Vreme čitanja: oko 2 min.

Egipat uputio ultimatum sudanskoj paravojsci, reagovala i vojska Čada: Opasnost od širenja sukoba

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prva grupa od 177 egipatskih vojnika koje su snage RSF zarobile u severnom gradu Merove juče je pomoću četiri egipatska vojna transportna aviona vraćena u Egipat, inače bliskog saveznika vojnog establišmenta.

  • 0
Posledice borbi između vojske i paravojske u Sudanu Tanjug/AP

Egipat je uputio 72-časovni ultimatum Mohamedu Hamdanu Dagolu, poznatijem kao Hemedti, vođi sudanskih paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) da "vrati egipatske trupe uhapšene u Sudanu ili ...".

Prva grupa od 177 egipatskih vojnika koje su snage RSF zarobile u severnom gradu Merove juče je pomoću četiri egipatska vojna transportna aviona vraćena u Egipat, inače bliskog saveznika vojnog establišmenta, saopštila je sudanska vojska.

Ostale planove za evakuaciju bilo je teško orkestrirati, pošto su napadnute strane diplomate, a UN su primile izveštaje o seksualnom nasilju nad humanitarnim radnicima.

Kako javlja "Daily News Egypt", operacije evakuacije sprovode Jedinica specijalnih snaga Egipatske Opšte obaveštajne službe (GIS) u saradnji sa Oružanim snagama Egipta.

Takođe, evakuacije će uključiti civile koji se nalaze u opasnim zonama širom Sudana. "GIS je obavestio obe strane da obustave sve vojne akcije do kraja evakuacije egipatskih trupa".

Sudansko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je u sredu RSF zbog nastavka hapšenja egipatskih vojnika. Dodaje se da su RSF "moralno i pravno odgovorni" za njihovu sigurnost i dobrobit.

Sudansko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je međunarodnu zajednicu da osudi takve postupke koji krše Treću Ženevsku konvenciju.

Al-Sisi pozvao na mir

Egipatski predsednik Abdel Fatah Al-Sisi je u ponedeljak predsedavao sastankom Vrhovnog saveta egipatskih oružanih snaga u ponedeljak na kojem se razgovaralo o razvoju događaja.

Egipatske trupe su prisutne u Sudanu samo u svrhu obuke, a ne da podržavaju bilo koju stranu u sukobu, naveo je predsednik. On je istakao da je situacija u Sudanu interna stvar i da je stav Egipta dosledan u nemešanju u unutrašnje stvari zemalja.

On je dodao da je Egipat u stalnoj komunikaciji sa svim stranama u pokušaju da se dođe do rešenja i deeskalacije situacije.

Iako je juče proglašeno drugo primirje, ono nije zaživelo i nastavljene su žestoke borbe širom Sudana.

Sudanska vojska potvrdila je u sredu da se suprotstavlja novom napadu RSF.

"Neprijatelj je pretrpeo velike gubitke i uništenje većeg broja borbenih vozila", navodi se u saopštenju kancelarije portparola vojske.

Vojska Čada razoružala pripadnike vojske Sudana

Vojska Čada zaustavila je i razoružala sudanski kontingent od 320 vojnika koji je u ponedeljak ušao u tu zapadnoafričku zemlju, izjavio je u sredu ministar odbrane Daud Jaja Brahim.

Brahim je na konferenciji za novinare rekao da bi sukob između Sudanaca mogao stvoriti nove talase izbeglica i dodao da bi održavanje bezbednosti postalo teško.

Vlada Čada zatvorila je u subotu granicu sa Sudanom i pozvala na smirivanje usred očiglednog pokušaja državnog udara u Kartumu od strane glavne paravojne grupe Sudana.

Ministar odbrane te zapadnoafričke zemlje rekao je da je ta zemlja u prošlosti ugostila više od 400.000 sudanskih izbeglica.

"Danas hiljade izbeglica prelaze našu granicu da traže zaštitu. Nemamo drugog izbora nego da ih dočekamo i zaštitimo", rekao je Brahim.

(Telegraf.rs)

Video: Hiljade policajaca hapse širom zemlje: Navodni pokušaj državnog udara u Nemačkoj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA