NATO komentarisao naređenje Šojgua o povlačenju iz Hersona

 
 ≫ 
  • 15

Šef NATO-a kaže da delimično povlačenje Rusije iz Hersona pokazuje da podrška Ukrajini funkcioniše

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da delimično povlačenje Rusije iz Hersona pokazuje da je podrška koju vojni savez pruža Ukrajini uspešna.

- To pokazuje hrabrost, odlučnost, posvećenost ukrajinskih oružanih snaga, kao i važnost stalne podrške. Kombinacija obuke ukrajinskih snaga sa naprednom opremom i hrabrosti ukrajinskih snaga omogućava postizanje uspeha i oslobađanje teritorije kao što sada vidimo i oko Hersona - rekao je Stoltenberg za CNN.

Njegovi komentari dolaze nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu danas naredio povlačenje ruskih snaga sa zapadne obale reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti. Ukrajinske snage napredovale su ka gradu Hersonu iz dva pravca.

U utorak je zamenik ministra odbrane Pentagona za politiku Kolin Kal rekao da je Rusija pretrpela „desetine hiljada žrtava“ od početka rata u februaru.

Stoltenberg je rekao za CNN da NATO ima istu analizu gubitaka Moskve.

- Imamo istu analizu da je Rusija mnogo izgubila i oni su zapravo posvetili oko 80 odsto svojih kopnenih snaga Ukrajini i pretrpeli su velike gubitke, kako kad je reč o ljudstvu, tako i kada je reč o opremi i ne manje važno naprednije ... vrste municije. Ovo ponovo pokazuje dobitke koje su Ukrajinci mogli da ostvare uz podršku saveznika i partnera iz NATO-a - rekao je za CNN.

Međutim, Stoltenberg je upozorio da Kremlj ne treba potcenjivati.

- Rusija i dalje ima mnogo vojnih kapaciteta. Videli smo raketne napade, napade dronovima na ukrajinske gradove i kritičnu infrastrukturu i elektrane. Dakle, rat nije završen i ne treba potcenjivati brutalnost ruskih oružanih snaga - rekao je on.

Video: Ovo je trenutak kada je Šojgu naredio povlačenje trupa iz Hersona

(Telegraf.rs)

Video: Obišli smo perone stare autobuske stanice u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    9. novembar 2022 | 19:42

    NATO RATUJE PROTIV RUSIJE DIREKTNO U UKRAJINI JER 30.000 POLJAKA VOJNIKA RATUJE I NA HILJADE PRIPADNIKA NATO SNAGA!!! OVIM CE RAT BITI OKRUTNIJI I OPASNIJI OVE ZIME !!!!!! SVE SMO BLIZI APOKALIPSI !!!!

  • Toma 🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇷🇸🇷🇸🇷🇸

    9. novembar 2022 | 19:59

    Samo nastavite dalje, pobeda je blizu 💪🏻

  • Ruja

    9. novembar 2022 | 20:32

    Očigledno rastura ih Ukrajina ko Mače Muskatlu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA