Operacija "Slobodni Zelenski": Kako je izvršena tajna misija da se predsednik prebaci preko Atlantika?

 
 
  • 12

Predsednik Zelenksi je doveden u SAD u strogo tajnoj operaciji pratnje. Iz Evrope ga je ispratila armada špijunskih i vojnih aviona, prema pisanju medija

Strogo tajna flota NATO špijunskih i borbenih aviona ispratila je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u Vašington gde je juče održao svoj istorijski govor u Kongresu.

Ukrajinski predsednik je bio u avionu američkog vazduhoplovstva Boing C-40 Clipper u sklopu delikatno planirane operacije kako bi se izbegla bilo kakva ruska sabotaža tokom njegove prve posete inostranstvu otkako je Vladimir Putin poslao trupe preko granice u februaru.

Nakon što je privatno potvrdio putovanje u petak, Zelenski je u sredu rano ujutru vozom otišao u Poljsku, prema pisanju poljskog medija TVN24. Stigao je na železničku stanicu u pograničnom gradu Pšemislu, koji je bio tačka dolaska za mnoge izbeglice tokom rata.

U pratnji američke ambasadorke u Ukrajini, Bridžet Brink, Zelenski je vozilom američke ambasade prebačen na aerodrom u Žešovu, gde se u 8:15 sati ukrcao u vojni avion za vazduhoplovnu bazu Endruz, prenosi Daily mail. U bazu, koja je udaljena oko pola sata vožnje od Bele kuće, sleteo je malo posle podneva.

Nemački špijunski avion Boeing AWACS obezbedio je sigurnu navigaciju kroz Severno more kojim patroliraju ruske podmornice, pre nego što je borbeni avion F-15 američkog vazduhoplovstva poleteo iz Velike Britanije da prati Clipper u kojem je bio Zelenski.

U pitanju je avion američkog vazduhoplovstva - vladin avion koji se obično koristi za sekretare kabineta i druge zvanice ispod predsednika i potpredsednika.

F-15 se vratio u svoju bazu u Safoku ubrzo nakon što je avion Zelenskog prošao iznad Škotske.

Zelenski je juče najavio posetu na Tviteru.

"Na putu sam za SAD da ojačam otpornost i odbrambene sposobnosti Ukrajine", napisao je on.

Hiljade su uspele da prate njegov let barem deo puta dok je putovao preko Atlantika.

Avion se pojavio iznad Berlina i samo nakratko pored obale Grenlanda pre nego što je ponovo nestao.

Bela kuća nije zvanično potvrdila dolazak sve do 1 sat u sredu, čekajući dok Zelenski bezbedno ne napusti zemlju.

Nakon dolaska u Vašington gde je na scenu stupila Tajna služba, Zelenski se sastao sa Bajdenom u Ovalnoj kancelariji, pre nego što se obratio na zajedničkoj sednici Kongresa, zahvalio na pomoći ali i zatražio još.

Tokom prethodnih razgovora Zelenski je sugerisao Bajdenu i drugim zvaničnicima da su SAD prva zemlja koju želi da poseti kada bude pravo vreme za njega da putuje, prema izvoru upućenom u razgovore.

Desetočasovna poseta Zelenskog Vašingtonu je brzo organizovana.

Nakon što su dvojica predsednika razgovarala o putu 11. decembra, Bela kuća je uputila zvaničan poziv 14. decembra, prema rečima jednog zvaničnika.

Zelenski je poziv prihvatio u petak, a poseta je potvrđena dva dana kasnije. U tom trenutku zvaničnici Bele kuće su obavestili kancelariju Nensi Pelosi o planovima posete ukrajinskog predsednika.

SAD su u proteklih godinu dana Ukrajini poslale milijarde dolara vojne i ekonomske pomoći, uključujući i artiljeriju. Članovi Kongresa ove sedmice odlučuju o potrošnji u aktuelnoj fiskalnoj godini, a reč je o sveobuhvatnom zakonskom paketu u kojem je oko 45 milijardi dolara namenjeno Ukrajini.

Zelenski je Kongresu poklonio zastavu svoje zemlje koju su mu prilikom nedavne posete poklonili i potpisali branioci grada Bahmuta, koji se mesecima nalazi pod žestokim ruskim udarima. Od predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi zauzvrat je dobio američku zastavu koja je u sredu bila postavljena na Kapitol.

"Pobedićemo jer smo ujedinjeni. Ukrajina, Amerika i čitav slobodni svet", završio je Zelenski obraćanje Kongresu SAD.

Zelenskog je juče u Beloj kući primio američki predsednik Džozef Bajden.

"Nikada nećete biti sami. Svesni smo da Putin nema nameru da zaustavi ovaj besmisleni rat", poručio je Bajden tokom zajedničkog obraćanja medijima. On je najavio da će Sjedinjene Američke Države Ukrajini pomoći sa dodatnih 1,8 milijardi dolara, koje će obuhvatati odbrambeni raketni sistem Patriot.

Posebno je istakao da se radi o odbrambenoj pomoći, a ne eskaliranju sukoba. Takođe, Bajden je ukazao i da će Agencija Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) Ukrajini poslati pomoć u iznosu od 374 miliona dolara.

Video: Zelenski stigao u Belu kuću na sastanak sa Bajdenom

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    22. decembar 2022 | 12:17

    On im je jedini garant da će Ukrajinci da ginu umesto amera protiv Rusije........

  • Bane

    22. decembar 2022 | 12:40

    Rusi da hocu da ubiju Zelenskig ubili bi ga u Bahmutu. Pa nije Rusija satanisticka SAD-e koja je ubila Sadama,Gadafija,Milosevica......

  • Kako da ne

    22. decembar 2022 | 12:34

    Koji utripovani lik ko njega hoće, pa nije on tolika strqtesskopoliticka figura ....OMG ludaje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA