Amerikanci otkrili nove detalje: Kineski balon mogao da ih špijunira?

 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 8

SAD su, kako se navodi, procenile da je malo novih obaveštajnih podataka prikupljeno u operaciji kineskog balona jer su, kako se veruje, Kinezi prestali da prenose informacije kada su SAD saznale za balon

Bajdenova administracija ustanovila je da je kineski balon, koji je oboren iznad SAD prošle sedmice, imao opremu za elektronski nadzor, koja bi mogla da prati komunikaciju unutar SAD, rekao je zvaničnik State Departmenta, prenose mediji.

Balon je "bio opremljen da sprovodi operacije prikupljanja obaveštajnih podataka“ i bio je deo flote koja je preletela "više od 40 zemalja na pet kontinenata".

„Znamo da je NRK koristila ove balone za nadzor. Snimke visoke rezolucije sa preleta U-2 otkrile su da je balon na velikoj visini sposoban da sprovodi operacije prikupljanja obaveštajnih podataka“, rekao je zvaničnik.

Obaveštajni podaci o signalima se odnose na informacije koje se prikupljaju elektronskim sredstvima – stvarima kao što su komunikacije i radari.

Uprkos najnovijim otkrićima o sposobnostima špijunskog balona, Pentagon tvrdi da to, od kada je objekat prvi put javno potvrđen, ne daje Kini mogućnosti koje su veće od onoga što već ima od špijunskih satelita ili drugih sredstava.

"Nismo procenili da predstavlja značajnu opasnost, van onoga što već postoji u tehničkim sredstvima Kineza,“ rekao je u ponedeljak general Glen VanHerk, komandant američke severne komande i NORAD-a.

Administrativni zvaničnici Pentagona, Stejt departmenta i obaveštajne zajednice obavestili su u četvrtak Kapitol Hil o balonu, što je izazvalo kritike republikanaca zbog toga što su dozvolili da balon leti preko SAD pre nego što je oboren sa obale Atlantika.

Poznati izvori rekli su da je brifing Predstavničkog doma sa zvaničnicima Bajdenove administracije bio napet.

Zvaničnici su rekli članovima doma da su SAD procenile da je malo novih obaveštajnih podataka prikupljeno u operaciji kineskog balona jer je izgledalo da su Kinezi prestali da prenose informacije kada su SAD saznale za balon, pored američkih mera za zaštitu osetljivih obaveštajnih podataka od kineskih špijunskih operacija, tvrde izvori za CNN.

SAD takođe veruju da je ono što su izvukli iz oborenog balona korisno za američke obaveštajne službe, rekli su izvori.

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je da je balon deo kineske flote razvijene za obavljanje nadzornih operacija sa proizvođačem koji je povezan sa kineskom Narodnom oslobodilačkom vojskom (PLA), dodao je zvaničnik.

On je sugerisao da SAD očekuju sankcije zbog prisustva balona u vazdušnom prostoru SAD, što su američki zvaničnici više puta nazivali kršenjem suvereniteta SAD i međunarodnog prava, napominjući da će SAD "takođe istražiti preduzimanje mera protiv subjekata NRK-a povezanih sa PLA koji je podržao upad balona u vazdušni prostor SAD“.

Operacija izvlačenja otpada iz balona je u toku, a analiza se nastavlja u laboratoriji FBI u Virdžiniji, ali primedbe zvaničnika sugerišu da su SAD već utvrdile da je balon radio pomoću tehnologije elektronskog nadzora.

Međutim, SAD su saopštile da su uspele da spreče da balon presreće američku komunikaciju.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradski odred Žandsrmerije ispratio kolege koje su godinama čuvali Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    9. februar 2023 | 17:21

    AMERI LAZNIM PRICAMA SIRE PARANOICNU KINOFOBIJU KAO PREDUSLOV ZA PLANIRANI RAT PROTIV KINE !!!!

  • Zoran

    9. februar 2023 | 17:12

    Ameri imaju neke opsesivne ideje da ih neko nadgleda,špijunira i prati.

  • Mujo

    9. februar 2023 | 18:28

    Ajde bre, u 21 veku od letecih prezervativa izmisljaju spijunsku pricu. Svasta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA