Bila je najmlađa milijarderka i zvezda Silicijumske doline: Sad joj preti 15 godina zatvora

 
 
  • 1

Kada je njena kompanija bila na vrhuncu, vrednost firme je procenjena na deset milijardi dolara, dok je bogatstvo Holmsove procenjeno na 3,6 milijardi dolara, navodi časopis Forbs

Tužilaštvo SAD je zatražilo 15 godina zatvora za Elizabet Holms, posrnulu zvezdu Silicijumske doline, a obrana maksimalnu kaznu od godinu i po dana, navodi se u dokumentima koji su sudu poslati u petak.

Osnivačici "Theranosa", razvojne firme koja je obećavala da će revolucionirati analizu krvi, kazna će biti izrečena za dve nedelje.

Elizabet je u januaru proglašena krivom za prevaru, a sudski postupak koji se vodio protiv nje privukao je veliku pažnju javnosti.

"Elizabeth Holms zaslepljena ambicijom proneverila je stotine miliona dolara od nekoliko desetina ulagača i dovela je pacijente u opasnost", rekla je tužiteljka Stefani Hajnds.

Njeni advokati su poručili da ona nije opasna za okolinu, kao i da nije izvukla veliku materijalnu korist, a zatim su zatražili kaznu od godinu i po dana zatvora.

Elizabet je osnovala "Theranos" 2003. godine, kada je imala tek 19 godina, a još tada je obećala da će stvoriti tehnologiju koja će pojednostavniti analize krvi i učiniti ih jeftinijima.

Zahvaljujući dobro smišljenoj priči i nastupu, uspela je za nekoliko godina da zadobije poverenje i novac velikih ulagača, koje je privukla preduzimljivost mlade žene.

Kada je njena kompanija bila na vrhuncu, vrednost firme je procenjena na deset milijardi dolara, dok je bogatstvo Holmsove procenjeno na 3,6 milijardi dolara, navodi časopis Forbs.

Kao dete Elizabet se bojala igle i vađenja krvi. Zbog toga je napravila jednostavan, brz i delotvoran uređaj koji će moći da obavi stotine krvnih pretraga iz samo jedne kapljice krvi koja se uzimala iz prsta.

Međutim, 2015.godine Wall Street Journal je otkrio veliku prevaru jer navodi revolucionarni mehanizam koji je njena firma osnovala, zapravo nikada nije funkcionisao.

Video: Počelo suđenje Šariću za pranje para

(Telegraf.rs)

Video: Božović o suđenju za "Ribnikar": Ovo je bilo jedno od najstrašnijih suđenja u mojoj karijeri

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dragče

    13. novembar 2022 | 00:33

    Pustili je da usavrši pa je pokrali i optužili isti oni koji su u nju i ulagali mislim klasična američka prevara na kraju će je osloboditi samo uz uslov ćutanja i ..?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA