Putin posle 3 godine u Belorusiji, šta se krije iza ove posete: Da li će naterati Lukašenka da uđe u rat?

 
 
 ≫ 
  • 14

Kremlj je to najavio kao radnu posetu beloruskom predsedniku Lukašenku, a dvojica lidera žele da zvanično razgovaraju o "strateškom partnerstvu" svojih zemalja

Ruski predsednik Vladimir Putin dolazi danas u jednodnevnu posetu Minsku, nakon više od tri godine i sastaće se sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

Kremlj je to najavio kao radnu posetu beloruskom predsedniku Lukašenku, a dvojica lidera žele da zvanično razgovaraju o "strateškom partnerstvu" svojih zemalja. Putin je poslednji put posetio Lukašenka 2019. godine.

Međutim, zapadni mediji spekulišu da će u centru razgovora biti ruski rat u Ukrajini, dok Bild prenosi da postoji sumnja da bi Putin ovu posetu mogao da iskoristi kako bi uvukao Lukašenka u sukob koji traje skoro 10 meseci.

Lukašenko je, barem do sada, odbio da pošalje svoje vojnike u Ukrajinu. Belorusija ipak podržava rat Rusije, stavljajući svoje vojne baze na raspolaganje za napade na Ukrajinu, između ostalog.

U oktobru je Belorusija najavila i uspostavljanje zajedničkog vojnog saveza sa Rusijom. U tu svrhu u Belorusiji su stacionirane hiljade ruskih vojnika.

Nemački Bild piše da Lukašenko ima malo izbora, osim da igra kako Putin svira. Zemlja je ekonomski veoma zavisna od Rusije, a Lukašenko je ostao na vlasti nakon najvećih demonstracija u zemlji 2020. uz pomoć Moskve.

I Ukrajina se, po svemu sudeću, priprema za mogući scenario ulaska Minska u sukob. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u nedelju da je "zaštita granice sa Rusijom i Belorusijom stalni prioritet".

"Spremamo se za sve moguće odbrambene scenarije", dodao je on.

Vojni eksperti sa Instituta za proučavanje rata (ISV) smatraju da je sastanak sa Lukašenkom deo nastojanja da se pokaže "proaktivnost". Putin želi da razgovara o "sveobuhvatnijem učešću beloruskih oružanih snaga".

Komandant Ujedinjenih oružanih snaga Ukrajine Sergej Najev rekao je da je Putinova poseta odlučena nakon sastanka ruske vojne komande (17. decembra). Ovde se razgovaralo o neposrednim, ali i srednjoročnim ciljevima rata - verovatno uz planirano uključivanje beloruske vojske.

Međutim, istraživači ISV-a ostaju pri svojoj prognozi.

"Malo je verovatno da će Lukašenko iskoristiti belorusku vojsku za invaziju na Ukrajinu".

Tokom sastanka predviđeno je da ruske trupe održe vojne manevre u Belorusiji. Po završetku "taktičkih bataljonskih vežbi" trebalo bi da bude konačno ocenjena "borbena sposobnost i borbena gotovost jedinica", saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo odbrane Rusije.

Kada i gde tačno vežbe treba da se održe nije saopšteno.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da će "Putin i Lukašenko imati priliku da razgovaraju o vojnim pitanjima, uzimajući u obzir turbulencije".

Prvi sastanak Lavrova i Alejnika u Minsku

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je danas u Minsk, gde ga je dočekao beloruski ministar spoljnih poslova Sergej Alejnik, navodi se u poruci na Telegram kanalu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ovo je prvi susret Lavrova i Alejnika, koji je 13. decembra imenovan za šefa beloruskog ministarstva spoljnih poslova nakon smrti Vladimira Makeja, a 14. decembra Lavrov i Alejnik su imali prvi telefonski razgovor, prenosi TAS S.

Video: Putin: Sledi jak odgovor na ukrajinsku terorističku akciju

(Telegraf.rs)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA