Vreme čitanja: oko 1 min.

Američke diplomate evakuisane iz Sudana, ambasada privremeno obustavila rad u Kartumu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukupno je oko 100 službenika američke ambasade u Kartumu, uključujući mali broj diplomata iz drugih zemalja, evakuisano

  • 0
Sudan Foto: Abdelmoneim SAYED / AFP / Profimedia

Američki državni sekretar Antoni Blinken potvrdio je da je ambasada Sjedinjenih Američkih Država u glavnom gradu Sudana, Kartumu privremeno obustavila rad zbog oružanih sukoba u toj zemlji.

Blinken je rekao da su kompletno osoblje ambasade SAD i članovi njihovih porodica bezbedno evakuisani iz Kartuma i najavio da će zvanični Vašington nastaviti da pomaže Amerikancima koji su ostali u Sudanu.

U operaciji evakuacije koja je izvedena u koordinaciji sa paravojnim Sudanskim snagama za brzu podršku (RSF), učestvovalo šest aviona, navodi Rojters.

Ukupno je oko 100 službenika američke ambasade u Kartumu, uključujući mali broj diplomata iz drugih zemalja, evakuisano.

Američki avioni su bez problema sletali i poletali iz Sudana, rekao je američki vojni zvaničnik i potvrdio da je značajan broj lokalnog osoblja ostao da čuva zgradu ambasade, prenosi Rojters.

Sporadična pucnjava odjekuje glavnim gradom Sudana, iako su sukobljene strane pristale na prekid vatre, preneo je ranije Rojters.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Kratka istorija Sudana i Južnog Sudana: Šta se tamo dešava i ima li kraja krvoprolićima?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA