Kako je žena preživela u potopljenom džipu? Satima bila zarobljena, ovo su koraci koji spasavaju život

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Nakon što se proširila priča o čudesnom spasavanju žene koja je bila u džipu u jezeru, stručnjaci za preživljavanje otkrivaju kako možete da preživite u tom slučaju

Žena u Teksasu imala je sreću da preživi nakon što je izvučena iz džipa koji je bio potopljen u jezeru. Ovaj slučaj brzo je postao viralan, a čudesne slike spasavanja obišle su svet. Stručnjaci za preživljavanje kažu da postoje jednostavni koraci koje osoba može da preduzme ako završi u vozilu u vodi.

Lokalni ribar pozvao je policiju nakon što je primetio crni džip u jezeru u petak ujutru. Policajci iz okruga Marion stigli su na lice mesta za 18 minuta. Nakon što je stigla mehaničarska služba da izvuče džip iz vode, ribar ih je odveo do mesta kako bi zakačili džip da ga izvuku.

"U tom trenutku su videli ženu. Ribar i radnik službe uspeli su da pomognu ženi, stavili su je na brod i dovezli do obale", rekao je kapetan Čak Rodžers za Insider.

Žena je rekla vlastima da misli da je provela nekoliko sati u džipu u jezeru. Ali kako je tačno završila tamo ili kako je preživela, nije jasno.

Ket Bigni, stručnjak za preživljavanje koji je decenijama predavao u školi preživljavanja na otvorenom u Bolderu, rekao je za Insider da je vozilo u vodi "hitna situacija za preživljavanje" jer moždana smrt obično počinje u roku od četiri minuta od nedostatka kiseonika.

"Reagujte brzo, ali ne paničite. Možda imate samo minut da izađete, ali morate da ostanete fokusirani", rekao je Bigni.

Gordon Gisbreht, profesor na Univerzitetu u Manitobi, složio se da je prvi minut apsolutno presudan kada vozilo uđe u vodenu površinu.

Gisbreht je proučavao preživljavanje u hladnoj vodi i prevenciju smrti u potapanju vozila, čak je vodio sopstvene demonstracije vozila koje upada u vodu i šta ne treba raditi u vozilu koje tone.

Prema njegovim rečima, postoje koraci koje treba preduzeti ako vaše vozilo upadne u vodu - Skidajte pojaseve. Otvorite prozore. Odmah izađite napolje. Prvo deca.

"Imate oko minut da izađete iz vozila", rekao je on, dodajući da je to više nego dovoljno ako brzo reagujete i ne trošite dragoceno vreme tako što paničite.

Automobilu će možda biti potrebno nekoliko minuta da potone, ali je važno da otvorite prozore što je pre moguće. Kako nivo vode raste na spoljašnjoj strani vozila, nastali pritisak može da gurne u prozore, čineći ih nemogućim za otvaranje, rekao je on. Električni prozori će nastaviti da rade neko vreme - spoljni pritisak vode koja se diže će brzo onemogućiti otvaranje prozora.

Ukoliko ne uspete da otvorite prozore na vreme, sledeća opcija je da probate da ih razbijete. Ali Gisbreht to opisuje kao skoro nemoguće. Možete da probate da budete kreativni sa alatima koje imate u automobilu ili koristite alat dizajniran da razbije staklo, ali prema njegovim rečima, na to ne treba da računate.

"Ne računajte na to da otvorite vrata"

Gisbreht je takođe potcenio široko rasprostranjenu ideju da treba da čekate da se automobil napuni vodom, u kom trenutku će se pritisak na unutrašnjoj i spoljašnjoj strani vozila izjednačiti, što će vam omogućiti da otvorite vrata.

Kada automobil potone, čak i ako su prozori zatvoreni, voda će ući kroz otvore za ventilaciju i kroz gepek, koji nije hermetički zatvoren, za razliku od vrata u putničkoj kabini. Iako su prtljažnik i putnički prostor uglavnom odvojeni zadnjim sedištem, ta barijera takođe nije hermetička, što znači da dve oblasti čine jedan neprekidni vazdušni prostor, a ne dva.

Obično će se putnički prostor prvo napuniti vodom, što dovodi do toga da automobil ide vertikalno, sa delom prtljažnika u vazduhu dok tone, dok preostali vazduh ne pobegne kroz prtljažnik i takođe se napuni vodom. Znači, ako čekate da se putnički prostor napuni vodom, a prtljažnik još nije napunjen, i dalje će biti veći pritisak spolja nego unutra i nećete moći da otvorite vrata.

"Kada je putnički prostor pun, vozilo nije. Postoji veći pritisak spolja nego iznutra jer još uvek ima vazduha u prtljažniku", rekao je on.

Ako čekate da se celo vozilo, putnički prostor i gepek ispune vodom, verovatno nećete imati dovoljno vremena.

Suština je, prema njegovim rečima, da ne računate na to da ćete pobeći na taj način.

"Ništa dobro se neće desiti posle 60 sekundi", istakao je on.

Što se tiče žena iz džipa, on je rekao da je verovatno postojao vazdušni džep u vozilu kojoj joj je dozvolio da diše. Takođe je istakao da džip nije bio u potpunosti potonuo, a na fotografijama mu se vidi samo krov iznad vode.

Džip je takođe bio horizontalno, što znači da voda nije bila dovoljno duboka da izazove vertikalnu inverziju koja se može desiti kada automobil potone.

"Ta žena je imala veliku sreću što je njeno vozilo ostalo horizontalno i bilo u plitkoj vodi i neko je naišao", rekao je on, ali je dodao da bi, pod pretpostavkom da nije povređena ili bez svesti, "imala vremena da se pozove na četiri važna koraka".

(Telegraf.rs)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA