Imran Kan nakon atentata: Bivši pakistanski premijer kaže da su mu tri metka izvađena iz desne noge

 
 
 ≫ 
  • 0

Kan je rekao da mu je kost oštećena i da mu je noga u gipsu, dodajući da će mu trebati četiri do šest nedelja da nastavi sa normalnim aktivnostima

Bivši pakistanski premijer Imran Kan rekao je da su mu tri metka izvađena iz desne noge nakon pucnjave u kojoj je povređen prošle nedelje.

Kan je preživeo pucnjavu na političkom skupu u Gudžranvali u četvrtak, incident koji je njegova stranka nazvala pokušajem ubistva.

- Izvadili su tri metka iz moje desne noge. U levoj su ostali - rekao je Kan u intervjuu za CNN.

Kan je rekao da mu je kost oštećena i da mu je noga u gipsu, dodajući da će mu trebati četiri do šest nedelja da nastavi sa normalnim aktivnostima.

Govoreći iz svoje rezidencije u Zaman parku u Lahoru, Kan je rekao da ima informacije iz obaveštajnih agencija da će se desiti pucnjava u kojoj je povređen prošle nedelje.

- Zapamtite, tri i po godine sam bio na vlasti. Imam veze sa obaveštajnim agencijama, različitim agencijama koje rade. Kako sam došao do informacija? Iz obaveštajnih agencija. Zašto? Zato što je većina ljudi zgrožena onim što se dešava u ovoj zemlji - odgovorio je Kan.

Prošle nedelje, pakistanska obaveštajna agencija saopštila je da je obavestila "o pretnji" Kanu pre skupa.

Imran Kan pokušaj atentat pucnjava Pakistan Foto: Tanjug/AP

Kan je prošlog petka okrivio ličnosti iz establišmenta za zaveru da se on ubije - tvrdnju koju su vladini i bezbednosni zvaničnici oštro demantovali.

- Kako su se događaji odvijali, sve je to u govoru. Kako bi to moglo da se desi, kako bi me u ime bogohuljenja ubio religiozni fanatik i za to bi okrivili njega. Sve je to u mom govoru koji sam dao na televiziji, to je na društvenim mrežama - rekao je on pozivajući se na govor koji je održao 24. septembra, u kojem je rekao da je skicirao kako će se odvijati događaji pucnjave.

Na pitanje o sugestijama njegovih kritičara da bi optuživanje aktuelne vlade za izvršenje napada pomoglo Kanu da se vrati na funkciju, on je odgovorio da mu "ne treba nikakav razlog da optužuje ovu vladu da bi se vratio na vlast", ​​dodajući da njegova pakistanska partija Tehreek-e-Insaf (PTI) ostaje popularna od njegovog svrgavanja u aprilu.

- Pokušali su sve da me nekako sklone s puta. Kada se to nije dogodilo, ovo je bilo planirano - dodao je on.

Jedna osoba je umrla u napadu u četvrtak u kojem je povređeno nekoliko drugih, dok je Kan prebačen u bolnicu u Lahoreu na lečenje nakon pucnjave. Govoreći iz bolnice u petak, i ne nudeći dokaze, Kan je okrivio premijera Šebaza Šarifa, ministra unutrašnjih poslova Ranu Sanaulaha i general-majora Fejsala, koji je visoki obaveštajni zvaničnik.

Pakistansko ministarstvo za informisanje i radiodifuziju prošle nedelje je na konferenciji za novinare demantovalo Kanove optužbe protiv Šarifa i Sanaulaha.

Pakistanska vojska je takođe uzvratila na Kanove tvrdnje, nazivajući ih "neosnovanim i neodgovornim" i "apsolutno neprihvatljivim i nepoželjnim". U saopštenju u petak uveče, Međuresorna služba za odnose s javnošću (ISPR) nazvala je Kanove optužbe protiv vojnih i vojnih zvaničnika "za veliko žaljenje i za oštru osudu".

- Pakistanska vojska se ponosi time što je izuzetno profesionalna i dobro disciplinovana organizacija sa snažnim i veoma efikasnim sistemom interne odgovornosti koji se primenjuje u celosti za nezakonita dela - navodi se u saopštenju.

- Međutim, ako se čast, bezbednost i prestiž njenih činova i dosijea ukaljaju ličnim interesima kroz neozbiljne optužbe, institucija će ljubomorno čuvati svoje oficire i vojnike bez obzira na sve - nastavlja se.

CNN je ranije u ponedeljak izvestio da je Kan napisao pismo pakistanskom predsedniku Arifu Alviju rekavši da je od kada je Kanova vlada uklonjena sa vlasti u aprilu, njegova stranka bila suočena sa "sve većom skalom lažnih optužbi, uznemiravanja, hapšenja i torture u pritvoru".

Pismo, koje je CNN dobio od izvora bliskog bivšem premijeru, nosi datum 6. novembar, tri dana nakon što je Kan preživeo pucnjavu.

Video: Snimak upucavanja bivšeg premijera Pakistana

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA