Zamka za Ukrajinu ili nova strategija: Šta će se desiti ako se Rusija povuče iz Hersona?

 
 
  • 40

Uvek postoji mogućnost da je sastanak u Moskvi osmišljen da bi namamio Ukrajinu u zamku, te da Rusi ustvari ne nameravaju da napuste zapadnu obalu

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da se njihove trupe pripremaju da se povuku iz veće dela okupirane ukrajinske teritorije - Hersona. Taj potez mnogi tumače kao ponižavajući, ali s obzirom na razvoj situacije poslednjih nedelja, ta odluka Rusije nije mnogo iznenadila.

Predviđa se da će se Rusi povući sa teritorije koja se prostire na nekoliko hiljada kvadratnih kilometara, uključujući i sa najbolje obradive zemlje koju su zauzeli na samom početku invazije i proglasili je svojom teritorijom pre nešto manje od dva meseca.

Na jučerašnjem sastanku u Moskvi, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i general Sergej Surovikin, komandant snaga u Ukrajini, pokušali su da povlačenje "uviju u roze mašnu".

- Od avgusta, Rusi su ubili 9.500 ukrajinskih vojnika u Hersonu i uspešno odbili do 80% do 90% neprijateljskih projektila - tvrdio je Surovikin.

- Povlačenje bi zaštitilo živote civila i trupa - pričao je Surovikin.

On je rekao da je svestan da je u pitanju veoma teška odluka.

- Ipak, istovremeno bismo sačuvali najvažniju stvar, a to su životi naših vojnika i pre svega borbenu sposobnost pregrupisanjem trupa, koje je uzaludno držati na desnoj (zapadnoj) obali Dnjepra u ograničenom prostoru - rekao je Surovikin.

Poznavaoci prilika u Rusiji i zvaničnici su pažljivo izbegavali da koriste reč "povlačenje" i koristili frazu "odstupanje" sa ciljem da se trupe pregrupišu na istočnoj strani Dnjepra i učvrste odbranu koju bi Ukrajini teško da razbije.

I dalje nije poznato kako će Ukrajina na ovo odgovoriti. Njene trupe na liniji južnog fronta su iscrpljene, a teren ispred njih najverovatnije je prekriven minama.

Ako bi jurili ruske trupe, to bi dovelo do novog krvoprolića, kao i bilo kakve borbe u gusto naseljenim područjima oko grada Hersona.

- Ukrajina će da bude oprezna, bez emocija, nećemo preduzimati nepotrebne rizike - rekao je predsednik Volodimir Zelenski.

On je rekao da se trupe postepeno pomeraju ka jugu i jačaju svoje pozicije. Korak po korak.

Najava u Moskvi nije izazvala lupanje u prsa koje je pratilo prethodne preokrete.

Lider Čečenije Ramzan Kadirov, koji je često kritikovao Ministarstvo odbrane i komandante rekao je da je Surovikin spasao na hiljade vojnika i da je "doneo težak ali pravi izbor između besmislenih žrtava zarad busanja u grudi i spasavanja vojnika".

On je dodao da je bilo teško boriti se u Hersonu, pogotovo bez zagarantovanog lanca snabdevanja.

Letos, kada je Ukrajina dobila rakete većeg dometa poput HIMARS-a, krenula je u onesposobljavanje rečnih mostova, železničkih čvorišta i skladišta snabdevanja duboko iza ruskih linija koliko je mogla. Rusi su pribegli pontonskim mostovima – čak i potapajući železničke vagone – ali je dobijanje municije i drugih zaliha preko Dnjepra postajalo sve teže.

Ali nisu svi mirno prihvatili povlačenje iz Hersona. Ruski komentator Sergej Markov opisao je planirano odustajanje od Hersona na svom Telegram kanalu kao "najveći geopolitički poraz Rusije od raspada SSSR-a".

- Političke posledice ovog ogromnog poraza biće zaista velike. Glavni razlog za ovaj poraz je odbacivanje stvarnog rata i katastrofalno odugovlačenje u donošenju neophodnih odluka - naveo je on.

Čini se da se Kadirov slaže da su odlaganja smanjila mogućnosti Moskve.

- Borbe u Hersonu zahtevale su stabilno redovno snabdevanje municijom i formiranje snažne, pouzdane pozadine pozadina. Zašto to nije urađeno od prvih dana specijalne operacije? - pitao je on.

U oktobru, kada je Surovikin imenovan za komandanta specijalnih operacija u Ukrajini, upozorio je da se sa teškim odlukama treba suočiti. Debakl u Harkovu, u kojem su Ukrajinske snage "pročešljale" veći deo regiona za samo sedam dana, dogodile su se pre njegovog imenovanja, i možda je bio oprezan da bi Herson mogao brzo da postane povod za sramotu.

Surovikin je 18. oktobra, u intervjuu ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS, rekao da će planovi za Herson zavisiti od "vojno-taktičke situacije koja se razvija", koju je još tada opisao kao "već veoma tešku".

- Delovaćemo svesno, blagovremeno, ne isključujući donošenje teških odluka - rekao je on.

Diskrecija je, izgleda, postala bolji deo hrabrosti. Tokom protekle dve nedelje, ruske snage su se ukopale na istočnoj obali. Čuvarske kućice postale su uobičajena pojava, rovovi su se postali vidljivi na satelitskim snimcima, a civili su bez uklonjeni iz domova blizu reke.

Šta će se desiti ako se Rusija povuče?

Ako i kada se ruske trupe povuku na istočnu opalu, njihove linije snabdevanja biće pristupačnije i imaće bolju odbranu. Svaki pokušaj ukrajinskih snaga da pređu Dnjepar moglo bi da postane veoma skupo.

Rusija bi mogla da dobiju kontrolu nad 60 odsto regiona Hersona, uključujući i obalu duž Azovskog mora. Dokle god ruske trupe kontrolišu istočnu obalu Dnjepra, ukrajinske snage će se mučiti da bi oštetili ili prekinuli dotok sveže vode na Krim.

Prioritet Surovikina je, čini se, stabilizovanje ruskih odbrambenih linija nakon teških nekoliko meseci. To je postalo jasno juče, kada je rekao da će snage koju budu povučene iz Hersona biti korišćene u aktivnim operancijama, uključujući i napade u drugim operativnim zonama.

Uvek postoji mogućnost da je sastanak u Moskvi osmišljen da bi namamio Ukrajinu u zamku, te da Rusi ustvari ne nameravaju da napuste zapadnu obalu.

Viši ukrajinski zvaničnici su svakako skeptični. Međutim, taktička situacija za ruske snage, koje su zbijene u džep duž obale prerasla je iz izazovne do gotovo nemoguće za samo nekoliko nedelja.

Veći politički neuspeh u Hersonu se ne može zakamuflirati. Zvaničnici koje je postavila Rusija upravljaju gradom i okolinom Hersona od marta. Podelili su ruske pasoše svima koji su želeli, razgovarali su o tome da će rublja zameniti ukrajinsku grivnu i organizovali krađu žita na veliko.

Visoki zvaničnici stigli su iz Moskve da razgovaraju o integraciji Hersona u "ruski svet". A onda je usledio nezakonit i neuverljiv referendum u septembru, praćen ceremonijom u Moskvi kojom su Herson i još tri regiona pripojeni Rusiji.

Putin je 30. septembra rekao da ima poruku za Kijev.

- Ljudi koji žive u Lugansku i Donjecku, Hersonu i Zaporožju postaju naši građani. Zauvek. Branićemo našu zemlju svim silama i sredstvima koja su nam na raspolaganju - rekao je on.

Na kraju se međutim pokoazalo da je nedelju dana mnogo vremena u politici. Proslave koje je organizovao Putin pre nešto više od mesec dana su pomešane u jednom regionu, baš kada su ukrajinske snage počele da prodiru iu Lugansku.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    10. novembar 2022 | 11:54

    Ma kakva bre zamka. Oni gde su se povukli tu se vraćali nisu. Nema od toga ništa. Da su pametni ne bi nikad ni došli u Ukrajinu.

  • Realni analiticar

    10. novembar 2022 | 11:43

    Potpuni debakl agresora. Propao plan za osvajanje ukrajine, ovim tempom do kraja godine i zadnji okupatorski vojnik ce biti izbacen iz zemlje. Kad se setim samo januara i kako su ovde ruaofili pisali kako ce "rusi za 5 dana osvojiti ukrajinu" hahahahha. Gde su sad????? Nesto se ne cuju. Izgleda da bog ne da fasistima da ispune ciljeve, neocekivano topla jesen i zima znaci da ce puno gasa da se ustedi i za sledecu zimu 😎. Kome treba ruski gas???? Hahahahahhah

  • Fredy

    10. novembar 2022 | 12:13

    Znaju Rusi sta rade, nisu naivni toliko koliko neki misle.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA