Streptokoke nakon Britanije pogađaju i SAD: Broj obolele dece vrtoglavo raste, dvoje umrlo

 
 
  • 0

Dvoje dece u Sjedinjenim Državama je umrlo, a 11 je hospitalizovano u jednoj državi, jer je infekcija streptokokom A u porastu u zemlji. Oba deteta su bila iz oblasti Denvera u Koloradu

Najmanje dvoje dece u SAD umrlo je od streptokoke, a brojne države su prijavile porast slučajeva.

Bolest je izazvala zabrinutost na drugim mestima, uključujući i Veliku Britaniju, gde je samo od septembra umrlo 16 dece, dok je ukupan broj preminule dece 70.

U bolnicama u Arizoni, Koloradu, Teksasu, Vašingtonu i Zapadnoj Virdžiniji zabeležen je značajan porast pošto jedna bolnica u Teksasu tvrdi da ima četiri puta više slučajeva nego inače.

Oba smrtna slučaja u SAD su bila u Koloradu, u oblasti Denvera, a u Koloradu je bilo još 11 hospitalizacija dece.

U Vašingtonu, dr Sara Vora, stručnjak za zarazne bolesti, rekla je za NBC da je dete primljeno na intenzivnu negu, gde je stavljeno na respirator.

"Imali smo prilično bolesnog tinejdžera prošle nedelje koji je došao sa nekom vrstom prezentacije sepse i bio je na intenzivnoj nezi na respiratoru nekoliko dana, a zatim se prilično brzo oporavio i stanje mu se poboljšava. To je verovatno najteži slučaj koji sam video", rekao je doktor koji radi u dečjoj bolnici u Sijetlu.

Streptokoka A može izazvati streptokok u grlu, ali može dovesti do daljih i štetnijih komplikacija. Nije jasno zašto se čini da je došlo do porasta slučajeva među decom.

"Često, deca koja razviju tešku infekciju streptokokom grupe A počinju sa virusnom respiratornom infekcijom. Što pre obolelom date antibiotike na odgovarajući način, brže će se oporaviti", rekao je za NBC specijalista za zarazne bolesti dr Sem Domingez iz Dečje bolnice u Koloradu.

Uprkos tome što neke oblasti prijavljuju porast, bolest još uvek nije tako česta u poređenju sa bolestima poput gripa.

Veruje se da se broj slučajeva povećao ove godine kod dece sa niskim imunitetom nakon što su uvedena ograničenja tokom pandemije kovid 19.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su da "čuju priče od nekih američkih lekara o mogućem porastu infekcija među decom u Sjedinjenim Državama".

Simptomi Streptokoka A mogu uključivati bolove u mišićima, impetigo, rane, groznicu i osip.

Infekcije su obično blage, ali u retkim slučajevima mogu biti opasne po život.

Dva od šokantnijih simptoma koji mogu izazvati prave poteškoće za pacijente su nekrotizirajući fasciitis - bakterija koja uzrokuje odumiranje tkiva - i sindrom toksičnog šoka streptokoka - iznenadni početak šoka ili otkazivanje organa.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA