Kim Džong Un najavio razvoj nuklearnog oružja, pa smenio drugog čoveka vojske: Dugo nije viđen u javnosti

 
 
  • 2

Centralna vojna komisija stranke, koju vodi Kim, smatra se najmoćnijim vojnim telom za donošenje odluka u zemlji, iznad ministarstva odbrane

Severna Koreja smenila je Pak Džong Čona, drugog najmoćnijeg vojnog zvaničnika posle lidera Kim Džong Una, javili su državni mediji.

Pak Džong Čona, potpredsednika Centralne vojne komisije vladajuće Radničke partije i sekretara Centralnog komiteta stranke, zamenio je Ri Jong Gil na godišnjem sastanku komiteta prošle nedelje, saopštila je novinska agencija KCNA.

Za smenu Pak Džong Čona nije naveden razlog.

Pjongjang, podseća Rojters, redovno menja rukovodstvo, a okupljanje na kraju godine često je korišćeno za objavljivanje kadrovskih rekonstrukcija i važnih političkih odluka.

Agencija navodi i da je državna televizija prikazala Pak Džong Čona kako sedi u prvom redu pognute glave tokom sastanka, dok su ostali članovi podigli ruke da glasaju o kadrovskim pitanjima. Njegovo mesto je kasnije prikazano prazno.

Pak Džong Čona nema ni na fotografijama koje je u ponedeljak objavila zvanična novinska agencija KCNA o Kimovoj novogodišnjoj poseti Kumsusan palati Sunca u kojoj se nalaze tela njegovog dede i oca.

Centralna vojna komisija stranke, koju vodi Kim, smatra se najmoćnijim vojnim telom za donošenje odluka u zemlji, iznad ministarstva odbrane.

Pakova zamena došla je u trenutku kada je Kim pozvao na razvoj novih interkontinentalnih balističkih projektila i većeg nuklearnog arsenala za suprotstavljanje Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji kao ključnom za strategiju odbrane te zemlje za 2023.

Ko je Pak Džong Čon?

Pak Džong Čon je brzo napredovao na vojnoj lestvici od komandanta artiljerije sa jednom zvezdicom 2015. do generala sa četiri zvezdice 2020. godine, preuzimajući zasluge za doprinos napretku u tehnologiji raketa kratkog dometa u zemlji.

Krajem 2020. godine je unapređen u Politbiro i stekao je titulu maršala, najviši vojni čin te zemlje, a postao je vodeći glas prošlog novembra protiv zajedničkih vežbi Južne Koreje i SAD.

Kao i većina drugih visokih vojnih zvaničnika koji su više puta prolazili kroz uspone i padove, Pak Džong Čon je nakratko degradiran sredinom 2021. godine nakon što je Kim ukorio neke zvaničnike zbog rukovanja politikom Severne Koreje protiv koronavirusa, pre nego što je ponovo unapređen nekoliko meseci kasnije, piše RTS.

Smena Pak Džong Čona dolazi uprkos tome što je Kim Džong Un tokom sastanka uglavnom hvalio napredak vojske u razvoju naoružanja, za razliku od drugih oblasti u kojima je ukazao na neke greške i pozvao na poboljšanje.

Ri, Pakov naslednik, takođe je visoki vojni komandant koji je bio na ključnim pozicijama, uključujući načelnika generalštaba vojske i ministra odbrane.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA