Drama u nemačkom zatvoru: Osuđeni atentator držao taoce, pa savladan

 
  • 0

Atentator iz Halea Štefan B. osuđen je na doživotni zatvor i naknadni preventivni pritvor

Desničarski ekstremista Štefan B, poznat po napadu na sinagogu u Haleu 2019, savladan je u zatvoru Burg kod Magdeburga nakon što je uzeo zatvorske službenike za taoce.

Kako javljaju nemački mediji, zatvorenik je u ponedeljak oko 21 čas uspeo da privremeno uzme za taoce dvojicu službenika. Drugi zatvorski službenici uspeli su nešto kasnije da ga savladaju i on je, kako se saznaje, u toj akciji povređen.

Prema dostupnim informacijama, zaposleni u magdeburškom zatvoru nisu fizički povređeni, ali su zbrinuti. Za sada je nejasno šta se tačno dogodilo, odnosno kako je zatvorenik uspeo da uhvati službenike, prenosi Deutsche Welle.

Inače, nakon što je Štefan B. uzeo taoce, usledila je velika policijska operacija. Teško naoružani pripadnici snaga bezbednosti bili su raspoređeni oko zatvora.

Pokušaj bekstva 2020.

Atentator iz Halea Štefan B. osuđen je na doživotni zatvor i naknadni preventivni pritvor 21. decembra 2020. godine. Kaznu služi u Magdeburgu na istoku Nemačke, u najvećem i najmodernijem zatvoru visokog obezbeđenja. Štefan B. smatra se nekooperativnim i teškim zatvorenikom.

Krajem maja 2020, u vreme dok je još uvek trajalo suđenje, pokušao je da pobegne iz pritvora. Tokom šetnje po dvorištu, popeo se na ogradu visoku 3,40 metara i proveo pet minuta bez nadzora tražeći izlaz iz zatvora, pre nego što ga je obezbeđenje vratilo u ćeliju.

Desničarski ekstremista Štefan B je 9. oktobra 2019. pokušao da upadne u sinagogu u Haleu na Jom Kipur, najveći jevrejski praznik, i da počini masakr. Bacao je zapaljive i eksplozivne naprave i pucao na ulazna vrata.

Kada nije mogao da uđe u prostorije, ubio je 40-godišnjeg prolaznika ispred sinagoge i 20-godišnjaka u obližnjem snek-baru. Dok je bežao, ranio je još nekoliko osoba.

Video: Duge cevi i puna oprema ispred Specijale, Ustanička zatvorena: Članovi Belivukovog klana na suđenju

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA