Iran pogubio dvojicu osuđenika, jedan je bio šampion u karateu: Stižu osude iz celog sveta

 
 
  • 0

Karami (22) je bio uspešan karatista, i osvojio je nekoliko medalja za svoju zemlju.

Iran je danas pogubio dvojicu mladića, od kojih je jedan šampion u karateu, a drugi je dečji trener.

Pogubljeni Iranci su u zvaničnom saopštenju identifikovani kao Mohamed Mehdi Karamija (22) i Sejed Mohamad Hoseini (20), a navodno su učestvovali u protestima protiv režima prošle godine.

Karami (22) je bio uspešan karatista, i osvojio je nekoliko medalja za svoju zemlju. Bio je iransko-kurdski prvak u karateu. Njegov rođak rekao je za CNN da je bio hrabar i pametan mladić koji je počeo da se bavi karateom u 11. godini. Bio je u iranskoj mladoj reprezentaciji, a kasnije je pobedio na državnom prvenstvu.

Osuđeni su za ubistvo Sejeda Ruholaha Ajamiana, pripadnika paravojnih snaga početkom novembra prošle godine.

Iran ,  Mohammad Mahdi Karami and Seyyed Mohammad Hosseini pogubljeni Foto: Christophe Gateau / AFP / Profimedia

Pogubljenja su izazvala osudu širom sveta.

Evropska unija je saopštila da je zgrožena pogubljenjem Mohameda Mehdija Karamija i Sejeda Mohameda Hoseinija i ponovo poziva iranske vlasti da “odmah prekinu praksu izricanja i izvršenja smrtnih kazni demonstrantima” i da bez odlaganja ponište nedavne smrtne kazne koje su već izrečene u vezi sa protestima u toj zemlji i da obezbede odgovarajući postupak svim pritvorenicima, prenosi CNN.

Mohamad Hossein Aghasi, advokat koji je zastupao Karamija, objavio je na Tviteru da Karami nije dobio poslednje pravo da razgovara sa svojom porodicom pre pogubljenja. Karami je u sredu započeo štrajk glađu.

Tokom poslednjih nekoliko meseci, iranske vlasti osudile su čak 41 demonstranta za smrt.

Engleska London protesti protiv pogubljenja u Iranu Protest u Londonu Foto: Vuk Valcic/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

U Londonu su održani protesti protiv pogubljenja. Žene obučene u crvene kostime protestovale su centralnim ulicama Londona u znak podrške slobodi i u znak solidarnosti sa ženama u Iranu.

(Telegraf.rs)

Video: Kako Beograđani nazivaju ovaj park: Neki se stide da izgovore ime!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA