Ko je Imran Kan na kog je izvršen atentat: Veliki ljubitelj kriketa, zbog korupcije izbačen iz izborne trke

 
 
 ≫ 
  • 0

Ovaj nekadašnji igrač kriketa koji je postao populistički lider i dalje ima veliku popularnost u zemlji.

Bivši premijer Pakistana Imran Kan upucan je u nogu, prenosi Sky News.

Kan je brzo odveden u bolnicu, a njegove pristalice kažu da je preživeo atentat.

Mediji prenose da je u pucnjavi povređen i senator Fejsal Džaved Kan.

Bivši igrač kriketa - koji se zalagao za nove izbore nakon što je svrgnut sa vlasti u aprilu - držao je vatrene govore na skupovima širom zemlje.

Bivši premijer Pakistana dobio je pre nekoliko dana zabranu obavljanja političke dužnosti na pet godina. Ova odluka je usledila zbog njegove umeštanosti u "koruptivne radnje".

Odluka izborne komisije znači da Kan neće moći da učestvuje na sledećim opštim izborima 2023. godine. On je inače, smenjen u aprilu kada mu je izglasano nepoverenje.

Međutim, ovaj nekadašnji igrač kriketa koji je postao populistički lider i dalje ima veliku popularnost u zemlji.

Ko je Imran Kan?

Kan je prošao put od zavodnika u londonskoj eliti i života na visokoj nozi, do potencijalnog lidera izrazito religiozne, nasiljem ophrvane i politički nestabilne nuklearne sile.

Oštro je kritikovao američke vojne intervencije u regionu i ekonomsko okretanje Pakistana prema Kini. On je takođe sebe odredio kao čoveka iz naroda, obećavajući da će stvoriti "islamsku socijalnu državu" i okončati decenije korupcije, istovremeno poboljšavajući svakodnevni život u zemlji od 220 miliona ljudi.

- Moj najveći izazov biće zapošljavanje mladih. Ovo je najveći izazov, napravili smo fantastičan plan za vas, ne samo jedan već nekoliko planova. Uz Božju volju, dovešćemo ekonomski napredak u ovu zemlju, mi ćemo podići stopu rasta, a za pet godina izgradićemo pet miliona jeftinih kuća - poručio je Kan.

Rođen je u Lahoreu 5. oktobra 1952. godine, a školovao se u Oksfordu. Svoju ljubav prema engleskom letnjem sportu pretvorio je u dvadesetogodišnju međunarodnu karijeru, a svoju domovinu, koja je luda za kriketom, odveo je do pobede na Svetskom kupu 1992. godine.

U skladu sa reputacijom plejboja, koja ga je pratila dok je bio aktivan sportista, ženio se tri puta, poslednji put početkom ove godine. Iz prvog braka ima dva sina.

Svoju slavu i veze u politici ojačao je 1996. godine, osnivajući partiju Pakistan Tehrik-e-Insaf ili PTI.

Prvo mesto u parlamentu osvojio je 2002. godine i postao je glasni član opozicije, a nakon bojkota opštih izbora 2008. godine, uz tvrdnju da je glasanje lažirano, Kan i njegova stranka organizovali su agresivnu kampanju 2013. godine. Iako su izgubili su od partije Navaza Šarifa, učvrstio je svoju poziciju lidera opozicije.

Često ga kritikuju da je suviše blizak vojnom establišmentu, a ponekad i da previše oprašta pakistanskim talibanskim militantima.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA