Borci Vagnera poslati u ukrajinski grad Avdijivka, zašto je važan Rusima? Strah da će postati "drugi Bahmut"

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Pre rata u gradu je živelo oko 30.000 ljudi, a veruje se da se danas u njemu nalazi oko 2.000 civila

Borci iz grupe plaćenika Vagner verovatno su raspoređeni da pojačaju ruske napore oko istočnog grada Avdijivke, izvestio je istraživački centar sa sedištem u SAD.

Do ovih izveštaja dolazi nakon što je britansko ministarstvo odbrane danas saopštilo da je "marginalni napredak" oko Avdijivke došao po "cenu velikih gubitaka u oklopnim vozilima" za Moskvu.

Institut za proučavanje rata citirao je ukrajinske odbrambene snage Tavriska da "ukrajinski obaveštajci predviđaju da bi se Vagner borci mogli pojaviti u pravcu Avdijivke".

Dodaje se da se u čituljama Vagnerovih boraca takođe navodi smrt u Avdijivki.

"Ruski korisnik VK objavio je čitulju 26. marta u kojoj je objavio smrt borca Vagnera Jevgenija Malgotina u Avdijivki 20. marta", objavio je Institut.

Institut za proučavanje rata je dodao da je "Malgotin izgleda bio iskusan borac i verovatno predstavlja veći kalibar borca koji se sastoji od Vagnerovih snaga za specijalne operacije".

"Dok je Vagner uveliko angažovao snage sa većinskim osuđenicima za operacije u blizini Bahmuta, verovatno postoji kontingent kvalitetnijih operatera na različitim lokacijama u Ukrajini", zaključio je Institut.

"Avdijivka postaje post-apokaliptična"

"Rusija pretvara Andijivku u mesto iz post-apokaliptičnih filmova, intenziviraju granatiranje i primoravajući skoro potpuno zatvaranje grada na prvoj liniji fronta", rekao je u nedelju visoki lokalni zvaničnik.

Oko 2.000 civila je ostalo u gradu u regionu Donjecka, udaljenom oko 90 kilometara jugozapadno od Bahmuta, prema rečima zvaničnika. Pre rata u gradu je živelo više od 30.000 ljudi.

"Tužan sam što ovo govorim, ali Avdijivka sve više liči na mesto iz post-apokaliptičnih filmova", rekao je načelnik vojne administracije grada Vitalij Barabaš, prenosi Reuters.

On je dodao da je počela evakuacija komunalnih radnika koji su još ostali u gradu i uskoro će biti isključen mobilni prijem, jer, prema njegovim rečima, "u gradu ima doušnika ruskih okupatora".

S obzirom na to da su ruske snage nedavno postepeno napredovale na bokovima Avdijivke, ukrajinska vojska je prošle nedelje upozorila da bi grad mogao postati "drugi Bahmut" - gde su višemesečne žestoke borbe pretvorile grad u ruševine.

U nedelju su u granatiranju pogođene dve visoke zgrade u Avdijivki, koji je udaljen samo 10 kilometara od severne periferije grada Donjecka, koji je pod kontrolom Moskve od 2014. godine.

Jedna osoba je povređena u brojnim vazdušnim napadima na grad u subotu, rekli su ukrajinski zvaničnici.

"Morate da odete, morate da spakujete svoje stvari, posebno oni sa decom", rekao je Barabaš.

Zašto je važna Avdijivka?

Pre početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, u gradu je živelo više od 30.000 ljudi. Veruje se da je u gradu ostalo oko 2.000 ljudi, koji se proteklih nedelja suočavaju sa nemilosrdnim bombardovanjem i napredovanjem ruskih trupa.

Avdijivka je na prvoj liniji rusko-ukrajinskog rata od 2015. godine.

2017. godine izbila je bitka na tom području između proruskih boraca u takozvanoj Donjeckoj Narodnoj Republici i ukrajinskih branilaca.

Trajala je šest dana i završena je primirjem, ali područje se nije vratilo u mirno stanje, a borbe su nastavljene godinama.

Međutim, ponovni napad je usledio sa početkom rata u februaru 2022.

Ima stratešku vrednost jednostavno zbog svoje lokacije i rešenosti Rusije da preuzme kontrolu nad celim regionom Donbasa.

Video: Snimak kako ruski borbeni avion obara američki dron iznad Crnog mora

(Telegraf.rs)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA