Odron zakopao rudare u rudniku zlata u Avganistanu: Spaseni posle 60 sati

 
 ≫ 
  • 0

Oni su iskopali tunel za vađenje zlata, ali se urušio u četvrtak nekoliko sati pre potresa koji je pogodio regiju

Spasena su tri rudara zarobljena nakon odrona zemlje u rudniku zlata u avganistanskoj severoistočnoj pokrajini Badahsan, izvestili su lokalni službenici.

Rudari su proveli više od 60 sati bez hrane i vode pod zemljom u okrugu Javan pre nego što su ih spasili meštani i vlasti kasno u subotu, prenosi Hina.

Oni su iskopali tunel za vađenje zlata, ali se urušio u četvrtak nekoliko sati pre potresa koji je pogodio regiju.

U nedelju su spaseni rudari prevezeni vojnim helikopterom u bolnicu u pokrajinskoj prestonici Faizabadu. Lokalne vlasti kažu da je misija spasavanja bila teška jer je reč o planinskom području s lošim putevima, a nedostajalo je adekvatne opreme.

Na objavljenim fotografijama vidi se da desetine ljudi, među kojima su predstavnici talibanskih vlasti, osnovnim materijalom izbavljaju rudare. U pokrajini Badahsan nalaze se rudnici zlata i lapis lazulija koje ilegalno i neprofesionalno eksploatišu meštani za svakodnevne potrebe.

Uprkos neiskorišćenim prirodnim resursima, avganistanska ekonomija uništena je zbog više od četiri decenije ratnog stanja.

Povratkom talibana u avgustu 2021. zemlja je dodatno potonula u siromaštvo, a porasla je nezaposlenost, što je prouzrokovalo masovne migracije.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA