Vreme čitanja: oko 1 min.

Papuanski separatisti objavili slike otetog pilota: Drže ga za ruke, stoje oko njega sa puškama i strelama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novozelandski pilot otet je prošle nedelje, a policija traga za njim

  • 1
Papuanci oteli pilota sa Novog Zelanda Foto: Tanjug/AP

Pobunjenici iz Narodne oslobodilačke vojske Zapadne Papue (TPNPB) objavili su snimak i slike novozelandskog pilota Filipa Mertensa, koji je otet prošle nedelje.

Policija se oglasila navodeći da su nadležni uvereni da su locirali mesto gde se nalazi oteti pilot.

Separatisti su poručili da pilot neće biti oslobođen dok Džakarta ne prizna nezavisnost oblasti Papua, koja pripada Indoneziji.

Portparol TPNPB Sebi Sambom je podelio slike pilota u dobrom zdravstvenom stanju koji je okružen desetinom boraca, od kojih su neki imali puške i lukove, prenosi Reuters.

Papuanci oteli pilota sa Novog Zelanda Foto: Tanjug/AP

Pobunjenici su nosili zastave i simbole papuanske nezavisnosti. Mertensov prijatelj, koji nije želeo da bude imenovan, potvrdio je da je osoba iz videa i sa fotografija zaista novozelandski pilot.

"Papuanski vojnici su me zarobili zbog borbe za nezavisnost Papue. Traže da se indonežanska vojska vrati u Indoneziju. Ako se to ne desi, biću zatočen do kraja života," izjavio je Mertens u video snimku.

Vlasti Indonezije ranije su pozvale na oslobadjanje Martensa "putem ubeđivanja, pošto je njegova bezbednost priorotet", ali nisu isključile i "druge načine", koje nisu detaljnije opisali.

U međuvremenu je policija objavila da je uverena da je locirala mesto gde pobunjenici drže novozelandskog pilota naročito posle slika koje su objavili separatisti, prenosi NZHerald.

Prema pisanju Džakarta Posta,  glavni inspektor papuanske policije Matijus Fakiri rekao je da je upućen tim koji će pregovarati s pobunjenicima o oslobađanju Mertensa.

Video: Jedna osoba se vodi kao nestala: Tri osobe poginule u poplavama na Novom Zelandu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    17. februar 2023 | 17:18

    Ovakvi bi bili americki fasisti da ih kolumbo nije otkrio nebi ratova po svetu bilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA