Si sa Putinom danas u Moskvi, uoči puta predstavljao Kinu kao mirotvorca u ukrajinskom ratu

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Ovo je prvo putovanje kineskog predsednika u Rusiju od početka rata

Kineski predsednik Si Đinping boraviće u državnoj poseti Rusiji od 20. do 22. marta na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina, a fokus će biti na daljem razvijanju partnerskih odnosa između dveju zemalja, objavio je u petak Kremlj.

"Dvojica čelnika razgovaraće o tematskim pitanjima daljeg razvoja sveobuhvatnih partnerskih odnosa i strateškoj saradnji Rusije i Kine", saopštio je Kremlj.

Posetu je potvrdilo i kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

"Cilj posete je dodatno produbiti bilateralno poverenje", kazao je portparol ministarstva Vang Venbin, dodavši da će kineski šef države s Putinom razmeniti mišljenja o ključnim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Tokom posete biće potpisano više bilateralnih dokumenata.

Si Đinping predstavljao Kinu kao mirotvorca Ukrajine uoči puta u Rusiju

Uoči svoje državne posete Rusiji, Đinping je pohvalio rastuće veze Pekinga s Moskvom, dok je takođe pokušavao da predstavi Kinu kao mirotvorca u ukrajinskom ratu.

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da predlog Pekinga kako da se postigne mirovno rešenje za Ukrajinu odražava globalne stavove i istakao da dolaženje do prihvatljivih rešenja nije lako.

''Složeni problemi nemaju jednostavna rešenja'', naveo je Si u članku objavljenom u Ruskoj gazeti, uoči današnje posete Moskvi.

Predsednik Kine je podsetio da je Rusija bila prva zemlja koju je posetio nakon što je izabran za predsednika Kine pre deset godina, kao i da je u protekloj deceniiji Rusiju posetio osam puta i da je svaki put, kako je naveo, ''dolazio sa velikim očekivanjima i vraćao se sa plodnim rezultatima''.

Si je naveo da će njegova poseta Rusiji biti ''putovanje prijateljstva, saradnje i mira'', i dodao da se raduje zajedničkom radu sa predsednikom Putinom na zajedničkom usvajanju nove vizije.

"Važno je da povećamo međusobno poverenje i iznesemo potencijal bilateralne saradnje kako bi se odnosi Kine i Rusije održali na visokom nivou'', naveo je Si. Kina je krajem prošlog meseca objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o ratu u Ukrajini i poziva na prekid neprijateljstava i početak mirovnih pregovora, podseća Rojters.

Prema tom dokumentu, naslovljenom ''Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize'', navodi se sledećih 12 tačaka: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rešavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica, zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. mart 2023 | 08:32

    PROBLEM JE STO AMERI I NATO ZELE RAT -POBEDU I VLAST NAD SVETOM!!!!

  • Carica Sveta

    20. mart 2023 | 08:19

    Odličan susret za globalna rešenja. Problem konflikta u Ukrajini zaista i zahteva kompleksan pristup. Kada neko deportuje 256 000 dece iz Ukrajine u SAD, bez roditeljskog staranja, sa pismom preporuke, bez identitetske odrednice, da li su ta deca možda Rusi, postavlja se pitanje nad najvećim skandalom u istoriji sveta, o prirodi režima u Kijevu. Da li je ovo najveći ikada akt pokrštavanja u modernoj istoriji čovečanstva, najveća ikada sprovedena operacija trgovinom ljudima. Najveći ikada slučaj zloupotrebe dece. Ko je izvršio transfer novca, preko kojih banaka, na čije račune. Svet mora da razume da je 256 000 dece, kao u nacističkim režimima u Evropi, završilo na drugom kontinentu, izmešteno iz svog životnog okruženja, iz identiteta. I to je zločin , sistemski, naopak, perfidan, zao. Podsetilo me sve ovo na Dianu Budisavljević koja je uspela od ustaškog režima iz zloglasnih logora za decu u NDH da spasi 12 000 srpske dece. Ali je gubitkom kartoteke od jugoslovenskih vlasti, njihov identitet skoro za sve bio izgubljen. Zato se i pitam u kom smeru se kreće Zapadna civilizacija. A onaj predsednik suda u Hagu, bez obzira što sam ja veliki protivnik rata, bilo kakvog nasilja, treba da pojede svoju togu. On nije postao akter u progonu stvarnih zločinaca, već akter u širenju najgore ideologije koju svet , a naročito Evropa, pamti. Saučesnik u dolivanju ulja na vatru i vojni ataše NATO alijanse. Ja narodu Ukrajine želim mir, li sam uvek podržavala sprovođenje potpisanih sporazuma.

  • Рус

    20. mart 2023 | 08:48

    Samo da ne uhapsi Putina....😁😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA