Protesti u Iranu zbog trovanja devojčica, roditelji zabrinuti za njihovo zdravlje: Pronađeni "sumnjivi uzorci"

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Stotine devojčica u više od 30 škola su se razbolele, a iranski ministar unutrašnjih poslova je rekao da su istražitelji pronašli "sumnjive uzorke"

Zabrinuti roditelji protestovali su danas u Teheranu i još nekim iranskim gradovima zbog velikog broja otrovanih učenica u nekoliko desetina škola, objavile su iranske novinske agencije.

Zasad neobjašnjive bolesti pogodile su stotine učenica prethodnih meseci, a predsednik Irana Ebrahim Raisi za trovanje je okrivio neprijatelje Teherana, preneo je Rojters.

Ministar zdravlja Abdolreza Behram Einolahi rekao je da su devojčice "lakše otrovane" u napadima, dok su neki političari nagovestili da su devojčice bile na meti tvrdokornih islamističkih grupa koje se protive edukaciji devojčica.

Iranski ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazli izjavio je danas da su pronađeni "sumnjivi uzorci" koji se ispituju.

"Terenskim istraživanjem otkriveni su sumnjivi uzorci koji se istražuju. Kada se bude znalo o čemu je reč, javnost će odmah biti obaveštena", rekao je Fazli, prenela je IRNA.

Bolest je zabeležena i danas, u više od 30 škola u najmanje 31 iranskoj pokrajini u proteklim mesecima.

Na snimcima na društvenim mrežama vidi se kako učenice vode u bolnicu autobusima ili vozilima Hitne pomoći, dok su drugu decu kući odveli roditelji okupljeni ispred škola.


Na drugim snimcima čini se da se vide devojke koje prijavljuju da imaju lupanje srca, mučninu i glavobolju.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi pozvala je na transparentnu istragu o sumnjivim napadima, pri čemu je nekoliko zemalja, uključujući Nemačku i SAD, izrazilo zabrinutost.

Do sumnjivih trovanja došlo je nakon antivladinih protesta zbog smrti Mahse Amini (22) u septembru u pritvoru moralne policije.

Učenice su učestvovale u protestima koji su počeli u septembru.

One su skinule obavezne hidžabe u učionicama, pocepale slike vrhovnog lidera Ajatolaha Alija Homeinija i pozvale na njegovu smrt.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Resursi

    4. mart 2023 | 23:32

    A sto protesti, ovo kao orkestar. Valjda bi svi zajedno trebli da se bore i otkriju razlog trovanja, a ne da prave pometnju i koriste to stanje za politicke ciljeve. Zar nisu prvo zbog zabrane otrkivanja lica pravili proteste protiv vlasti pa sada krenula druga faza "trovanje" iskreno se nadam da ce se zavrsiti samo na ovome, ali znajuci "demokratije" svjeta koji napadaju sve one koje ne mogu pokoriti, ne ocekije se nista dobro.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA