Vatikan ponovo otvorio slučaj devojčice nestale 1983: Teorija je mnogo, konkretnih otkrića nema

 
  • 0

Pre nekoliko meseci na Netflixu je bjavljiven dokumentarac "Vatikanska devojk" koji istražuje teorije oko slučaja Emanuele Orlandi

Vatikan je ponovno otvorio istragu o nestanku Emanuele Orlandi, devojčice nestale pre gotovo 40 godina.

Kako prenosi Guardian, reč je o 15-godišnjakinjoj devojčici čija je porodica živela unutar zidina Vatikana i o slučaju u koji je upletena Sveta Stolica.

O slučaju nestale Emanuele Orlandi Netflix je snimio dokumentarnu seriju "Vatikanska devojka".

Emanuela je nestala 22. juna 1983. godine kada se vraćala kući sa časa flaute u Rimu. Njen otac radio je u Vatikanskoj banci.

Navodno poslednji put viđena nakon što je ušla u nepoznati BMW

Devojčica se navodno dogovorila za sastanak s predstavnikom Avona pre časa muzike, a kasnije je u muzičkoj školi razgovarala o poslu s prijateljicom. Prijateljica se rastala s njom na autobuskoj stanici posle časaa, ostavivši je u društvu druge devojke.

Orlandi je navodno poslednji put viđena kad je ušla u nepoznati BMW tamne boje, prenosi Index.

Slučaj je pokrenuo nekoliko teorija, uključujući onu da je Emanuelu otela banda kako bi ucenila Vatikan da pusti Mehmeta Ali Agču, koji je 1981. zatvoren nakon pokušaja atentata na papu Jovana Pavla II.

Vatikanski državni tužilac Alesandro Didi ponovo je otvorio slučaj nakon nekoliko zahteva Emanuelinog starijeg brata Pjetra, koji je vodio kampanju za otkrivanje istine o nestanku njegove sestre, piše novinska agencija La Presse.

Advokat porodice Orlandi Laura Srgo kaže da su o istrazi Vatikana saznali iz medija.

"Pisali smo papi pre godinu dana s namerom da razgovaramo s Didijem. Srećni smo što sprovode istragu, ali se stvarno nadamo da će to doista pružiti konkretne odgovore", rekla je ona.

Svi dosjei, dokumenti, izveštaji, informacije i svedočanstva povezani sa slučajem ponovo će biti ispitani kako bi se razjasnio niz pitanja.

Zatim, istraga će se usredsrediti na slučaj Mirele Gregori, koja je takođe imala 15 godina kada je nestala u Rimu, nekoliko nedelja Emanuele, nakon što je rekla majci da ide na sastanak. Dugo se verovalo da bi mogla postojati veza između dva nestanka.

Netflix snimio seriju o slučaju Emanueli

Istraga dolazi nekoliko meseci nakon objavljivanja Vatikanske devojke na Netflixu, dokumentarca koji istražuje teorije oko slučaja Emanuele Orlandi. U najiznenadnijoj tvrdnji, Emanuelin prijatelj iz detinjstva intervjuisan u dokumentarcu rekao je da je tinejdžerku zlostavljao “neko blizak papi”, koji je u to vreme bio Jovan Pavle II.

Druga teorija otkrivena u dokumentarcu bila je da je Emanuela odvedena u London, gde je godinama živela u hostelu za mlade u vlasništvu katoličke zajednice, a njene troškove finansirao je Vatikan. Prema toj teoriji, Emanuela je umrla u Londonu pre nego što je njeno telo prebačeno natrag u Rim i sahranjeno u Vatikanu.

Godine 2019. dve su grobnice u Vatikanu ekshumirane i ponovno otvorene nakon dojave da je Emanuela možda onde sahranjena. Ali, ljudski ostaci nisu pronađeni.

Druge teorije povezuju Emanuelin nestanak s finansijskim skandalima u Vatikanu, navodnim seks-lancem koji vodi vatikanska policija i rimskim kriminalnim podzemljem.

Do ponovnog otvaranja slučaja takođe dolazi nakon što je Georg Gensvajn, dugogodišnji lični sekretar i bliski saradnik pokojnog bivšeg pape Benedikta XVI., rekao da će se pozabaviti slučajem Orlandi u svojoj knjizi koja bi trebala biti objavljena 12. januara, piše Guardian.

Možda najbizarnija, ali i najjezivija teorija je ona koju je 2012. izneo čuveni vatikanski egzorcist Gabriele Amort, koji je preminuo 2016. On je tada tvrdio da je 15-godišnjakinja oteta da bi bila iskorišćena u orgijama stranih diplomata u Vatikanu.

Sam Vatikan je pak u nekoliko navrata saopštio da sarađuje s italijanskom policijom oko ovog slučaja.

Međutim, 2017. godine objavljen je tajni dokument, pisan rukom na pet stranica i ukraden iz vatikanskog kabineta, koji je ponovo pobudio sumnje o umešanosti Vatikana u ovaj slučaj.

Dokument "Sažetak troškova koje je Grad-država Vatikan podneo zbog aktivnosti povezanih s građankom Emanuelom Orlandi (Rim, 14. januara 1968.) objavio je italijanski novinar Emiliano Fitipaldi u okviru svoje knjige Uljezi. On je bio i na sudu zbog objavljivanja vatikanskih dokumenata u aferi poznatoj kao Vatiliks.

Dokument je navodno napisao jedan vatikanski kardinal dvojici nadbiskupa, a u njemu su nabrojani troškovi između 1983. i 1997. u ukupnom iznosu od 483 miliona lira, što je današnjih 250.000 evra. Troškovi uključuju različite "transfere" i smeštaj, uključujući u Londonu i drugde, te medicinske preglede, uključujući ginekološke.

Video: Ceremonija sahrane Benedikta XVI: Skoro 200.000 ljudi odalo je poštu bivšem papi

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA