Ovo je zloglasni zatvor gde će biti direktor FTX berze: Kažu da "nije za ljude", pacovi šetaju po ćelijama

 
 
  • 5

U ćelijama šetaju glodari i crvi, seksualni napadi su česti a droga lako dostupna, zatvorenici se boje da izađu iz ćelija

Sem Benkmen Frid, osnivač FTX-a, propalog servisa za trgovinu kriptovalutama, koji je uhapšen na Bahamima, ostaje u pritvoru u jedinom zatvoru u toj zemlji, zloglasnom Foks Hilu.

Nekoliko istraživanja poslednje dve godine pokazuje da je reč o zatvoru u kojem šetaju glodari i crvi, gde su seksualni napadi česti a droga lako dostupna. Sami zatvorenici boje se i da izađu iz ćelija zbog straha od nasilja.

Zatvor je 2019. opisan kao objekat "koji nije za ljude"

Sudija u mestu Nasau naložio je da osnivač FTC ostane u pritvoru bez prava na kauciju dok se bori protiv ekstradicije Sjedinjenim Državama zbog niza optužbi.

Benkman Frid je tražio da mu se odobri kaucija od 250.000 dolara i kućni pritvor zbog veganskog načina života, depresije i zavisnosti od lekova.

Ipak, sud je naložio da dva meseca bude u neslavnom zatvoru Foks Hil na Bahamima, poznatom po lošoj higijeni, nasilju, zajedničkom smeštaju maloletnika i odraslih zatvorenika.

Zatvor je izgrađen za prijem 1.200 zatvorenika, ali njihov broj dostiže i 2.400.

Advokat Romona Farkuarshon rekla je za DailyMail.com da je vrlo verovatno da će Sem Benkmen Frid biti saslušan pred Višim sudom na Bahamima gde bi možda ipak mogao da dobije pravo na kauciju pre ročišta 8. februara.

Smatra i da je malo verovatno da će on biti smešten zajedno sa drugim zatvorenicima u Foks Hilu, već u pritvorskom centru.

Jedna studija Stejt departmenta o ovom zatvoru navodi da obiluje pacovima i crvima i da zbog manjka osoblja, zatvorenici mogu da izađu iz svojih ćelija samo 30 minuta nedeljno.

"Mnoge ćelije nemaju tekuće vode i u tim ćelijama zatvorenici kantom spiraju izmet. Sanitarni čvor je opšti problem, a u ćelijama ima pacova, crva i insekata. Ventilacija je takođe problem. Zatvorenici za koje važi najviši stepen bezbednosti, imaju pristup sanitarnim prostorijama samo sat vremena dnevno i koriste upotrebljivanu vodu u kantama za nuždu", navodi se u studiji.

Kaže se i da se zatvorenici žale na manjak kreveta i posteljina i da su kao rezultat toga zatvorenici dobili dekubit zbog ležanja na goloj zemlji.

Jedna druga studija rađena ranija navodila je da je zatvor "primitivan. Ima ukupno sedam smeštajnih jedinica ukljčujući onu sa maksimalnim merama bezbednosti, i objekat za žene.

U zatvoru maloletnici dele ćelije sa odraslim zatvorenicima.

U izveštaju Amnesti internešenela iz 2021. godine navodi se da zatvorenici u Foks Hilu nemaju pristup kupatilu. Samoubistva su česta jer briga o mentalnom zdravlju zatvorenika ne postoji, dodaje se.

"Bilo je ponovljenih, nepotvrđenih, ozbiljnih optužbi za seksualno zlostavljanje i silovanje koje vlasti nisu adekvatno istražile", dodaje se.

Jedan neimenovani zatvorski službenik rekao je za "Nasau Guardian" 2019. godine: "Psi ne zaslužuju da žive u takvom zatvoru. Nema ventilacije. Znate li da pacovi trčkaraju po ceo dan, svaki dan? To nije za ljude".

Prema njegovim rečima, zatvorenici retko izlaze iz ćelija da se okupaju jer je nasilje prečesto.

Metju Sivel koji je greškom osuđen i bio u tom zatvoru 2015. godine ispričao je za jamajčanske medije da su ga u zatvoru tukli i ubadali nekoliko puta i da je "morao da se bori da preživi".

"Pacovi su mi hodali po telu", rekao je on i dodao da je dobio hronično oboljenje kože zbog toga.

"Foks Hil je veoma opasan zatvor. Tretirali su me kao psa i stavili u blok sa najtežim kriminalcima. Preživeo sam samo milošću Boga", rekao je.

Prema studiji Interameričke razvojne banke iz 2020., čak 65 odsto zatvorenika reklo je da je drogu lakše nabaviti u zatvoru nego napolje.

Tridesetogodišnji Benkmen Frid optužen je u SAD za prevaru, zaveru s namerom da se izvrši pranje novca i za kršenje zakona o finansiranju kampanje. Optužnica za ukupno osam krivičnih dela koju je podnelo Tužilaštvo Njujorka usledila je nakon građanske tužbe za prevaru investitora koju je podigla američka komisija za hartije od vrednosti.

Između ostalog, optužen je da je koristio depozite kljenata FTX za plaćanje dugova i troškova svog fonda za rizične investicije ''Alamida riserč''.

Američke vlasti veruju da je reč o jednoj od najvećih finansijskih prevara u istoriji Amerike.

(Telegraf.rs)

Video: Nusret Heljo, volonter iz Sarajeva: "Prvi smo ušli u selo u kome je stradala trudnica"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZH

    14. decembar 2022 | 22:20

    I to u “demokratskoj” zemlji tj. Kod onih sto drugima sire demokratiju?? !! Da je u Srbiji vec bi nas sravnili zbog ne postovanja ljudskih prava!

  • kontrola novca

    14. decembar 2022 | 22:10

    Ne daju vlastodrsci da se kreira necentralizovana i nekontrolisana valuta i to po svaku cenu.

  • mladen milunuc paris

    14. decembar 2022 | 22:19

    Neka ga tamo zasto on nemoze a kristijan golubovic ili zvezdan slavnic mogu. Ko god je izvan zakona nek ide na robiju nek radi sklekove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA