Vreme čitanja: oko 1 min.

Radnik britanske ambasade osuđen zbog špijunaže za Ruse: Pravdao se da je bio usamljen

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema rečima sudije, okrivljeni je otvoreno podržavao Rusiju

  • 0
David Ballantyne Smith Foto: Metropolitan police

Radnik obezbeđenja u ambasadi Velike Britanije u Berlinu Dejvid Balentajn Smit osuđen je na više od 13 godina zatvora zbog špijunaže za Ruse.

Smit (58) je priznao krivicu za osam tačaka optužnice po zakonu o državnim tajnama, ali je tvrdio da nije namerno izazvao nikakvu štetu, prenosi Sky News.

Tokom trodnevnog saslušanja, pravdao se rečima da je bio depresivan i usamljen, da je pio i po tri litre alkohola kad je počeo da odaje tajne ambasade.

Prema rečima sudije, postoje dokazi da je ovaj bivši pripadnik britanskog vazduhoplovstva imao neprijateljske stavove prema Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sudija je rekao i da je ozbiljnost Smitovog krivičnog dela u tome što je "pažljivo i metodično" snimio delove ambasade koji sadrže značajnu količinu osetljivih informacija, uključujući imena i adrese njegovih kolega.

Rečeno je i da je naneo veliku štetu interesima Velike Britanije.

Takođe je naizgled odobravao Rusiju i predsednika Vladimira Putina i priznao da je otvoreno podržavao ruske snage u Donbasu.

Video: Riznica Bondovih uređaja iz Drugog svetskog rata prodaju se na aukciji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA