Svetlana tvrdi da su Rusi palili tela svojih vojnika na deponiji u Hersonu: "Zakopali su sve što je ostalo"

 
 
  • 28

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je nedavno da je u Ukrajini poginulo skoro 6.000 vojnika, ali je Pentagon krajem leta procenio da je oko 80.000 ruskih vojnika poginulo ili povređeno

Meštani i radnici na lokalnoj deponiji na periferiji Hersona tvrde da su na tom mestu navodno Rusi bacali i spaljivali tela svojih poginulih vojnika.

Iako zvanični dokazi za ove navode ne postoje, meštani tvrde da su im ruski vojnici još letos zabranili da posećuju deponiju. Oni tvrde da su Rusi na ovom mestu navodno bacali, a kasnije i spaljivali tela poginulih vojnika.

Stanovnici kažu da su navodno videli ruske otvorene kamione kako stižu na lokaciju noseći crne vreće koje su zatim zapaljene. Nakon toga iznad deponije počeo je da se diže gust oblak dima, a zatim je navodo svuda počeo da se oseća neprijatan miris.

"Svaki put kada je naša vojska granatirala Ruse tamo, oni su ostatke prebacili na deponiju i spalili“, tvrdi u izjavi za Guardian Irina, koja od rođenja živi u Hersonu.

Pokušaji Ukrajine da ponovo zauzmu južni grad počeli su krajem juna kada su dugo očekivane rakete velikog dometa američke proizvodnje HIMARS konačno stigle do linije fronta. Kijev ih je koristio kako bi oštetio mostove preko Dnjepra, a takođe su uništili ruska skladišta municije.

Otprilike u to vreme, tvrde meštani, počeli su da se plaše svega što se navodno dešavalo na deponiji.

S obzirom na to da nije moguće nezavisno proveriti istinitost ovih tvrdnji, ukrajinske vlasti su saopštile da ne mogu da komentarišu da li istražuju ove navode. Novinari Guardiana su posetili deponiju, koja se nalazi na severozapadnoj periferiji grada, pet dana nakon oslobođenja Hersona i razgovarali sa zaposlenima na lokaciji, kao i sa još nekoliko stanovnika grada, koji su podržali tvrdnje ovih radnika.

"Rusi su zajedno vozili kamion pun smeća i leševa i istovarili ga. Mislite da će ih neko sahraniti? Bacili su ih, a onda bacili smeće preko njih, i to je to", tvrdi radnik koji je iz bezbednosnih razloga želeo da ostane anoniman.

On je rekao da ne može da potvrdi da tela zaista pripadaju Rusima.

"Nisam video. Rekao sam vam dovoljno. Nisam uplašen, u ovom sam ratu još od 2014. Bio sam i u Donbasu. Što manje znamo to bilje za nas", kaže on.

"Zakopali su sve što je ostalo"

Svetlana Viktoro0vna (45), koja je zajedno sa suprugom Aleksandrom godinama svojim kamionom dovozila otpad na deponiju, rekla je da je ruski kontrolni punkt postavljen na ulazu.

"Nismo smeli da se približimo delu deponije gde su spaljivali tela. Došli su ovamo, ostavili neke ostatke, stavili su svoje stražare, ostavili neke ostake i spalili ih. Jednog dana muž i ja smo stigli u pogrešno vrme, kada su nas videli, udarili su mog muža. Nisam videla ostatke zakopali su sve što je ostalo", kaže ona.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je nedavno da je u Ukrajini poginulo skoro 6.000 vojnika, ali je Pentagon krajem leta procenio da je oko 80.000 ruskih vojnika poginulo ili povređeno.

Neki veruju da je paljenje tela sopstvenih vojnika bila najlakši način da se otarase leševa jer su mostovi preko reke Dnjepar, kada su Rusi bili praktično odsečeni na njenoj zapadnoj obali, bili previše labavi da bi mogli da izdrže teret kamiona.

Desetine drugih stanovnika Hersona potvrdili su svedočenja svojih sugrađana, ali ukrajinske vlasti se do sada nisu oglašavale ovim povodom.

Lokalni zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman kaže da ga ne zanimaju grobovi neprijatelja.

"Ono što nas zanima je da pronađemo tela Ukrajinaca, mučenih, ubijenih i sahranjenih u masovnim grobnicama ovde u Hersonskoj oblasti", kaže on.

Ukrajinska služba bezbednosti veruje da se tela više hiljada mrtvih ruskih vojnika kriju, a Kremlj ih navodno u izveštajima ubraja u osobe koje se vode kao nestale.

Presretnuti telefonski poziv ruskog vojnika u maju rekao je da su "njegovi drugovi zakopani na nedaleko od okupiranog Donjecka".

"Ima toliko "Cargo 200" (vojni kodni naziv za mrtve vojnike) to su planine od leševa visoke dva metra. To nije mrtvačnica, to je deponija. Ogromno je", tvrdio on u pozivu.

Drugi vojnik je takođe u prisluškivanom razgovoru rekao da vojska to radi jer im je lakše da ih prikažu kao nestale.

"Kažu da su nestali, da ih nema i to je to", kaže drugi vojnik.

Telegraf nije mogao da nezavisno proveri navode stanovnika Hersona, a Moskva i Kijev se još uvek nisu oglašavali ovim povodom.

Video: Baka na kolenima dočekala unuka koji je ukrajinski vojnik: Snimak iz Hersona se širi po mrežama

(Telegraf.rs)

Video: Blokiran put ka Donjoj Jablanici: Telegraf na licu mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    22. novembar 2022 | 17:48

    ZAPADNA GEBELSOVA PROPAGANDA!!!

  • Mačvanin

    22. novembar 2022 | 18:06

    U ovo nebi deca iz obdaništa poverovala .

  • 🤮

    22. novembar 2022 | 17:29

    Realcija na propagandu, kao da to ne bi zelenovic iskoristio da optuzi Ruse da su popalili njegove civile.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA