Najčuvenija policija na svetu u centru neviđenog skandala: Neverovatni podaci o Skotland jardu

 
 
Čitanje: oko 6 min.
  • 0

Skotland jard potresa neviđen skandal s optužbama koje se kreću od uništavanja dokaznog materijala, preko rasisma i homofobije, pa do maltetiranja žena.

Čuveni Skotland jard potresa neviđen skandal s teškim optužbama koje se kreću od neverovatno bahatog odnosa prema dokaznom materijalu, preko rasisma i homofobije, pa sve do maltetiranja žena.

Kako je objavio "Dejli mejl", reputacija jedne od najčuvenijih policija na svetu je teško ugrožena nakon otkrivanja dosijea u kom su navedene brojne, blaže rečeno, nepravilnosti.

Kako se navodi u dosijeu, uzorci silovanja čuvani su u kutijama za ručak u frižideru, seksualne igračke su stajale u šoljama za kafu, a zabeležen je i slučaj kada je jednom od pripadnika Skotland jarda koji je musliman neko u čizme stavio - slaninu.

Komesar Ser Mark Rouli negirao je da u Skotland jardu postoji institucionalni rasizam, te je odbio da podnese ostavku pošto su ga ministri podržali nakon što je obećao da će pokrenuti istragu zbog tvrdnje baronese Luiz Kejsi da su njihovi redovi rasizma, mizoginije i homofobije.

Baronesa Kejsi, koja je godinu dana istraživala dešavanja u Skotland jardu ispitujući kulturu i praksu u toj instituciji nakon otmice, silovanja i ubistva Sare Everard od strane policajca Vejna Kazensa, rekla je da je "vreme da se očisti Met zbog truleži u njegovom srcu". Kao i zato što je dozvolio da rasizam prođe bez kazne i da predatorsko ponašanje "procveta".

Ona je dodala da su frižideri za čuvanje dokaza bili toliko puni ili čak i pokvareni, da su svi dokazi morali da se bace, što znači da su silovatelji pobegli, a žrtvama je uskraćena pravda.

Reputacija Jarda je dodatno narušena stravičnim zločinima koje je počinio serijski silovatelj Dejvid Kerik, koji je bio policajac, a osuđen je na doživotnu robiju zbog nasilnih i brutalnih seksualnih napada između 2003. i 2020. nad desetak žena.

David Carrick Foto: Facebook

Žene u Skotland jardu, kako se navodi, bile su seksualno napadane i regularno targetovane od muških kolega, a u šolje za kafu su im "u šali" ostavljali seksualne igračke. Jedan policajac koji je musliman pronašao je u svojim čizmama parče slanine, a oficiri koji su Siki ponižavani su sečenjem brada i skrivanjem turbana. Jedan tamnputi policajac je nazivan magarcem, navodi se u ovom dosijeu.

Štaviše, napominje se da je čak petina pripadnika Skotland jarda pretrpela neki oblik maltretiranja i ponižavanja.

U dosijeu na 363 strane navodi se da izveštaji o nasilju nad ženama i devojkama nisu shvatani ozbiljno kao forma nasilja. Baronesa Kejsi je dala 16 predloga za promene, rekavši da će policija pući ako ne bude reformisana.

Premijer Riši Sunak izjavio je da je poverenje u Skotland jard "veoma oštećeno", a na pitanje da li veruje da bi njegova ćerka mogla da ima poverenje u londonsku policiju odgovorio je: "Naravno da na to pitanje moramo da odgovorimo potvrdno. Jasno je da je u ovom trenutku poverenje umnogome narušeno nakon ovih otkrića", dodavši da se radi na tome da se povrati poverenje naroda u snage reda.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je danas da je ovo "jedan od najmračnijih dana u gotovo 200-godišnjoj istoriji Skotland jarda". Dodao je da je veoma važno da Jard ima bubudućnost i da se moraju usvojiti baronesine preporuke.

Oglasila se i ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman, koja je rekla da je "jasno je da je bilo ozbiljnih neuspeha kulture i rukovodstva", a predsednik Saveta šefova nacionalne policije Martin Hjuit rekao je: "Recenzija metropolitenske policije koju je dala baronesa Luiz Kejsi sadrži zaista strašne detalje i sistemske propuste."

Međutim, Ken Marš, predsednik Metropolitenske policijske federacije, rekao je da će izveštaj samo obeshrabriti policajce, dodajući da su oni već "na kolenima".

Sara WEverard, protest, London Protest nakon ubistva Sare Everard, za koje je kasnije osuđen policajac Kazens Foto: Tanjug/AP/Frank Augstein

Najmračnija otkrića jednogodišnje istrage:

  • Osvedočeni silovatelj oslobođen jer su dokazi o njegovim zločinima bili neupotrebljivi zbog kvara frižidera za čuvanje dokaza
  • Ponižavanje muslimana i Sika u redovima Skotland jarda pod opravdanjem da su te akcije bile "smešne"
  • Ponižavanje i primoravanje na seks žena u Skotland jardu, od kojih je jedna seksualno napadnuta dok se tuširala na poslu, dok je druga izjavila da je kolega onanisao pred njom u svlačionici
  • "Šale" su uključivale bacanje kesa s urinom na automobile, stavljanje seksualnih pomagala u šolje za kafu, udaranje drugih kolega po genitalijama, pa čak i stavljanje životinja u službene ormariće
  • Učestala homofobija, zabeležen je i primer trača o policajcu koji je gej, a koji je navodno spavao sa pretpostavljenim kako bi napredovao, uz dodatak da je pride konzumirao drogu. Takođe se napominje da je jedan od gej policajaca izjavio da se plaši policije i da ne veruje organizaciji za koju radi
  • Jedinica za parlamentarnu i diplomatsku zaštitu u kojoj su radili Kazens i Kerik opisana je kao "mračno ćoše" Skotland jarda i poznata je kao "komanda prekovremenog rada". Službenici se često pridružuju da bi platili svadbe i dopunili svoje penzije. Recenzent je otkrio da policajci imaju sistem kako da unovče prekovremeni rad i druge bonuse, trošeći javni novac na nepotrebna putovanja u inostranstvo i hotelske sobe
  • U "klubu za dečake" viši oficiri se takmiče da vide da li mogu da rasplaču koleginice i lepe postere u zajedničkim prostorijama na kojima se prikazuju žene oficiri za vatreno oružje kako nose krpe, pegle i kotlove umesto oružja. Jedan policajac je rekao: "To je najtoksičnije, rasističko, seksističko mesto na kojem sam ikada radio – to je jednostavno neverovatno mesto."
  • U izveštaju se navodi i da se Skotland jardu ne može verovatni pošto tamo možda ima još seksualnih predatora poput Kazensa i Kerika
  • Skotland jard je u izveštaju opisan kao "institucionalno rasistički" i korumpiran, uz raspostranjenu mizoginiju i homofobiju

Bivša policajka: Videla sam kako kolege dele snimke seksa

Bivša pripadnica Skotland jarda Elis Vinten izjavila je da je videla kako njene kolege na poslu dele snimke "osvetničkih pornića", odnosno snimaka seksa.

Ona je u policiji provela 11 godina, te dodala da su policajci delili fotografije koje su im njihove devojke slale u poverenju, a koje su često i same radile u policiji. Ona je rekla da je i sama iskusila seksizam tokom karijere, kao i da su joj kolege često pokazivale pornogrsafske sadržaje, te se "šalili" s njom dok je jela banane o tome kako bi mogla da ih oralno  zadovolji.

Sistemska zlostavljanja

Baronesa Kejsi je opisala "kjulturu zlostavljanja" koja je postala deo sistema u Skotland jardu. Kako je navela, mladi regruti su podvrgavani p onižavajućim inicijacijama na početku svojih karijera, uključujući takozvana takmičenja u jelu i uriniranje po njima.

Naoružane jedinice su "mračni kutak" Skotland jarda

U dosijeu se navodi da su naoružane jedinice "mračni kutak" Skotland jarda. Kejsijeva je opisala "elitističke stavove i toksičnu kulturu zlostavljanja i seksizma u Specijalnoj vatrogasnoj komandi i Komandi za zaštitu diplomata, u kojima su radili osuđeni policajci Kazens i Kerik.

Kako se navodi, tamo su imali "takmičenja" u kojima su se trudili da rasplaču koleginice. Jedna od policajki je izjavila da je to "najtoksičnije i najviše rasističko mesto na kojem je radila."

Toksično mesto za žene

U dosijeu se nalaze i priče o ženama oficirima kojima se "trguje kao stokom" i koje se premeštaju u različite jedinice u zavisnosti od toga koji muški oficiri su ih smatrali privlačnim.

Jedna službenica se prisetila da ju je kolega prisilio da mu sedi u krilu pre nego što ju je intimno dodirnuo i "izvršio seksualni čin dok je bila u zajedničkim svlačionicama". Drugom prilikom je na silu počeo da je svlači dok su bili na dužnosti. Kada se požalila, slučaj je odbačen i proglašena je "problemom".

Homofobija na visokom nivou

U dosijeu se navodi i da je skoro jedna od pet ispitanih LGBT osoba izjavila je da je iskusila homofobiju, a 14 odsto je reklo da je to bilo jednom ili dva puta nedeljno.

Jedan policajac bio je meta na društvenim mrežama homofobičnim uvredama i zlonamernim glasinama o drogama.

Kolege su razmenile "Vocap"  poruke o zaustavljanju i pretresu dok je bio van dužnosti.

(Telegrafr.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA