Sumnjivi kineski balon lebdi iznad SAD: Sastao se vrh Pentagona, alarmirali i Bajdena

 
 ≫ 
  • 5

Na sastanku je raspravljano koliku pretnju SAD-u balon predstavlja i kako na nju da reaguju

Visoki američki zvaničnik odbrane izjavio je u četvrtak da Pentagon prati sumnjivi kineski balon za nadgledanje na velikim visinama iznad kontinentalnog dela SAD.

"Pentagon već nekoliko dana prati balon koji se probija do severa SAD-a", rekao je portparol Pentagona general Patrik Rajder i dodao da američka vojska neće pucati na balon.

"On trenutno putuje na visini koja je znatno iznad komercijalnog vazdušnog saobraćaja i ne predstavlja ni vojnu ni fizičku pretnju ljudima na zemlji", rekao je Rajder.

"Uvereni smo da ovaj balon za nadzor pripada Kini", rekao je visoki zvaničnik odbrane, i dodao da se aktivnost balona posmatra poslednjih nekoliko godina, uključujući i pre ove administracije.

Zvaničnik je rekao da je američka vlada sarađuje sa kineskom vladom kao i preko kineske ambasade u Vašingtonu i američke diplomatske misije u Kini.

Visoki zvaničnik odbrane je dodao da je snažna preporuka visokih vojnih lidera da ne preduzimaju kinetičke akcije zbog rizika po bezbednost ljudi na tlu od mogućeg pada krhotina.

Zbog balona je sastanak održao i vojni vrh SAD-a na čelu s ministrom obrane Lojdom Ostinom i generalom Markom Majlijem. Nije jasno da li sastanak održan uživo, ili se, verovatnije, radilo o video pozivu.

Na sastanku je raspravljano koliku pretnju SAD-u balon predstavlja i kako na nju da reaguju. Na kraju su ipak odlučili da se ne ide u njegovo obaranje zbog mogućeg rizika za sigurnost civila na zemlji. Sve opcije su lideri Pentagona predstavili i predsedniku Džou Bajdenu.


"Odlučili smo da njegova potencijalna vrednost u smislu prikupljanja informacija za Kinu minimalna, ali i dalje ga pratimo iz minute u minutu", saopšteno je.

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Killian

    3. februar 2023 | 04:07

    Čuj Bajden, pa on će da utripuje da njegova mama upravlja balonom.

  • Neka tamo

    3. februar 2023 | 02:29

    Prica se , prica, Rusi dolaze😉

  • Bajden

    3. februar 2023 | 01:03

    Kakav balon, jel u duginim bojama, dajte i meni takav.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA