"Možda sam Irac, ali nisam glup": Bajden se često hvali svojim poreklom, ali je zbog ovih izjava navukao bes

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Iako je često isticao koliko je ponosan na svoje irske korene, neke njegove izjave o ovoj državi nisu baš bile opšteprihvaćene

Američki predsednik Džo Bajden boravi u četvorodnevnoj poseti Severnoj Irskoj, državi iz koje i on vuče korene.

Iako je često isticao koliko je ponosan na svoje irske korene, neke njegove izjave o ovoj državi nisu baš bile opšteprihvaćene.

"Svako ko nosi narandžasto, nije dobrodošao"

Dok je Bajden 2015. godine bio potpredsednik SAD, našalio se kada je tadašnji irski premijer Enda Keni posetio njegovu kuću u Vašingtonu na Dan Svetog Patrika.

"Ko nosi narandžasto, nije dobrodošao... samo se šalim", rekao je sa zelenom kravatom dok su se nasmejali pozirajući na zajedničkoj fotografiji.

Narandžasta boja povezana je sa protestantskom većinom u Severnoj Irskoj, dok zelenu kao simbol koriste uglavnom katolički irski nacionalisti.

Ova šala, na račun "Narandžastog reda", koji u svoj broj ubraja i poslanike Demokratske unionističke partije, dovela je do kritika i reakcije na društvenim mrežama.

Vilijam Mekri, bivši predstavnik DUP-a za Južni Antrim, rekao je da ceni to što je Bajden rekao da je to šala, ali je njegove komentare nazvao uvredom i rekao da su vrlo sramotni, piše Sky news.

Stranka ga je pozvala da se izvini, dok je član Bajdenove administracije rekao je da je predsednik jasno stavio do znanja da je u pitanju šala.

"Možda sam Irac, ali nisam glup"

Predsednik je prošle godine govor povodom Dana Svetog Patrika u Beloj kući počeo šalom o svojoj supruzi Džil i njegovom irskom nasleđu.

"Oče, pre nego što počnem – blagoslovi me, oče, jer ću sagrešiti. Ja samo želim da znaš, možda sam Irac, ali nisam glup. Oženio sam se. Unuka je Dominika Đakope (deda Džil Bajden) tako da, znate, sada imam malo italijanskog u sebi", rekao je on.

Neki u publici su se nasmejali, ali neobična primedba koja se odnosi na njegove sopstvene korene ostavila je neke impresionirane, uključujući korisnike Tvitera koji nisu mogli da poveruju šta je Bajden izgovorio.

Međutim, bBjden se na ove prozivke nije obazirao jer je ovu šalu ponovio više puta.

Šalio se da njegovi rođaci "nisu bili u zatvoru"

Nedavno, američki lider se takođe našalio na račun susreta sa daljim članovima njegove rodbine u Irskoj.

"Kada sam otišao u Irsku, to je bilo sjajno iskustvo. Bio sam u Irskoj mnogo puta, ali ne da bih proširio vidike, već da bih pronašao prave članove svoje porodice. Ima ih toliko, a niko od njih zapravo nije bio u zatvoru", rekao je on.

Činilo se da je ta šala dobro prošla kod publike, pa je Bajden nastavio u istom ritmu.

"Još uvek postoji mesto koje se zove Fineganov pab, koji je povezan sa mojom porodicom. Međutim, ja sam jedini Irac kog ste ikada upoznali, a koji nikada nije popio piće, tako da sam dobro. Ja stvarno nisam Irac."

Poznato je da Bajden ne pije alkohol.

Podsetimo, Bajden boravi u četvorodnevnoj poseti Severnoj Irskoj. On je juče razgovarao i sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom, a glavna tema njihovog razgovora bila je rat u Ukrajini.

Predsednik SAD je održao govor i na Alsterskom univerzitetu povodom 25 godina od potpisivanja mirovnog "Sporazuma na Veliki petak". On će se u Severnoj Irskoj zadržati nešto više od pola dana, a dva i po dana će provesti u Republici Irskoj, gde će se sresti sa državnim zvaničnicima.

(Telegraf.rs)

Video: Odalović: "Zabrana ulaska srpske robe na KiM svima donela samo štetu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA