Iran pogubio demonstranta sa protesta: Proglašen krivim za "neprijateljstvo protiv Boga"

 
 
 ≫ 
  • 1

Mohsen Šekari je obešen u četvrtak ujutru nakon što ga je revolucionarni sud proglasio krivim za "neprijateljstvo protiv Boga"

Iran je izvršio prvu egzekuciju demonstranta optuženog zbog nedavnih antivladinih nemira.

Mohsen Šekari je obešen u četvrtak ujutru nakon što ga je revolucionarni sud proglasio krivim za "neprijateljstvo protiv Boga", preneli su državni mediji.

Optužen je da je "izgrednik" koji je u septembru blokirao glavni put u Teheranu i mačetom ranio pripadnika paravojnih snaga.

Aktivista je rekao da je osuđen nakon "suđenja bez ikakvog pravnog postupka".

Mahmud Amiri Mogadam, direktor Iran Human Rights, napisao je na Tviteru da će pogubljenja demonstranata početi da se odvijaju svakodnevno osim ako se iranske vlasti ne suoče sa "brzim praktičnim posledicama na međunarodnom nivou".

Na sudu je rečeno da je Šekari 25. septembra blokirao ulicu Satar Kan u Teheranu i mačetom napao pripadnika paravojnih snaga koje su razmeštene da spreče proteste, prenosi BBC.

Sud je 1. novembra proglasio Šekarija krivim za tuču i vađenje oružja "sa namerom ubistva, izazivanja terora i remećenja poretka i bezbednosti društva" i osuđen za "neprijateljstvo prema Bogu".

On se žalio na presudu, ali ju je potvrdio vrhovni sud 20. novembra, dodaje se.

Pravosuđe je saopštilo da je do sada 10 ljudi osuđeno na smrt od strane revolucionarnog suda pod optužbama za "neprijateljstvo prema Bogu" i "korupciju na zemlji" u vezi sa protestima.

Nakon smrti mlade Iranke Mahse Amini u pritvoru 16. septembra, iranska Revolucionarna garda je pohvalila sudstvo zbog oštrog stava prema demonstracijama i ohrabrila sud da radi odlučno i brzo kada je reč o optuženima za "zločine protiv bezbednost države i islama", navodi Rojters.

Portparol sudstva Masud Setaješi rekao je u petak da je pet osoba umešanih u ubistvo pripadnika Basidž milicije Rouholaha Ažamijana osuđeno na smrt, kao i da mogu da se žale na presudu.

Video: Osuđenici na smrt u Americi mogu da biraju: Streljanje ili električna stolica

(Telegraf.rs)

Video: Bolna pesma za Dušana: Sestra ubijeng dečaka recitovala poemu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    8. decembar 2022 | 14:15

    Него како! Исто је кренуло и у Сирији, Либији,Ираку, Јемену, СФРЈ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA