Šta se krije iza posete Blinkena Kataru i Svetskom prvenstvu?

 
 
  • 0

Blinkenova poseta predstavlja težak čin balansiranja Bajdenove administracije u odnosu na Katar, koji se pojavljuje kao jedan od najvrednijih partnera Vašingtona na Bliskom istoku uprkos njegovoj politici prema radnicima migrantima i LGBT osobama

Državni sekretar SAD Entoni Blinken odbacio je u utorak kritike da je njegovo pojavljivanje na Svetskom prvenstvu u Kataru doprinelo ravnodušnosti prema ljudskim pravima, dok su neki aktivisti osudili odnos države Persijskog zaliva prema radnicima migrantima i LGBT osobama.

Blinken, koji je fudbalski fan, rekao je da njegova poseta znači upravo suprotno. Rekao je da je rezultirala dubljom saradnjom SAD sa Katarom u oblasti ljudskih prava, radnih standarda i borbe protiv trgovine ljudima, a istovremeno je bila prilika za navijanje za reprezentaciju SAD, čija je uvodna utakmica protiv Velsa završena nerešenim rezultatom 1-1.

Blinkenova poseta predstavlja težak čin balansiranja Bajdenove administracije u odnosu na Katar, koji se pojavljuje kao jedan od najvrednijih partnera Vašingtona na Bliskom istoku uprkos njegovoj politici prema radnicima migrantima i LGBT osobama.

Država bogata gasom u Persijskom zalivu postala je prva država Bliskog istoka koja je domaćin Svetskog kupa, potrošila je 220 milijardi dolara za izgradnju sedam stadiona, renovirala osmi i napravila mrežu puteva i pruga kako bi spojila navijače sa mečevima.

Da bi završila ovu transformaciju, zaposlila je stotine hiljada radnika iz siromašnih zemalja kao što su Pakistan i Indija, ali se suočila sa kritikama zbog loših radnih uslova koji su doveli do nepoznatog broja smrti migranata.

U odgovoru na to Katar je sproveo reforme rada koje su neki nezavisni analitičari pohvalili, a Blinken istakao u utorak.

"Cenimo ono što je Katar uradio kako bi poboljšao uslove rada. Nadamo se i očekujemo da će neki od napredaka koji su postignuti biti nastavljeni i prošireni i nakon završetka Svetnog kupa", rekao je on, dodajući da će istražiti, procesuirati i osuditi krijumčare ljudi.

Tokom razvoja, Katar je pružio i ključnu pomoć SAD tokom najizazovnijih poglavlja mandata predsednika Bajdena.

Njena ogromna vazdušna baza Al-Udeid, u kojoj je smešteno nekoliko hiljada američkih trupa, bila je ključno čvorište u haotičnom povlačenju iz Avganistana 2021, i evakuisala je više američkih i avganistanskih civila nego bilo koja druga baza na svetu.

Ambasador Katara u Avganistanu lično je vozio autobus koji je prevozio Amerikance koji beže od sukoba, i pregovarao o njihovom prelazu na talibanskim punktovima.

"SAD puno duguju Kataru i to nadmašuje rasprostranjene kritike zbog maltretiranja stranih radnika u ovom trenutku", rekao je Dejvid Otavej, stručnjak za zaliv u Vilson centru.

Posle ruskog napada na Ukrajinu, Katar je podržao američki napor za diplomatsku izolaciju Rusije i pomogao da se stabilizuje tržište tečnog prirodnog gasa u Evropi.

Za razliku od Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata ili Izraela, "Katar je zauzeo jasan politički stav o Ukrajini i iako se ovo nije pretvorilo u aktivan rad na slabljenju Rusije na tržištu gasa, to se pretočilo u davanje platformi visokog profila ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, na primer", rekla je Cinzia Bjanko, saradnica u Evropskom savetu za spoljne odnose.

Ona je dodala da je Bajdenovo prisustvo u Kataru "prihvatanje ovih napora i veoma je važno jer je ovaj Svetski kup bio okružen kontroverzama", prenosi Washington post.

Čvrsta podrška Katara američkim interesima u Bajdenovoj eri je u oštroj suprotnosti sa odnosima sa drugim bliskoistočnim saveznicima.

Saudijska Arabija je na primer razbesnela američke zvaničnike u oktobru najavljujući odluku o smanjenju proizvodnje nafte nedeljama uoči izbora na sredini mandata. Izrael je otvoreno prkosio Bajdenovoj želji da ponovo otvori konzulat u Jerusalimu za Palestince, a očekuje se da će se odnosi pogoršati sa povratkom Benjamina Netanijahua kao premijera.

UAE su se mešale u američku politiku u prethodnim godinama, izazivajući strah među američkom obaveštajnom zajednicom o njegovom uticaju u Vašingtonu.

"Katar se ističe kao najpouzdaniji arapski partner kojeg SAD danas imaju i ostao je relativno oslobođen kritike Kongresa iako je odbio da uspostavi diplomatske veze sa Izraelom kao što su to imali UAE i Bahrein", rekao je Otavej.

Ali Blinkenova poseta nije donela samo komplimente. Diplomata je oštro kritikovao odluku FIFA, fudbalskog tela, da kazni igrače Svetskog kupa žutim kartonima ako budu nosili trake sa natpisom "OneLove" u znak podrške raznolikosti i inkluziji.

"Iz moje perspektive je uvek zabrinjavajuće videti bilo kakve restrikcije slobode izražavanja, posebno ako se odnosi na raznolikost i inkluziju", rekao je Blinken na konferenciji za medije zajedno sa ministrom spoljnih poslova Katara Muhamedom bin Abdulramanom al-Tanijem.

On je dodao da niko na fudbalskom terenu ne bi trebalo da bude prisiljen da bira između podrške ovim vrednostima i igranja za tim.

Majkl Pejdž, stručnjak za Bliski istok u Human Rights Watch, rekao je da bi voleo da je Blinken iskoristio svoje javne izjave da se snažnije zalaže za radnike migrante.

"Razočaravajuće je što je državni sekretar izabrao da ignoriše široko rasprostranjene zahteve od radnika migranata i njihovih porodica, kao i fudbalskih igrača i fanova da javno pozove FIFA i vlasti Katara da se osnuje fond za obeštećenje radnika koji su se suočili sa ozbiljnim zloupotrebama", rekoa je Pejdž.

(Telegraf.rs)

Video: Hose Kareras održao sjajan koncert u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA