Pacijenti u Kini čekaju na red u krevetima ispred bolnica: Sve više zaraženih koronom

 
 
  • 1

Stanovništvo ima slab imunitet nakon što je bilo zaštićeno od pojave korona virusa u kineskom gradu Vuhanu krajem 2019. godine

Pacijenti u Kini su primorani da čekaju u krevetima ispred ulaza i duž hodnika, dok se bolnice i dalje bore sa sve većim brojem zaraženih od kovida 19.

Nakon dugotrajne politike nultog kovida, Kina je ublažila mnoga svoja stroga pravila o korona virusu i bolest se brzo širi u celoj zemlji.

U jednom video snimku objavljenom na društvenim mrežama, pacijenti u bolnici Žongšang u Šangaju mogli su se videti u krevetima poređanih u dugim redovima koji su se protezali ispred glavnih ulaza.

Unutar bolnice su se formirali drugi redovi ljudi koji su čekali pomoć.

Prestanak pravila o strategiji nultog kovida početkom decembra pokrenuo je virus u Kini, u kojoj živi 1,4 milijarde ljudi.

Stanovništvo ima slab imunitet nakon što je bilo zaštićeno od pojave korona virusa u kineskom gradu Vuhanu krajem 2019. godine.

Mnoge pogrebne kuće i bolnice kažu da su preplavljene, dok su međunarodni zdravstveni stručnjaci upozorili na najmanje milion smrtnih slučajeva u Kini ove godine.

Kina je prijavila pet ili manje smrtnih slučajeva dnevno od decembarskog zaokreta politike.

"To je potpuno smešno", rekao je jedan stanovnik Pekinga o zvaničnom broju umrlih.

"Četiri moja bliska rođaka su umrla. To je samo iz jedne porodice. Nadam se da će vlada biti iskrena prema ljudima i ostatku sveta o tome šta se zaista dogodilo ovde", dodao je.

Svetska zdravstvena organizacija vodila je razgovore u Ženevi u sredu usred sve veće zabrinutosti međunarodne zajednice o tačnosti kineskih podataka o epidemiji.

Generalni direktor dr Tedros Gebrejesus rekao je da je SZO ponovila Kini "važnost vakcinacije, uključujući doze za zaštitu od hospitalizacije, teške bolesti i smrti".

"Nastavljamo da tražimo od Kine brže, redovnije, pouzdanije podatke o hospitalizacijama i smrtima, kao i sveobuhvatnije sekvenciranje virusa u realnom vremenu", rekao je on.

SZO kaže da je zabrinuta zbog "rizika po život" u Kini usred porasta slučajeva kovida, dok se u Evropi i SAD podvarijanta Omikrona XBB.1.5 brzo širi.

Organizacija je potvrdila da je XBB.1.5 najprenosiva varijanta do sada, ali je do sada rekla da ne izaziva ozbiljniju bolest.

Zdravstveni zvaničnici Evropske unije takođe razgovaraju o koordinisanom odgovoru na situaciju u Kini, poput daljih ograničenja putovanja.

Video: Sramno ponašanje: Medicinski brat se srušio na ulici žena nije htela da pomogne pa pobegla

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branislav

    5. januar 2023 | 12:55

    Sta bi se tek desilo da nije vakcinisano 90 % Kineza...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA