Opozicioni političar tužio Putina jer je upotrebio reč "rat" za sukob u Ukrajini

 
  • 8

Putin je u martu potpisao zakone koji propisuju visoke kazne i zatvor za diskreditovanje ili širenje "lažnih informacija" o oružanim snagama, dovodeći ljude u rizik od krivičnog progona ako rat nazovu pravim imenom

Političar iz Sankt Peterburga zatražio je da tužioci istraže predsednika Rusije Vladimira Putina, zbog toga što je koristio reč "rat" da bi opisao sukob u Ukrajini. Opozicioni političar optužio je Putina da je prekršio sopstveni zakon, pošto je prethodno mesecima opisivao invaziju kao "specijalnu vojnu operaciju".

Putin je u martu potpisao zakone koji propisuju visoke kazne i zatvor za diskreditovanje ili širenje "lažnih informacija" o oružanim snagama, dovodeći ljude u rizik od krivičnog progona ako rat nazovu pravim imenom.

Međutim, juče je Putin i sam, po prvi put od februara iskoristio reč rat.

"Naš cilj nije da zavrtimo kolo vojnog sukoba, već, naprotiv, da okončamo ovaj rat. Težićemo kraju toga, što pre to bolje, naravno", rekao je Putin.

Nikita Juferev, savetnik opozicije u gradu u kojem je Putin rođen, rekao je da zna da njegova tužba neće dovesti nikuda, ali dodaje da ju je podneo kako bi razotrkio "lažljivost" sistema.

"Za mene je važno da privučem pažnju na kontradikciju i nepravdu ovih zakona koje Putin usvaja i potpisuje, a sam ih se ne pridržava", rekao je Juferev.

On kaže da misli da će, što više narod govori o tome, da će to ljudi više sumnjati u "Putinovu iskrenost i nepogrešivost i imaće manju podršku".

U svome prigovoru, podnesenom u otvorenom pismu, Juferev je tražio od glavnog tužioca i ministra unutrašnjih poslova da "Putina proglase zakonski odgovornim za širenje lažnih vesti o postupcima ruske vojske".

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JACA 🍀

    23. decembar 2022 | 17:03

    Putin nije ništa pogrešio, NATO svim silama raspiruje RAT, Rusija je pokrenula specijalnu vojnu operaciju da zaštiti svoje.

  • Sale71

    23. decembar 2022 | 18:27

    Putin je izludeo totalno

  • Zare

    23. decembar 2022 | 20:31

    🤣🤣🤣Rusoljupci se zezali sa Bajdenom a evo dobili i oni istog takvog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA