Isplivali novi podaci, pada optužnica protiv Trampa?

 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

PIsmo bivšeg Trampovog advokata Majkla Koena u kom se navodi da mu bivši predsednik SAD nije nadoknadio novac koji je isplaćen Stormi Danijels podriva optužnicu

Bivši predsednik SAD Donald Tramp mogao bi da bude oslobođen optužbi da je platio zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels kako bi ćutala o njihovoj aferi.

Kako javlja "Dejli mejl", pojavio se dokument koji bi mogao bukvalno da osakati tužbu protiv Trampa, a u kojem njegov bivši advokat Majkl Koen navodi da je "koristio svoja lična sredstva" za to plaćanje, kao i da mu "ni Trampova organizacija ni Trampova kampanja nisu nadoknadili novac".

Ovaj dokument mogao bi da bude ključni dokaz Trampove nevinosti.

Koen, Trampov bivši advokat i glavni svedok u slučaju zbog kojeg Trampu navodno preti hapšenje, tvrdio je da ga je Tramp naterao da plati 130.000 dolara Stormi Danijels kako bi je ćutala o navodnoj aferi, samo nekoliko dana pre predsedničkih izbora 2016. On je tada rekao da mu je Tramp nadoknadio troškove ličnim sredstvima, a kasnije se izjasnio krivim za kršenje saveznog zakona o finansiranju kampanje.

Ali, sada se pojavio dokument u kom se tvrdi suprotno, pošto se čini da je ovo pismo u direktnom sukobu sa Koenovim svedočenjem pod zakletvom u Kongresu.

Koen je pod zakletvom rekao da je Tramp "tražio od njega da isplati zvezdu filmova za odrasle sa kojom je imao aferu", te da je "Tramp naložio da koristi svoja lična sredstva kako bih izbegao da trag novca vodi do njega da to ne bi negativno uticalo na njegovu kampanju.

Michael Cohen, Majkl Koen Majkl Koen Foto: Tanjug/AP

Ali, u pismu od 8. februara 2018. Federalnoj izbornoj komisiji (FEC), Koenov advokat Stiven Rajan napisao je: "Gospodin Koen je koristio svoja lična sredstva", kao i da "ni Trampova organizacija ni Trampova kampanja nisu bili strana u transakciji sa Stormi Danijels, niti su gospodinu Koenu nadoknadili uplatu direktno ili indirektno."

Pismo je napisano kao odgovor na istragu FEC-a pokrenutu nakon pritužbi na kršenje finansiranja kampanje, koju su podneli Pol Rajan i organizacija "Common Cause".

"U privatnoj transakciji 2016. godine, pre američkih predsedničkih izbora, gospodin Koen je koristio svoja lična sredstva da omogući isplatu od 130.000 dolara gospođi Stefani Kliford (pravo ime Stormi Danijels, op.aut.)", napisao je Koenov advokat.

"Suprotno navodima u tužbi, koji su u potpunosti spekulativni, ni gospodin Koen ni 'Essential Consultants LLC' nisu dali bilo kakav doprinos u naturi Donaldu Trampu za predsednika, Inc., ili bilo koji drugi komitet predsedničke kampanje. Gospodin Koen nije bio državni službenik ni u jednom relevantnom vremenskom periodu. Predmetna uplata ne predstavlja doprinos ili rashod za kampanju i stoga FEC nema nadležnost po ovom pitanju. Podnosioci žalbe nisu i ne mogu da iznesu nikakve dokaze o suprotnom. Shodno tome, žalbu treba odbaciti", naveo je advokat.

Trampovi advokati će sigurno iskoristiti ovo pismo verovatno će tvrditi da ono baca dovoljno sumnje na Koenovo svedočenje da bi njegovo svedočenje pred velikom porotom u trenutnom krivičnom postupku protiv Trampa trebalo da bude odbačeno.

Pismo FEC-a je datirano mesecima pre nego što je Koen preneo tužiocima i priznao krivicu za kršenje finansiranja kampanje zbog isplata novca, dajući tužiocima slobodu da argumentuju da je Koen lagao da bi zaštitio svog šefa u to vreme.

Stormi Danijels, Stormy Daniels Stormi Danijels Foto: Instagram/thestormydaniels

Dva meseca nakon pisma od 8. februara 2018, počele su da se javljaju glasine da bi Koen mogao da se preokrene ako se suoči s ozbiljnim optužbama zbog svog rada za Trampa.

"Zapretiće mu dugom zatvorskom kaznom i pokušati da ga pretvore u kanarinca koji peva", rekao je Trampov branilac Alan Deršovic u aprilu te godine.

Kada je svedočio pred Odborom za nadzor Predstavničkog doma u februaru 2019, sam Koen je naveo Trampov sastanak sa Putinom u Helsinkiju u julu 2018. kao prekretnicu koja je dovela do toga da promeni stranu. Na samitu, Tramp je prihvatio Putinovo poricanje mešanja u izbore 2016. i bio je naširoko kritikovan zbog klanjanja ruskom lideru.

Uglovi koje tužioci na Menhetnu navodno razmatraju uključuju potencijalne optužbe da je Tramp falsifikovao poslovnu evidenciju karakterišući tajni novac kao pravne takse. Ovo bi dostiglo samo nivo prekršaja prema njujorškom zakonu.

Druga krivična dela, uključujući pranje novca ili kršenje finansiranja kampanje, takođe će verovatno zahtevati od tužilaca da dokažu da je Tramp znao za njih i da je rukovodio, a što je nešto o čemu Koen žestoko svedoči.

Trampov bivši advokat svedočio je pred velikom porotom, kao i Trampov saveznik Robert Kostelo u ponedeljak.

Kostelo, još jedan advokat koji je zastupao Rudija Đulijanija i Stiva Banona, rekao je novinarima da je svedočio pred velikom porotom o navodnom razgovoru sa Koenom iz 2018. godine, u kojem je tvrdio da je Koen rekao da je sam platio 130.000 dolara Danijelsovoj i da je to bila njegova ideja, a ne Trampova.

"Majkl Koen je ovo uradio sam", rekao je Kostelo. "Pitao sam ga: 'Zašto bi to uradio?' Rekao je: 'Zato što sam želeo da sačuvam ovu tajnu. Čak i  od sopstvene žene... Nisam želeo da Melanija zna. Nisam želeo da moja žena zna."

Koen je odbacio Kostelove tvrdnje.

Tramp je u nedelju velikim slovima na svoojoj društvenoj mreži "Truth Social", objavio da će Kostelo biti "najvažniji svedok koji će se pojaviti pred velikom porotom Njujorka."

Bivši Koenov advokat koji je napisao pismo FEC-u u februaru 2018, Stiven Rajan je odbio da komentariše, navodeći privilegiju advokata i klijenta.

Video: Ličnosti sveta: Donald Tramp

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA