Sledi žestok ruski odgovor - udar na Kijev, na meti Zelenski: Na Zapadu veruju da je atentat na Putina lažiran

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 22

Ubrzo posne napada su stigla oštra upozorenja ruskih zvaničnika, uz pozive da Moska ekslira rat i upotrebi "oružje sposobno da zaustavi i uništi kijevski teroristički režim".

Rusija je optužila Ukrajinu da je pokušala da ubije Vladimira Putina u dvostrukom napadu dronom na Kremlj što je, iako je Kijev negirao umešanost u taj čin, izazvalo zahteve poslanika u Moskvi da se režim u Kijevu "uništi".

Moskva je saopštila da je osujetila pokušaj i žestoko osudila napad kao "planirani teroristički akt i pokušaj ubistva predsednika Ruske Federacije". Navedeno je da su u napadu korišćena dva drona, a sve je dokumentovano odličnim noćnim snimcima na kojima se vidi kako se iznad krovova Kremlja pojavljuju dronovi koji potom eksplodiraju, navodi "Dejli mejl".

Ubrzo su stigla oštra upozorenja ruskih zvaničnika, uz pozive da Moska ekslira rat i upotrebi "oružje sposobno da zaustavi i uništi kijevski teroristički režim".

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da Kijev "nema informacije o takozvanim noćnim napadima na Kremlj" i da takav potez ne bi išao u prilog Ukrajini na bojnom polju.

Kako navodi britanski list, jedna teorija bi mogla biti da je napad "cinična lažna operacija kojom Rusija želi da ujedini ljude koji stoje iza predsednika pod pritiskom, usred neuspeha i ogromnog danka izazvanog pokretanjem katastrofalnog rata u Ukrajini."

Tajming je, dodaje "Dejli mejl", svakako zanimljiv, pošto se napad desio manje od nedelju dana pre planirane masovne godišnje vojne parade na Crvenom trgu kojom se obeležava poraz Hitlera, a za koji u ovom trenutku Putin nema pobedu kojom bi mogao da se pohvali u tekućem ratu u Ukrajini.

Kremlj, Moskva Tanjug/AP

Podoljak je rekao da optužba da Kijev stoji iza napada, kao i rusko hapšenje navodnih ukrajinskih diverzanata, mogu ukazivati na to da se Moskva sprema za sopstveni "teroristički napad velikih razmera na Ukrajinu u narednim danima".

Negirajući napad, Podoljak je dodao da "Ukrajina ne napada Kremlj jer, prvo, to ne rešava nikakve vojne ciljeve".

Ipak, s ruske strane su stigli pozivi na očtro reagovanje. Predsednik ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin zahtevao je u sredu upotrebu "oružja sposobnog da zaustavi i uništi kijevski teroristički režim".

U izjavi objavljenoj na Telegramu, Volodin je rekao da Rusija ne bi trebalo da pregovara sa Zelenskim nakon navodnog napada. Rusija je ranije tvrdila da je otvorena za pregovore, dok je jasno stavila do znanja da će ući u pregovore samo pod svojim uslovima.

Ruski proratni izveštač Aleksandar Kots pozvao je na odmazdu ukrajinskom rukovodstvu. "Moraju biti uništeni", rekao je.

"Ne treba da udaramo u centre, već na ljude koji donose odluke. Metodično, sistematski i nemilosrdno. Neprijatelj to sistematski radi na našoj teritoriji", rekao je on.

Penzionisani pukovnik i vojni ekspert Anatolij Matvijčuk rekao je da će navodni pokušaj ubistva Putina dovesti do masovnog odgovora Rusije.

"Mislim da ćemo udariti na centar odlučivanja Ukrajine kao što je... predsednička palata u Kijevu."

Vladimir Putin Tanjug/AP

On tvrdi i da bi SAD i Britanija odobrile napad dronom na Kremlj.

"Mislim da je ovaj napad napravljen po savetu naših anglosaksonskih 'prijatelja' kako bi se testirao odgovor naše vlade. Kako ćemo reagovati – sačekajmo još nekoliko sati... Ili će biti političkog saopštenja ili će biti fizičkih akcija naših boraca."

Proratni izveštač Sergej Karnauhov rekao je da su avioni NATO-a bili aktivni iznad Crnog mora nakon "udara ukrajinskih dronova" na Kremlj.

U međuvremenu, Sjedinjene Države su saopštile da nisu u mogućnosti da provere ruske izveštaje o napadu dronovima na Putina.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je rekao da sve što dolazi iz Kremlja uzima "sa velikom rezervom".

Navod o neuspelom pokušaju atentata izneli su danas zvaničnici Kremlja, a prenele su ruske novinske agencije nekoliko sati nakon sinoćnjeg napada.

Kremlj je saopštio da su u navodnom pokušaju korišćena dva drona, ali da ih je onesposobila ruska odbrana.

Prvi je bio u 2.27 ujutru i udario je u zgradu Senata, a drugi u 2.43, javio je kanal TV Centar.

Video-snimak koji je objavila "Baza", Telegram kanal sa linkovima ka ruskim agencijama za sprovođenje zakona, prikazuje leteći objekat kako se približava kupoli zgrade Kremlja koja gleda na Crveni trg i eksplodira neposredno pre nego što je stigao.

Na snimku se mogu videti postavljena sedišta na Crvenom trgu povodom Parade pobede.

Na drugom snimku se pojavio oblak dima iznad vrhova Kremlja. Taj video je snimljen sa druge strane reke Moskve.

Drugi udar je takođe snimljen na video snimku, koji pokazuje da se još jedna vatrena lopta pojavila iznad krovova Kremlja.

Na jednom od snimaka, dve osobe su viđene kako se penju na kupolu u vreme napada. Bilo je nejasno ko su i zašto su na kupoli.

Putin nije povređen, a na zgradama Kremlja nije bilo materijalne štete, saopštio je Kremlj i dodao da Putin nastavlja da radi normalno.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    3. maj 2023 | 18:30

    To je dobra režija u KGB stilu, kako bi imali opravdanje da i dalje bombarduju Ukrajinske gradove.

  • Vele

    3. maj 2023 | 18:42

    Nisu Ukrajinci toliko blesavi, znaju oni dobro da se Putin tu ne nalazi. Ovo su Rusi sami izveli. Poznati su po tome.

  • petarle

    3. maj 2023 | 18:37

    Mnogo neko pita zapad,Moskva treba da udari svom snagom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA