Stoltenberg: Hitno da se Ukrajini isporuči ono što je obećano

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Prvi čovek NATO ocenjuje i da isporuka borbenih aviona nije hitna

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da bi ta Alijansa trebalo da se fokusira na pružanje vojne podrške koju je već obećala Ukrajini, kao i da isporuka aviona nije hitna.

"Sada je hitno da se isporuči ono što je obećano, oklopna vozila, borbena vozila pešadije, nemačkih Mardersa, američkih Bredlija i naravno i glavnih borbenih tenkova, Leoparda i drugih borbenih tenkova koji su obećani", rekao je Stoltenberg novinarima pre sastanka ministara odbrane NATO, objavljeno je na sajtu Alijanse.

Prošle nedelje, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski lobirao je da saveznici pošalju moderne borbene avione u Ukrajinu, zvanično zatraživši u petak da Holandija isporuči američke avione F-16.

"Potrebna nam je obuka, potrebna nam je oprema, potrebna nam je municija i to je upravo ono što saveznici sada obezbeđuju i biće glavna tema na sastancima danas ovde u NATO-u. Dakle, pitanje aviona sada nije najhitnije pitanje. Ali diskusija je u toku. I kao što sam ranije rekao, imamo stalne konsultacije među saveznicima o vrsti sistema koje saveznici treba da isporuče Ukrajini. I to će se nastaviti. Vrsta podrške koju pružamo Ukrajini se menjala i razvijala tokom vremena. I nastaviće da se menja i razvija kako se ovaj rat bude razvijao", rekao je Stoltenberg.

On je danas ponovo naglasio da NATO treba da obezbedi da Ukrajina dobije oružje "za pobedu u ovom ratu," a prema njegovim rečima, predsednik Rusije Vladimir Putin se ne priprema za mir, već "za još više rata."

Govoreći o potrebi Ukrajine za oružjem, Stoltenberg je dodao da je sukob u Ukrajini "rat iscrpljivanja".

U Briselu danas počinje dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO na kojem će biti reči o odvraćanju i odbrani Alijanse i jačanju podrške Ukrajini. Kako je najavljeno iz Alijanse, sastankom će predsedavati generalni sekretar Jens Stoltenberg. U okviru samita za danas je planiran i sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

Video: Ljudi beže, kolone automobila: Hitna evakuacija iz Harkova u Ukrajini zbog izbijanja rata

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Privremene insitucije u Prištini ulicu u Banjskoj nazvale po poginulom albanskom policajcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA