Poznato kako je Putin reagovao na nalog za njegovo hapšenje

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 6

Međunarodni krivični sud u Hagu u petak je izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije, zbog navodnih ratnih zločina

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je odluku Međunarodnog krivičnog suda da izda nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina "otvoreno neprijateljskim potezom", ističući da je Kremlj "miran i da ne prima to k srcu".

"Gledamo u previše otvoreno neprijateljskih poteza protiv naše zemlje i našeg predsednika. Naravno, sve pratimo, ali kad bismo svaku primali k srcu, ništa dobro ne bi bilo. Zato, sa mirom se odnosimo prema ovome, sve pažljivo pratimo i nastavljamo sa radom. Najvažnije je da predsednik nastavlja sa radom", rekao je Peskov upitan kako je Putin reagovao na odluku MKS.

Podsetimo, Međunarodni krivični sud u Hagu u petak je izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije, zbog navodnih ratnih zločina.

To u ovom trenutku ne bi trebalo mnogo da zabrine Putina, s obzirom na to da MKS nema ovlašćenja da hapsi osumnjičene i može da vrši nadležnost samo u zemljama koje su potpisale sporazum kojim je uspostavljen sud, poznat kao Rimski statut - a Rusija nije potpisnica tog sporazuma.

Međutim, MKS se oslanja na države širom sveta da im pruže pomoć prilikom hapšenja i transfera osumnjičenih u Hag. Samim tim, ovaj nalog je Putina učinio međunarodno traženim licem i znatno će mu otežati putovanje jer mora da izbegava bilo koju zemlju koja je potpisala sporazum MKS, jer je svaka država potpisnica dužna da uhapsi svakoga ko je optužen od strane suda.

Prema podacima sajta Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, 123 države su potpisnice Rimskog statuta o MKS.

Video: Ličnosti sveta: Vladimir Putin

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    20. mart 2023 | 10:57

    ZIVEO PUTIN JEDINI SE TRENUTNO BORI PROTIV FASISTA UKRAJINACA I IZ ZAPADNE EVROPE....TAJ SUD PRVI ME PRIZNAJU AMERI HAHAHAHA..PA SVI PRESEDNICI BI IM BILI U TAMNICI I KO ZNA KOLIKO VOJNIKA....OFICIRA ZBOG NEBROJANIH RATNIH ZLOCINA U CELOM SVETU....HAG JE POLITICKI SUD NIKAKAV SUD PRAVDE ...UGASICE GA PUTIN KAO I FASISTE

  • Nikolas

    20. mart 2023 | 10:59

    ZAPAD ZELI DA POBEDI U RATU RUSIJU I DA JE UNISTI !!!!! ALI RUSIJA JE NUKLEARNA SILA KOJA CE SE ODBRANITI !!!! SLAVA PUTINU!!!!!

  • anton

    20. mart 2023 | 11:04

    Po mom mišljenju sada će sve zemlje koje su članice (ili priznaju mks) da se lepo izčlane ili javno izjasne protiv tog suda zato što nije međunarodni. MKS je oduvek bio politički sud i protežiro politiku zapadnih sila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA