≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Finska zvanično ušla u NATO: U Briselu potpisani dokumenti o pristupanju

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Lepo je osetiti malo olakšanja s obzirom na to da je stvar završena. Ovo je sjajan i dragocen trenutak", rekao je šef finske diplomatije.

  • 10
Finska, NATO, USA, zastava Foto: Tanjug/AP

Svečanom ceremonijom, činom potpisivanja dokumenata o pristupanju i njihovim deponovanjem kod američkih zvaničnika, koje je organizovano u sedištu NATO-a u Briselu, Finska je od danas i zvanično članica ovog vojnog saveza.

Dokumente o pristupanju Finske potpisao je ministar spoljnih poslova te države Peka Havisto, čime je i zvanično okončana procedura ulaska Finske u Alijansu.

Nakon putešestvija koje je započelo još u maju u 2022. godine, saveznici su danas i zvanično potvrdili ulazak Finske u NATO.

Na sastanku saveznika u Briselu, predsednik Finske Sauli Ninisto održao je poslednje konsultacije sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, ali i sa ministrom odbrane SAD-a Lojdom Ostinom.

U međuvremenu, u sedištu NATO-a u Briselu, odvijali su se brojni protokoli koji su prethodili ulasku države u alijansu. Pre svega, predstavnici Turske, kao poslednje države koja je ratifikovala ulazak Finske u NATO, predali su dokumente o ratifikaciji predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon toga, za finske zvaničnike usledio je "najslađi" deo ceremonije pristupanja NATO-u, s obzirom na to da su pozvani da potpišu dokumente o pristupanju.

Dokument o pristupanju potpisao je ministar vanjskih poslova Finske Peka Havisto u maloj kancelariji koja pripada finskoj NATO misiji u Briselu. Nakon potpisivanja, Havisto je rekao kako su ovo trenuci vredni iščekivanja.

Sat nakon potpisivanja, pristupni dokument predat je američkim zvaničnicima uključujući i državnog sekretara SAD-a Entonija Blinkena čime je i ozvaničen ulazak Finske u NATO.

Dokumenti će biti deponovani upravo u Sjedinjenim Američkim Državama kao što je to bio slučaj i u ranijim odlukama o ulasku država u NATO.

Ono što je interesantno, Finska je tokom ovog procesa Sjedinjenim Američkim Državama predala i dokument o ratifikaciji ulaska Švedske u NATO što je trebalo da predstavlja simboličnu prvu aktivnost Finske u NATO-u i najavu nastavka borbe za ulazak Švedske u Alijansu.

Nakon brojnih protokola, nešto kasnije usledie i svečano podizanje zastave Finske ispred sedišta NATO-a čime će se okončati ceremonija.

Nešto ranije, uoči putovanja u Brisel, ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto naveo je da put države prema NATO-u nije bio dug, ali da su mnogi smatrali kako su se stvari mogle odvijati i znatno brže.

"Lepo je osetiti malo olakšanja s obzirom na to da je stvar završena. Ovo je sjajan i dragocen trenutak", rekao je šef finske diplomatije.

Ministar odbrane Finske izjavio je da je današnji dan emotivan za sve stanovnike Finske.

"Ovo je važan trenutak za Finsku, ali i za celi NATO savez. Takođe, nadam se da će uskoro i Švedska dobiti dozvolu za ulazak u savez i to je naš cilj", rekao je Kaikonen.

Između ostalog, ministar odbrane Finske je odgovorio i na pitanje da li će Finska dopustiti dolazak trupa iz drugih NATO zemalja u ovu državu.

"Što se tiče naše uloge u NATO-u o tome tek trebamo da razgovaramo sa saveznicima. Mi decenijama ulažemo u naše odbrambene kapacitete i što se toga tiče neće biti problema", poručio je Kaikonen.

Nekoliko sati ranije, generalni sekretar vojnopolitičke alijanse je poručio kako današnja ratifikacija predstavlja istorijski dan za NATO.

"Ovo je istorijski dan. Za nekoliko sati ćemo pozdraviti Finsku kao novu članicu. Ovo će učiniti Finsku sigurnijom, a NATO jačim. Na današnji dan je i osnovan NATO i teško je zamisliti bolji dan za proslavljanje rođendana od ovog trenutka", rekao je jutros Stoltenberg.

Pre proširenja NATO-a na Finsku, savez je posljednji put doneo odluku o proširenju 2020. godine kada je Severna Makedonija ušla u Alijansu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruska salata

    4. april 2023 | 17:03

    Pa da vidimo šta će Rujke preduzeti? Jadni Rusi. Samo da ne zabarave da su Rusi već dva puta izgubili rat sa Finskom.

  • Mane

    4. april 2023 | 17:27

    Čestitam.

  • Buda

    4. april 2023 | 17:10

    Sad je Sankt Peterburg na samo 200 km.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA