaga, rekli su za CNN visoki zapadni zvaničnici.

"Storm Shadow" je krstareća raketa dugog dometa sa stelt mogućnostima, koju su zajednički razvile Velika Britanija i Francuska, koja se obično lansira iz vazduha. Ima domet veći od 250 kilometara, i njene mogućnosti dometa su nešto manje od američkih vojnih taktičkih raketnih sistema zemlja-zemlja, ili ATACMS, koje je Ukrajina dugo tražila.

Ovo znači da bi Ukrajinci mogli da udare duboko u teritoriju koju drže Rusija u istočnoj Ukrajini.

Zapadni zvaničnik je za CNN rekao da je Velika Britanija dobila uveravanja od ukrajinske vlade da će se ove rakete koristiti samo unutar ukrajinske suverene teritorije, a ne unutar Rusije.

Zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva često su davali javne izjave u kojima su Krim identifikovali kao suverenu teritoriju Ukrajine, opisujući ga kao "nezakonito aneksiranu".

Ovaj projektil "menja igru" iz perspektive dometa, rekao je visoki američki vojni zvaničnik za CNN i dodao da ovo daje Kijevu sposobnost koju je tražio od početka rata. Inače, trenutni maksimalni domet Ukrajine za oružje koje je obezbedilo SAD je oko 49 milja (oko 79 kilometara).

Raspoređivanje projektila dolazi u trenutku kada se ukrajinske snage spremaju za pokretanje kontraofanzive sa namerom da ponovo zauzmu teritoriju pod kontrolom Kremlja u istočnim i južnim delovima zemlje.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ranije danas rekao da je njegovoj državi potrebno još vremena kako bi pokrenuli dugo očekivanu kontraofanzivu protiv Rusije, a vojska i dalje čeka obećanu pomoć sa Zapada.

"Sa onim što imamo možemo da krenemo napred i da budemo uspešni... Ali, izgubili bismo mnogo ljudi, a to je neprihvatljivo. Zato moramo da čekamo, treba nam još vremena", rekao je Zelenski za BBC.

On je rekao da su borbene brigade, od kojih su neke obučavale zemlje NATO-a, "spremne", ali je dodao da su vojsci i dalje potrebne "neke stvari", uključujući oklopna vozila koja "stižu u serijama".

Kada i gde će se dogoditi ukrajinski napad nije poznato.

(Telegraf.rs)

Video: Sin glumačke legende najavio snimanje: Uskoro film o Bati Živojinoviću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA