Nemački istražitelji pretražili brod koji se dovodi u vezu sa eksplozijom na Severnom toku

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Nemački savezni tužioci potvrdili su da su zaplenili predmete i otkrili tragove sa pretresanog plovila i da je u toku rad na njihovoj analizi

Nemački istražitelji, koji ispituju eksploziju na gasovodu Severni tok, izvršili su pretres broda koji je, kako se sumnja, prevezao eksploziv koji je korišćen u incidentu, saopštili su nadležni.

Potvrda da je vršen pretres u periodu od 18. do 20. januara stiže nakon izveštaja New York Times-a, u kojem se navodi da su američki zvaničnici dobili obaveštajne podatke da je, navodno, proukrajinska grupa umešana u sabotažu gasovoda.

Ukrajinska vlada je negirala da je na bilo koji način umešana u ovaj incident, dok je Kremlj odbacio izveštaj Tajmsa kao diverziju.

U izveštaju čuvenog lista navodi se da američki zvaničnici nisu dobili nikakve dokaze koji impliciraju da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski bio na bilo koji način uključen u incdent na Severnom toku, a nisu naveli ni izvor iz obaveštajnih struktura, kao ni koja grupa se sumnjiči za napad.

Nemačka, koja uz Švedsku i Dansku vrši istragu o eksploziji, pozvala je na oprez.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da je čitao izveštaje sa "velikim zanimanjem", ali je rekao da je neophodno sačekati da bi se videlo šta će biti potvrđeno.

Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je da neće komentarisati izveštaj, dok je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio na spekulacije.

Podsetimo, prošlog septembra otkrivena su četiri velika curenja gasa na gasovodima koji povezuju Rusiju i Nemačku, pri čemu su Moskva i Zapad jedni druge okrivili za "sabotažu".

Ispostavilo se da je gasovode Severni tok 1 i 2 pokidao podvodni eksploziv.

Izveštaj Tajmsa navodi da su obaveštajni podaci koje su videli američki zvaničnici sugerisali da su počinioci sabotaže bili "protivnici predsednika Rusije Vladimira Putina".

U izveštajima nemačkih medija, koji su objavljeni kasno u utorak, navodi se da nemački istražitelji veruju da je neidentifikovana grupa bila sastavljena od pet muškaraca i jedne žene koji su koristili profesionalno falsifikovane pasoše.

Prema nemačkim izveštajima, u incidentu je korišćena jahta koju je iznajmila kompanija sa sedištem u Poljskoj, koja pripada dvojici Ukrajinaca.

Grupa komandosa je, kako se navodi, isplovila iz severnonemačke luke Rostok 6. septembra 2022. godine, a sutradan se nalazila na danskom ostrvu Kristijanso na Baltiku.

Jahta je potom neočišćena vraćena vlasniku, a istražitelji su na stolu u kabini pronašli tragove eksploziva, navodi se u detaljnom izveštaju.

Nemački savezni tužioci potvrdili su da su zaplenili predmete i otkrili tragove sa pretresanog plovila i da je u toku rad na njihovoj analizi.

Njihov pretres je obavljen zbog "sumnje da je dotični brod mogao da se koristi za transport eksplozivnih naprava koje su eksplodirale 26. septembra 2022. na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 u Baltičkom moru", navode tužioci.

Istražitelji i dalje pokušavaju da utvrde identitet počinilaca i njihov motiv, dodali su.

Još se ne mogu izvući čvrsti zaključci o tome da li je incident naručila država, podvukli su oni. Međutim, tužioci su rekli da se zaposleni u nemačkoj kompaniji koja je iznajmila brod ne računaju među osumnjičene.

Kijev je negirao umešanost u incident.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fredy

    8. mart 2023 | 14:35

    Nemci rade za Ameriku, tako da od toga nista nece bit, mogu samo unistit dokaze, a ta Amerika ce ih dovest u pakao. Ameri su zlo, tesko.

  • Nikolas

    8. mart 2023 | 14:36

    AMERI I PEGAVCI SVETSKI TERORISTI!!!

  • Jovan

    8. mart 2023 | 16:07

    Sreća pa nemamo izlaz na more inače bi bili sumnjivi,ako se dosete da Srbija ima jednu podmornicu oma će nas optuziti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA