≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Tramp proglašen krivim za polno uznemiravanje

Vreme čitanja: oko 5 min.

Tereti se za dela tokom 1990-tih godina

  • 12
Donald Tramp Trump sud suđenje Foto: Tanjug/AP

Porota je odlučila da je Donald Tramp seksualno zlostavljao E. Džin Kerol tokom 1990-tih godina.

Trampu je suđeno po tužbi Kerolove (79) koaj je tvrdila da ju je bivši predsednik SAD seksualno zlostavljao u svlačionici u luksuznoj radnji "Bergdorf Gudman" 1996. godine.

Porota je utvrdila da je Donald Tramp seksualno zlostavljao E. Džin Kerol. Porota od šest muškaraca i tri žene takođe je utvrdila da je Tramp povredio Kerol i oklevetao je, dodelivši joj odštetu od pet miliona dolara.

U poslednjem trenutku pre donošenja presude Tramp je na svojoj društvenoj mreži "Truth Social" napisao da mu nije bilo dozvoljeno da se "brani".

"Čekajući odluku porote o lažnoj optužbi u kojoj meni, uprkos tome što sam trenutni politički kandidat i predvodim sve ostale u obe stranke, nije dozvoljeno da govorim niti da se branim." Dodao je da će se "žaliti na protivustavno ućutkivanje mene, kao kandidata, bez obzira na ishod".

Na sudu advokatica Kerolove Roberta Kaplan rekla je da je za Trampa "problematično" što je objavio da mu nije dozvoljeno da svedoči kada je u stvari mogao. Zamolila je sudiju Kaplana da kaže poroti da je Tramp imao priliku da dođe na sud, ali da je on odustao.

Sudija Kaplan je rekao: "Ovde se bavimo onim čime se bavimo" i rekao da ne želi da daje dalje komentare.

Trampov advokat Džo Takopina rekao je sudu da ne postoji "ništa što bi zahtevalo instrukcije" poroti u toj objavi.

Trampa je više od dvadesetak žena optužilo za seksualno zlostavljanje ili napad, ali je to do sada bio jedini slučaj koji je završio pred porotom.

Kerol (79) ga je tužila za zlostavljanje prema Zakonu o preživelim odraslim osobama, usvojenom u Njujorku, koji je dozvoljavao rok od godinu dana za tužbe za seksualne napade koji su se odavno desili.

Njena tvrdnja za klevetu zasnovana je na izjavama Trampa (76) kada je bio predsednik i objavama na "Truth Social", njegovoj sopstvenoj društvenoj mreži na kojoj ju je nazvao lažovom.

Tokom dve nedelje porota od šest muškaraca i tri žene čula je emotivna svedočenja. Kerolovu je zastupala advokatica visokog profila Roberta Kaplan, jedan od osnivača Fonda za pravnu odbranu "Time's Up", koji je pomogao u zastupanju žrtava uznemiravanja na radnom mestu i koji je nastao nakon pokreta "MeToo".

Rekla je poroti da je bila na odlasku iz "Bergdorf Gudmana" kada je videla Trampa kako ulazi. "Hej, ti si ta kolumnistkinja saveta", rekao joj je. Ona je uzvratila: "Hej, ti si onaj tip za nekretnine".

U to vreme Kerol je bila medijska slavna ličnost zahvaljujući svojoj kolumni sa savetima u časopisu "Elle", "Ask E. Jean", i njenoj istoimenoj kablovskoj TV emisiji.

Donald Tramp suđenje Džin Kerol E. Džin Kerol Foto: Tanjug/AP

Tramp ju je zamolio da mu pomogne da izabere poklon za devojku i posle neke "zaigrane zafrkancije" popeli su se na šesti sprat u odeljenje za donje rublje. Kako je Kerol rekla, mislila je da je cela stvar bila "zabavna njujorška priča", koja je postala još zabavnija kada joj je Tramp rekao da isproba providni bodi. Situacija je ubrzo ekslirala, "i odjednom je postalo mračno", rekla je Kerolova na suđenju. Kako je dodala, Tramp je zatvorio vrata i gurnuo je uza zid.

"Odgurnula sam ga nazad, a on me je gurnuo uza zid i lupio me glavom. Stavio je rame uz mene i držao me uza zid."

Rekla je da nije mogla da vidi Trampa dok je prodirao u nju, ali je "sigurno mogla da oseti taj bol".

Nakon što se izborila sa njim, istrčala je napolje i pozvala prijateljicu Lizu Birnbah, novinarku, koja joj je rekla da ode u policiju.

Kerol je razgovarala i sa Kerol Martin, bivšom televizijskom voditeljkom, koja joj je rekla da ćuti jer će je Tramp "sahraniti".

Upravo to je radila 20 godina do 2019. godine kada je on postao predsednik i napisala memoare u kojima ga je prvi put javno optužila.

Sudija Luis Kaplan dozvolio je drugim tužiocima da svedoče u onome za šta se Kerolova nadala da predstavlja obrazac Trampovog ponašanja.

Prvo je svedočila Džesika Lids, koja je tvrdila da ju je Tramp opipao u avionu od Teksasa do Njujorka 1979. godine. Nataša Stojnof, novinarka, ispričala je žiriju kako ju je Tramp pipkao i ljubio u privatnoj sobi svog imanja na Floridi dok je tamo bila na fotografisanju 2005. kako bi obeležila prvu godišnjicu njegovog venčanja sa suprugom Melanijom.

Advokat Kerolove Šon Krouli rekao je poroti da su u ovom slučaju "tri žene i jedan jasan obrazac".

Tokom prve nedelje suđenja pojavio se na predizbornom skupu u Nju Hempširu, a druge nedelje su njegovi advokati rekli da neće biti tamo.

Ali prošlog četvrtka, dok je leteo kući iz Irske, gde je bio u poseti jednom od svojih golf terena, Tramp je rekao da želi da se vrati da bi se "suprostavio Kerolovoj".

Sudija mu je dao rok do 17 časova u nedelju da kaže da li će prisustvovati, a rok je prošao bez zahteva njegovih advokata.

Tramp je razgovarao sa porotom u 45-minutnoj izjavi pred sudom u kojoj je nazvao Kerolovu "mentalno bolesnom" i postao vidno ljut kada su ga ispitivali.

Bivši predsednik je ponovio svoje tvrdnje da ona "nije njegov tip", rekavši Kaplanovoj: "Nije politički korektno to reći. Znam to, ali svejedno ću to reći".

Kasnije se okomio na Kaplan i nazvao je "političkom operativkom" i dodao: "Ni ti ne bi bila moj izbor".

Ovo je, inače, tek jedno od Trampovih suđenja. Okružni tužilac Menhetna ga je optužio za falsifikovanje poslovnih zapisa u slučaju koji će verovatno biti pokrenut početkom sledeće godine. Slučaj se odnosi na njegovu isplatu novca od 130.000 dolara zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels nekoliko dana pre izbora 2016.

Tužioci Džordžie ispituju da li se on mešao u izbore 2020. i očekuje se da će optužnice objaviti tokom leta.

Pored toga, specijalni savetnik razmatra Trampovu ulogu u pobuni 6. januara i da li je nezakonito zadržao poverljiva dokumenta nakon što je napustio Belu kuću.

Pre svega, ovog oktobra će se Trampovoj organizaciji suditi zbog posla sa nekretninama, odnosno zbog navodnog naduvavanja vrednosti imovine da bi dobio povlašćene bankarske kredite.

Državni tužilac Njujorka traži 250 miliona dolara od građanske tužbe i želi da podvrgne kompaniju oštrim merama koje bi otežale nastavak poslovanja u državi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA