Obaveštajne službe SAD o poreklu "Havana sindroma": Simptome kod diplomata nije izazvao spoljni faktor

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Od 2016. godine oko 200 članova američkog osoblja dobilo je simptome koji variraju od glavobolje, do zvonjenja u ušima, kao i gubitak sluha, pamćenja i ravnoteže

Opširna istraga američkih obaveštajnih službi utvrdila je da je "malo verovatno" da je spoljni faktor odgovoran za izazivanje "havana sindroma" od kojeg pate američke diplomate i obaveštajni službenici širom sveta, navedeno je u danas objavljenim klasifikovanim dokumentima.

Simptomi ''havanskog sindroma'' uključuju migrene, mučninu, propuste u pamćenju i vrtoglavicu, a prvi put je prijavljen kod američkih zvaničnika u glavnom gradu Kube 2016. godine, i od tada je u drugim slučajevima pogađao američke diplomate, zvaničnike i njihove članove porodica u inostranstvu, navodi Rojters.

Prema procenama američkih obaveštajnih službi, nisu pronađeni verodostojni dokazi da su bilo koji američki konkurenti imali oružje ili uređaj sa sposobnošću da izazove simptome ''havanskog sindroma''.

U okviru istrage, koja je trajala više od šest godina, američke obaveštajne agencije razmatrale su čak i mogućnost da su, kako navodi Rojters, ''vanzemaljci odgovorni za havanski sindrom'', ali je ta opcija isključena.

Od 2016. godine oko 200 članova američkog osoblja dobilo je simptome koji variraju od glavobolje, do zvonjenja u ušima, kao i gubitak sluha, pamćenja i ravnoteže. Neke žrtve pretrpele su i dugoročne povrede mozga.

U januaru je Centralna obaveštajna agencija (CIA) saopštila da je malo verovatno da je Rusija ili neki drugi ''strani akter'' odgovoran za zdravstvene incidente.

(Telegraf.rs)

Video: Hose Kareras održao sjajan koncert u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xy

    1. mart 2023 | 21:06

    Ako su u pitanju samo američke diplomate i to širom sveta i nije spoljni faktor, onda je u pitanju unutrašnji. Pronađite šta je zajedničko kod tih diplomata. Neki prehranbeni artikal, sok, voda, čokolade itd. Postoji bezbroj načina da se to izvede. Bar su Ameri u tome verzirani. Eksperimentišu na svojim diplomatima, kasnije na drugima. Ovi su samo koleteralna šteta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA