"Više se ne bojim mraka": Mali Ilija je ostao bez oba roditelja u ratu, sada pronalazi nadu u novoj porodici

 
 
 ≫ 
  • 1

Mali Ilija je ispričao kako je ostao kod komšije, gde se nedeljama skrivao u hladnom, mračnom podrumu sa strancima

Kada su ruske snage napale njihovu zemlju krajem februara, Vladimir Bespalov i Marija Bespalaja su se plašili da je njihov dugogodišnji san o osnivanju porodice kroz usvajanje završen.

"Sećam se tog jutra 24. februara, vrlo jasno", rekao je Vladimir Bespalov, 27-godišnji železničar, o prvom danu rata.

"Mislili smo da smo zakasnili. Shvatili smo da smo već u ratnom stanju i mislili smo da više ne možemo da usvojimo dete", objasnio je, prenosi CNN.

Umesto toga, situacija je naterala par da pokuša da to uradi ranije, rekao je.

"Čekali smo da zaradimo više novca, imamo bolji auto, kupimo kuću i izgradimo nešto što ćemo prvo dati našoj deci. Ali kada je počeo rat, pomislili smo zašto ne bismo sada usvojili dete i zajedno ostvarili ove stvari kao porodica".

Tog dana, bračni par, koji je živeo na istoku Ukrajine, objavio je apel na društvenim mrežama.

"Želimo da usvojimo svakog dečaka ili devojčicu, bilo koje novorođenče ili dete", pisalo je.

Nedeljama kasnije ta poruka je stigla do volontera koji je pomagao onima koji beže iz Mariupolja.

Stanovnici su nedeljama bili prisiljeni da budu pod zemlju dok su ruske trupe gađale grad artiljerijom. Sada je to virtuelna pustoš, sa skoro svim zgradama oštećenim ili uništenim i nepoznatim brojem mrtvih ispod ruševina.

Među preživelima je bio i šestogodišnji Ilija Kostuševič, siroče i sasvim sam. Oba roditelja su mu ubijena u prvoj nedelji rata.

Njegova majka je poginula nakon što je izašla iz kuće da pronađe hranu za svoju porodicu, Bespalov i Bespalaja su kasnije saznali od policije.

Ne znajući za sudbinu svoje žene, Ilijin otac je sutradan krenuo u potragu za njom, da bi bio ubijen u granatiranju moskovske vojske, saopštila je policija.

Mali Ilija je ispričao kako je ostao kod komšije, gde se nedeljama skrivao u hladnom, mračnom podrumu sa strancima.

Toliko je ogladneo da je počeo da jede svoje igračke, rekla je Bespalaja.

"Muškarci su pili alkohol, a deca tih komšija su ga maltretirala. Umirao je od gladi i smrzavao se", rekao je Bespalaja za CNN prigušenim glasom. Ona pazi da ne iznese Ilijino traumatizirajuće iskustvo ispred njega, ali on je ženi koju sada naziva "mama" rekao sve o tri zastrašujuće nedelje u podrumu, kaže ona.

Bespalov i Bespalaja su sada Ilijini zakonski staratelji. Oni su mala porodica više od šest meseci i planiraju da ga formalno usvoje što pre. Svi procesi usvajanja su trenutno obustavljeni u Ukrajini zbog vanrednog stanja.

Kao i svaki roditelj, mladi par žestoko štiti Iliju, štiti ga od užasa rata najbolje što može i pokušava da mu pruži osećaj sigurnosti i stabilnosti.

"Pokušavate da skrenete misli sa svega što se dešava i "uronite" u provođenje vremena sa svojim detetom. Trudimo se da stvorimo uspomene na normalno detinjstvo. Za to je potrebno vreme, ali svaki slobodan trenutak provodimo zajedno", rekao je Bespalov, koji kao ključni železničar nije pozvan na služenje vojnog roka.

Ali u ratu nema ničeg normalnog. Nakon što su apel objavili na Instagramu, par je postavio dve slobodne sobe za mogući dolazak deteta - jednu dečiju sa belim krevetićem i plavom posteljinom, drugu opremljenu krevetom na sprat i puno igračaka.

Bespalaja je radila u sirotištu nekoliko godina i osećala se spremnom za izazov podizanja deteta, bez obzira na okolnosti.

"Upravo sam potpuno prestala da se plašim usvojenja. Bila sam uverena da ćemo imati dete i bila sam uverena da mogu da brinem o bilo kome i da se nosim sa njihovim karakterom", rekla je ona za CNN.

Ali i taj plan je srušen ratom. Ubrzo nakon što je počelo, par je bio primoran da napusti svoj dom u Slavjansku, gradu u frontovskom regionu Donjecka, u Kijev.

"Naša stabilnost je nestala. Oboje smo ostali bez posla i kuće. Izgubili smo svu ušteđevinu, izgubili smo apsolutno sve“, rekla je Bespalaja.

"Ali dobili smo mnogo više", dodala je.

U aprilu su konačno primili poziv kojem su se nadali, od volontera iz Mariupolja: bio je tamo mali dečak bez roditelja. Da li je par mogao da brine o njemu?

Sledećeg jutra krenuli su na dvodnevno putovanje kolima do Dnjepra, gde se Ilija skrivao, da upoznaju dečaka koji će postati deo njihove porodice.

Kada su se vratili u Kijev, prošli su složen, četvoromesečni proces da postanu Ilijini zakonski staratelji, koji je uključivao razgovore sa terapeutima, mnoge posete lekaru, policijske provere i vladinu potragu kako bi se uverilo da dečak nema drugih živih rođaka. Različiti donatori, uključujući Fudbalski klub Šahtjor Donjeck, pomogli su u pružanju finansijske podrške koja je omogućila porodici da pronađe udoban dom.

"Sada imamo tu ljubav, tu ljubav koja vas čini porodicom. Nismo imali ovu bebu, ali naša ljubav je prava", rekla je Bespalaja, dok se Ilija mazio između nje i Bespalova na klupi na igralištu u Kijevu.

Uprkos njihovoj sreći zbog novog člana porodice, život je Iliji teži uveče, kada prestonica doživljava neprekidne nestanke struje izazvane neprestanim napadima Rusije na električnu mrežu - ostavljajući porodicu bez struje satima.

"Ponekad se uplaši", rekla je Bespalaja.

"Postane histeričan i kaže mi da je kao da se vratio u Mariupolj, u mrak". dodala je.

Ali mali Ilija uči da se nosi. Dok se igrao sa parom u dnevnoj sobi osvetljenoj svećama tokom jednog od nestanka struje, podigao je pogled i rekao:

"Ne plašim se više mraka. Znam da će se svetlo ponovo upaliti".

Video: Bespilotne letelice napunjene eksplozivom pogodile centar Kijeva

(Telegraf.rs)

Video: "Tukli su ga i na albanskom tražili novac": Komšinica pretučenog Radića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mačvanin

    15. novembar 2022 | 06:49

    Jeziva priča ! Sećam se još male " MILICE " kome je ona bila kriva i dužna ? Takodje se sećam prvih zarobljenih nacista u specijalnoj operaciji koju izvodi Rusija , odveli su naciste na dečije groblje koje su oni ubijali od 2014e godine . Isti ti nacisti su moju lepu Srbiju nemilosrdno bombardovali decu su nam ubijali . Žao mi je ILIJE ali hvala bogu živ je . Dali je SNN pisao Srpskoj i Ruskoj deci ! Ne nije . Iliji želim svu sreću ovoga sveta a nato nacistima želim sve naj gore i naj crnje .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA