Rusija htela da bivšeg američkog marinca zameni za špijuna u Nemačkoj? Osuđen na doživotnu zbog ubistva

Rusija je odbila da oslobodi Vilana čak i kada su SAD ponudile nekoliko drugih ruskih zatvorenika u SAD kojima je voljna da trguje

  • 1
Paul Whelan Foto: Tanjug/AP

Rusija je odbila da pusti bivšeg američkog marinca Pola Vilana zajedno sa Britni Grajner, osim ako bivši pukovnik iz ruske špijunske organizacije ne bude takođe oslobođen u okviru razmene zatvorenika, rekli su američki zvaničnici za CNN.

SAD nisu mogle da ispune ruski zahtev jer je bivši pukovnik Vadim Krasikov osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva u Nemačkoj. Rusija je odbila da oslobodi Vilana čak i kada su SAD ponudile nekoliko drugih ruskih zatvorenika u SAD kojima je voljna da trguje, prenosi CNN.

CNN je objavio u avgustu da su Rusi zatražili da Krasikov bude oslobođen zajedno sa Viktorom Butom, ruskim trgovcem oružja koji je služio 25-godišnju kaznu u SAD, u zamenu za puštanje na slobodi Vilana i Grajner.

Viktor But Britni Griner Viktor But je pušten u zamenu za Britni Grajner Foto: Tanjug/AP

Američki zvaničnici su se tiho raspitivali kod Nemaca o tome da li su možda voljni da uključe Krasikova u razmenu, rekao je za CNN ranije ove godine visoki izvor iz nemačke vlade.

Međutim, na kraju SAD nisu uspele da obezbede puštanje Krasikova.

Nemački izvor je rekao da nemačka vlada nije bila zainteresovana da ozbiljno razmotri uključivanje Krasikova u potencijalnu razmenu. On je osuđen zbog ubsitva državljana Gruzije usred bela dana u Berlinu 2019. godine.

Pol Velan Paul Whelan Vilan je i dalje u ruskom zatvoru Foto: Profimedia/TASS/Dmitry Serebryakov

Prema rečima izvora, SAD su ponudile nekoliko drugih opcija Rusima, kako bi je ubedile da uključi Vilana u razmenu. Među njima našao se Aleksandar Vinik, Rus isporučen SAD u avgustu zbog optužbi za pranje novca, hakovanje i iznudu. SAD su ponudile i Romana Selezneva, osuđenog ruskog sajber kriminalca koji trenutno služi 14-godišnju kaznu u SAD, rekli su izvori.

Frederik Belo, advokat koji je zastupao Vinika u Francuskoj pre njegovog izručenja SAD, rekao je za CNN u petak da nije upoznat sa bilo kakvim trenutnim razgovorima između Moskve i Vašingtona o uključivanju Vinika u potencijalnu razmenu zatvorenika.

Međutim dodao je da bi mogao da vidi Vinika kao deo pregovora o razmeni zatvorenika u budućnosti.

"Oni (Vinik i Vilan) su potencijalni kandidati za sledeću razmenu", rekao je Belo u poruci za CNN.

Rusi su na kraju nagovestili da bi bili voljni da menjaju samo nekoga koga smatraju špijunom - Vilana, koji je osuđen po optužbama za špijunažu 2019 - za jednog od ruskih špijuna: Krasikova.

Video: Košarkašica Britni Grajner posle razmene stigla u SAD

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA