Civili "zapečatili" najveći ruski poraz u ratu u Ukrajini: Sve dogovarali u kafiću

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 7 min.
  • 19

Njihova odvojena svedočenja pružaju redak prozor u to kako su informativne i sabotažne operacije koordinisane sa ukrajinskim obaveštajnim službama iza neprijateljskih linija, operacije koje su još uvek u toku drugde u Ukrajini

Ukrajinski obaveštajci su prošle jeseni želeli potvrdu da su službenici iz ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), koji nadgledaju okupaciju Hersona, odseli u malom hotelu u poslednjoj ulici južnog lučkog grada.

Taj zadatak je poveren Dolaru, kodno ime za civila koji je tajno davao koordinate i informacije o neprijateljskim operacijama u Hersonu i okolnom regionu, rekao je operativac.

Reuters je razgovarao sa Dolarom i drugim članovima podzemne partizanske mreže u Hersonu nakon što je grad osvojen početkom novembra.

Njihova odvojena svedočenja pružaju redak prozor u to kako su informativne i sabotažne operacije koordinisane sa ukrajinskim obaveštajnim službama iza neprijateljskih linija, operacije koje su još uvek u toku drugde u Ukrajini.

Američki zvaničnici su rekli da su takve operacije od strane podzemnih operativnih obaveštajaca, bivših vojnika i amatera pomogle da se ubrza povlačenje Rusije iz Hersona - jedan od najvećih neuspeha za Kremlj tokom prve godine ratovanja.

Dolar, koji je odbio da da svoje pravo ime iz bezbednosnih razloga, rekao je da je počeo da se vozi pored hotela Ninel (čiji naziv čitan unazad glasi Lenin), sa svojom ženom, kolegom operativcem koji je deo mreže i koristi kodno ime Kosatka, što na ukrajinskom znači kit ubica.

Ljudi iz obezbeđenja koji su nosili oružje koje su redovno viđali ispred hotela uverili su par da su policajci FSB odseli unutra; Dolar je rekao da je poslao svoja zapažanja svom pomoćniku u Službi bezbednosti Ukrajine (SBU).

Pre zore 5. oktobra, velika eksplozija potresla je hotel, prema izveštajima ukrajinskih medija i regionalnog poslanika Serhija Klana, koji je napisao na Fejsbuku da su dva oficira FSB i sedam ruskih vojnih zvaničnika poginula.

"Dobio sam sms poruku u kojoj je pisalo: 'Pogledaj da vidiš šta se dešava sa hotelom Ninel'", prisetio se Dolar poruke koju je dobio, pa odveo ekipu Reutersa da pogleda ruševine.

"Hotel Ninel više nije postojao", rekao je Dolar.

Reuters ističe da nije mogao da proveri poruku. Dolar i drugi partizani rekli su da redovno brišu dopisivanja i društvene mreže iz bezbednosnih razloga.

Dolar i Kosatka su od ukrajinskog ministra odbrane Aleksija Reznikova dobili odlikovanja sa zahvalnicama za "saradnju sa oružanim snagama", prema fotografiji koju je Reuters video od 1. decembra i na kojoj su vidljivi natpisi. Marta i Kolija, druga dva člana njihove četvoročlane ćelije, Reznikov je takođe odlikovao, rekao je Dolar.

Upitan o operacijama otpora na okupiranoj teritoriji, zvaničnik ukrajinske Glavne obaveštajne uprave (GUR) rekao je da ih "lokalno stanovništvo podržava", odbijajući da pruži detalje o konkretnim aktivnostima.

Operacije ciljanja ruskog bezbednosnog osoblja i remećenja njihovih planova se nastavljaju u delovima istočne i južne Ukrajine koje drže Rusija i njeni saveznici, prema nekoliko ukrajinskih i ruskih zvaničnika, kao i članova hersonske partizanske ćelije.

Institut za proučavanje rata takođe kaže da se ukrajinski partizanski rat vodi u Melitopolju, Tokmaku i Mariupolju na jugu i Donjecku i Svatovu na istoku.

U intervjuu od 23. januara, on je pripisao partizanima nedavni napad na železničku prugu koju je ruska vojska koristila za transport trupa i opreme. On je odbio da pruži dodatne detalje iz bezbednosnih razloga, a Reuters nije mogao nezavisno da potvrdi umešanost partizana u napade.

Zarobljeni partizani

Rizikujući hapšenje, ispitivanje, mučenje i smrt, partizani u Hersonu su okačili plavo-žute nacionalne boje Ukrajine na drveće i preneli ruske pozicije na Google Earth i drugim onlajn mapama ukrajinskim bezbednosnim zvaničnicima, rekao je Dolar.

Vitalij Bogdanov (51), regionalni član saveta, rekao je da je tokom osmomesečne okupacije, prikupio je i preneo organima za sprovođenje zakona u Kijevu informacije koje su kasnije korišćene za pokretanje istrage o osumnjičenim saradnicima.

"Uspeli smo da pokrenemo veoma veliki broj krivičnih predmeta", rekao je on. On je odbio da iznese više detalja jer je istraga u toku.

Kolija, deo 4-člane hersonske ćelije, rekao je da su rukovodioci toj grupi rekli da ne koriste vatreno oružje jer su informacije moćnije oružje.

Ostali partizani uzeli su oružje.

Aleksej Ladin, advokat na Krimu koji je okupirala Rusija, rekao je za Reuters da brani dvojicu Ukrajinaca tamo zatočenih, koje FSB optužuje za nasilne napade na Ruse.

Pavlo Zaporožec je služio u ukrajinskoj vojsci od 2014/2017. godine i pridružio se ukrajinskoj vojnoj obaveštajnoj službi GUR tokom okupacije Hersona, rekao je Ladin.

Zaporožec je uhapšen dok je pokušavao da napadne rusku vojnu noćnu patrolu i suočava se sa doživotnom robijom pod optužbom za međunarodni terorizam, rekao je Ladin.

On je rekao da se Zaporožec nalazi u pritvorskom objektu u Simferopolju i da su on i njegov klijent prisustvovali preliminarnom ročištu u ruskom lučkom gradu Rostovu na Donu putem video linka 2. februara.

Sud je naložio prebacivanje Zaporožeca u objekat u Rostovu, rekao je Ladin.

Prema izveštaju FSB-a koji je Reuters video, Zaporožeca, tada 31-godišnjeg, policajci FSB-a uhapsili su u Hersonu 9. maja dok je nosio dve granate, kanap za pecanje i dve plastične flaše od kojih je napravio bombe kućne izrade.

Zaparožec je rekao svojim ispitivačima da ga je kontaktirao ukrajinski rukovodilac GUR-a kodnog imena Optium i pristao da izvrši njegova naređenja za 30.000 grivni (800 dolara) mesečno, prema dokumentima slučaja FSB koje je video Reuters.

Ladin je rekao da je račun FSB zasnovan na svedočenju dobijenom kada je njegov klijent mučen tokom ispitivanja i pokazao Reutersu kopiju rukom pisane beleške od Zaporožeca iz avgusta prošle godine u kojoj je opisao da su ga tukli i podvrgavali električnim udarima dok je bio u pritvoru.

Dok su neki detalji tačni, Ladin kaže da je FSB lažno optužio Zaporožeca da je namerno ciljao civile kao i noćnu patrolu. Ladin je rekao da je vojna akcija trebalo da bude sprovedena tokom policijskog časa sa namerom da se izbegnu civilne žrtve.

Bekstvo iz Hersona

Dolar, Kolija i Mart, još jedan član ćelije, rekli su da se osećaju prinuđenim da se odupru ruskom preuzimanju Hersona jer nije bilo organizovane odbrane njihovog grada kada su Rusi napali 24. februara.

Prvi otvoreni pokušaj Dolara i Marta da se suprotstave Rusima došao je 1. marta, rekli su, kada su odvezli kamion natovaren betonskim blokovima ka Antonovskom mostu, glavnoj ulaznoj tački u grad, sa ciljem da uspore napredovanje Rusije.

Okrenuli su se jer su se plašili da su Rusi već u gradu.

Dolar je razmišljao o drugim opcijama: organizovati pokret građanske neposlušnosti, uzeti oružje ili prikupiti obaveštajne podatke.

Prijatelji su ga doveli u kontakt sa službenik SBU. Dolar i Kolija, koji su stari prijatelji, prihvatili su da prikupe i predaju informacije o Rusima i izgrade mrežu od penzionisanih policijskih oficira, bivših zvaničnika SBU, penzionera i drugih.

Kolija, iskusni lovac koji je poznavao seoski deo Hersona, tražio je informacije od lokalnih meštana, uključujući stariju ženu koja je brojala ruske konvoje dok je muzla svoju kravu.

Između izviđačkih misija, Dolar i Kolija su se s izvorima sastajali u jednom gradskom kafiću.

Tokom leta jedan farmer je Koliju dao poziciju ruskog raketnog bacača na kamionu poznatog kao Točka-U oko sela Muzikivka, oko 12 km severno od Hersona. Dolar je rekao da je preneo informacije.

Sledećeg dana farmer je rekao Koliji da je na mestu gde je kamion nekada stajao, sada bila samo rupa. Reuters nije mogao nezavisno da potvrdi informaciju o napadu.

Dolarova žena, Kosatka, regrutovala je sopstvenu mrežu doušnika, rekao je on. Međutim, odbila je da to komentariše.

Aerodrom

U isto vreme, Mart je nastavio sa nezavisnim prikupljanjem obaveštajnih podataka, posećujući ljude koji žive u blizini međunarodnog aerodroma Herson u Černobajevki 10. aprila i pozivajući ih lično i preko Telegram četovanja da mu pošalju informacije o kretanju ruskih trupa. Svoju ćeliju za pet osoba nazvao je kodnim imenom Majami. Reuters nije pregledao četove, za koje je Mart rekao da ih je izbrisao.

Ruske snage su u martu uspostavile svoj štab u okviru aerodromskog kompleksa od tri kvadratna kilometra, koji su više puta bombardovale ukrajinske snage.

Kijev je rekao da je veliki broj ruskih vojnika ubijen, uključujući najmanje dva generala, a uništeni su i avion i zalihe municije. Moskva je svoju vojnu opremu povukla u oktobru.

Dok su se ruski gubici gomilali, neki članovi ćelije koje je Mart regrutovao počeli su da preuzimaju veće rizike.

Kada su Rusi uhapsili četvoro članova Majamija krajem avgusta, Mart se plašio da će ga odati. Reuters nije mogao da potvrdi šta se kasnije desilo sa njima.

Mart je pobegao u selo Vaslijevka u provinciji Zaporožje, preko jedinog kontrolnog punkta preko kojeg su Rusi dozvolili ukrajinskim civilima da pređu na teritoriju pod kontrolom Ukrajine, a onda nastavio ka Kijevu.

Uprkos oslobađanju Hersona, Dolar je rekao da će on i njegova žena nastaviti da pomažu otpor dok ukrajinske trupe ne povrate Krim, gde supružnici imaju stan.

"Za mene će kraj rata biti kada se vratim u svoj stan", poručio je Dolar.

Video: Granatirano porodilište u Ukrajini: Spasilačke službe kopaju po ruševinama i traže preživele

(Telegraf.rs)

Video: Građani Kosovske Mitrovice: Ponašaju se kao da smo im trn u oku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baza

    12. februar 2023 | 10:32

    Nedeljna priča za malu decu.

  • Peca

    12. februar 2023 | 10:27

    Obaveštajac "Dolar " .... E do jaja :)

  • Nikolas

    12. februar 2023 | 10:17

    UKRAJINA JE PRED MOSKVOM SA 250.000 POGINULIH VOJNIKA I 500.000 RANJENIKA A DESETAK HILJADA ZAPADNIH POGINULIH PLACENIKA SE NE SPOMINJU !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA